Obavijesti

Promo sadržaj

Komentari 6

Znate li da je ovo meso najpopularnije na cijelom svijetu? Ne, nije riječ o piletini

Znate li da je ovo meso najpopularnije na cijelom svijetu? Ne, nije riječ o piletini

Arheološki dokazi pokazuju da su ljudi počeli jesti sirovo meso prije otprilike 2,6 milijuna godina. Od tada ga je moderan čovjek pekao, kuhao i pržio te kombinirao s raznim drugim namirnicama. Evo što danas najviše jedemo

VIDEO

Iako je u Hrvatskoj vrlo rašireno mišljenje da se meso peradi najčešće jede, UN-ova statistika kaže da se od svih vrsta mesa na svjetskoj razini pojede najviše svinjetine. Na drugome mjestu je piletina, koju prate govedina, janjetina i kozletina.

Najkonzumiranije vrste mesa

Svinjetina zauzima oko 36% ukupne globalne potrošnje mesa, s tim da je Kina jedan od najvećih proizvođača ovog mesa, a slijede je Europska unija i Sjedinjene Države te sve ove zemlje čine otprilike 76% svjetske proizvodnje svinjskog mesa. A jeste li znali da, uz prehrambenu, ova životinja ima i medicinsku svrhu? Naime, od svinja se proizvodi inzulin i još oko 40 drugih lijekova.

Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, popularna piletina na drugom je mjestu najkonzumiranijih vrsta mesa. Zanimljivo je da piletina originalno nije bila uzgajana za hranu nego za borbu pijetlova i posebne obrede, a danas se u svijetu svake godine uzgoji više od 50 milijardi pilića

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon piletine slijedi govedina, koja sadrži željezo i vitamin B12, a iza mesa emua, losa, bizona i puretine peta je na ljestvici mesa s najviše proteina. Ipak, na drugoj, prestižnijoj ljestvici, je prva. Posebno meso govedine japanski Wagyju najskuplje je meso na svijetu, čiji odrezak može koštati od 120 do 300 dolara, a cijela krava postiže cijenu višu od 30.000 dolara.

Četvrto je mjesto zauzela ovca, jedna od prvih životinja koje je čovjek pripitomio u poljoprivredne svrhe. Danas je ova vrsta mesa najpopularnija u mediteranskim kulturama, a posebno kad ima do godinu dana jer, što je ovca, odnosno janjetina, mlađa, to je meso mekše, a meso starije ovce malo je žilavije i ima intenzivniji okus. 

Kozje meso na petom je mjestu najkonzumiranijih mesa u svijetu i, iako nije pretjerano popularno u našim krajevima, ono se smatra najzdravijim crvenim mesom jer je bogato hranjivim tvarima, uključujući proteine, vitamin B12, željezo, cink i kalij. Ovo meso također ima manje kalorija, zasićenih masti i kolesterola od janjetine, svinjetine, govedine i piletine. 

Najkvalitetnije slavonsko meso

Najpopularnijim vrstama mesa, svinjetinom, piletinom i govedinom, može se pohvaliti i Mesna industrija Ravlić, koja već gotovo 30 godina na hrvatske stolove donosi najkvalitetnije meso domaćeg podrijetla. Najnovijim ulaganjem u vlastite proizvodne pogone i farme ovaj osječki proizvođač mesa namjerava dodatno raširiti praksu od polja do stola i pridonijeti razvoju Slavonije. Naime, 2021. godine počela je dogradnja pogona prerade mesa Ravlić te se u prvoj polovici 2023. godine očekuje potpuna realizacija projekta. Dogradnja pogona uključivala je povećanje kapaciteta postojeće prerade mesa za četiri puta, na površinu od 3000 m², što uključuje oko 20 tona dnevne proizvodnje mesa.

Prva investicija u farmu tovne junadi početkom prosinca 2022. godine prošla je sve tehničke uvjete te je počela raditi. Na farmu je do sada pristiglo više od 150 grla tovne junadi pasmine Charolais i Limousin, a do kraja siječnja 2023. godine Mesnoj industriji Ravlić u planu je popuniti farmu s još do 700 junadi.

Njihova moderna farma moći će raditi s ukupno 1000 grla tovne junadi, što im daje priliku da ojačaju i prošire suradnju s više od 300 kooperanata te malih i srednjih OPG-ova s kojima i danas posluju.

Omiljeni mesar

Investicija za dogradnju pogona prerade mesa subvencionirana je iz Europskih programa ruralnog razvoja za Podmjere 4.2 "Potpora za ulaganje u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda" te vrijedi 7,000.000 eura, od čega se 50% financira kroz bespovratna sredstva iz Europske unije.

Osim što će nastaviti još bolje i više prenositi okuse Slavonije po cijeloj Hrvatskoj, ovim ulaganjem Mesna industrija Ravlić otvara mnogo novih radnih mjesta, čime će značajno pridonijeti gospodarskom razvoju Osječko-baranjske županije.

Inače, Ravlić proizvodi napravljeni su od najkvalitetnijih sastojaka domaćeg podrijetla, a šezdesetogodišnja tradicija jamči kvalitetu, sigurnost i vrhunsku proizvodnju. Njihov mesni asortiman uključuje kvalitetne i svježe slavonske delikatese koje su sačuvale sva prirodna svojstva i bogatstvo okusa - od svježeg mesa do polutrajnih i trajnih proizvoda nastalih prema tradicionalnim recepturama. 

S dosadašnjih pedesetak mesnica diljem Hrvatske, koje se nalaze u samom srcu njezina poslovanja, Mesna industrija Ravlić u cijelosti zaokružuje proces od polja do stola. A da je najljepše kupiti meso kod vlastitog mesara kojem vjerujete, zna svaki kupac koji prepoznaje i cijeni kvalitetu i autentičnost u svakome mesnom zalogaju. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj
Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince