Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Korčula i Pelješac

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Korčula i Pelješac
16

Korčula, rodni grad pustolovca i putopisca Marka Pola gleda na stari kapetanski grad Orebić i Viganj, odredište modernih daskaša, lovaca na vjetar.

BAŠTINA U ZRNCU SOLI I KAPLJICI VINA

Najveći dalmatinski poluotok Pelješac i otok Korčula gotovo da se dodiruju na najužem djelu Pelješkog kanala. Korčula, rodni grad pustolovca i putopisca Marka Pola gleda na stari kapetanski grad Orebić i Viganj, odredište modernih daskaša, lovaca na vjetar. Sa strmih obronaka Svetog Ilije, najvišeg vrha Pelješca, pogled pak seže daleko u zeleno bogatstvo Korčule. 

Vilinsko kolo u sjeni Zmijina brda

Sve koji na Pelješac dođu kopnom, na uskom će dnu ovog poluotoka dočekati Stonske zidine.  Još od doba Dubrovačke republike ovaj neprelazni obrambeni zid čuva njeno najveće blago i izvor prihoda, Stonske solane. I dok su zidine najduži takav obrambeni objekt u Europi, solana  se diči najdužom kontinuiranom proizvodnjom soli na Starom kontinentu. Na isti se način ovdje "bere" sol još od 14. stoljeća, a tragovi proizvodnje sežu u prapovijest. Putujući Pelješcom, čudesnu ljepotu i raznolikost prirode, oplemenjuju bujni vinogradi. 

Najimpresivniji su oni na strmim južnim padinama poluotoka. To su vinogradi Dingača, prvog našeg vina zaštićenog zakonom, Ženevskom konvencijom iz 1961. godine. Neki se vinogradi protežu skroz do stjenovitih barijera vršnog dijela planine, drugi pak gotovo da uranjaju u more ili završavaju na samom rubu okomitih litica. Nove, još neobrađene krčevine govore da se proizvodnja širi i da ima sve više onih koji se žele posvetiti vinogradarstvu i proizvodnji vina. Iz Orebića nad kojim su se nadvile litice Sv. Ilije prelazimo na Korčulu. Uživamo u uskim uličicama renesansnog gradića i penjemo se na zvonik katedrale sv. Marka. S njega gledamo razigrana pročelja višestoljetnih zgrada i karakteristične korčulanske kule. Povijest se ovdje osjeća i živi na svakom koraku, pri svakom pogledu. Iz Korčule odlazimo do još jednog skrivenog, gotovo nepoznatog bisera hrvatske prirode.  Kočje su splet  vapnenačkih stijena neobična oblika, dobro skrivenih od pogleda bujnom vegetacijom. Dvadesetak metara visoke kamene gromade razbacane su čudnom logikom prirodnih sila, tako da se odjednom nađete u pravom labirintu uskih prolaza, špilja i tunela. Krajolik potpuno odudara od svega ostalog i zaista izgleda kao iz priča o vilama, vilenjacima i ostalim čarobnim šumskim bićima. Nije čudo da se i izvor vode koji nikad ne presušuje zove Vilino korito. Isto tako nije čudo da su Kočje još od početka šezdesetih godina zaštićeno područje proglašeno specijalnim rezervatom šumske vegetacije. Čudo je samo da tako malo nas zna za njega.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Obilazak impresivnih Stonskih zidina i najstarije europske solane te kušanje slavnih malostonskih kamenica.

2. Posjet osunčanim pelješkim vinogradima zasađenih sortom plavac mali, uz kušanje vrhunskih suhih crnih vina – Dingača i Postupa. 

3. Šetnju uličicama starog grada Korčule i dojmljiv pogled sa zvonika katedrale sv. Marka.

4. Uspon na Sv. Iliju, najviši vrh poluotoka Pelješca, koji je zbog svog izdvojenog položaja jedan od najširih i najljepših vidikovaca u hrvatskim planinama. 

5. Posjet opjevanoj Veloj Luci i Veloj spili iznad nje, jednom od najznačajnijih pretpovijesnih arheoloških lokaliteta u Europi.

KALENDAR:

Lipanj-rujan - Moreška - svaki četvrtak, Korčula
Lipanj-listopad – Zvuk Dalmacije – svaki ponedjeljak, Orebić
Lipanj-rujan – Okusi Pelješca – svaki četvrtak, Orebić
19.6. - Festival viteških igara, Korčula
20.6. - Festival dalmatinskih klapa Omiš, Blato
26.-27.06. - Međunarodni festival puhačkih orkestara, Ston
29.6. – Kumpanija, Čara
30.06. - Maškarani doček Pola Nove godine, Korčula

JESTE LI ZNALI:

Da je Dingač, vrhunsko crno suho vino kontroliranog podrijetla s ograničenih područja pelješkog poluotoka, 1961.godine zaštićeno ženevskom konvencijom i tako postalo prvo hrvatsko vino zaštićeno zakonom?

Da su Stonske zidine najduži fortifikacijski zid u Europi, duljine 5,5 km?

Da je Solana Ston najstarija solana u Europi koja kontinuirano proizvodi sol od 14. stoljeća? 

Da su bazeni za kristalizaciju soli u solani svi nazvani po kršćanskim svecima (Sv.Frano,Sv.Petar i Pavao,Sv.Vlaho,Sv.Nikola), osim jednog koje se zove Mundo, što na španjolskom znači narod – sol iz tog bazena bila je namijenjena siromašnom puku koji je nije mogao platiti. 

Da se brdo na kojem se nalazi vrh Sv. Ilija naziva Zmijino brdo (Mons vipera) ili Perunovo brdo. Ovaj naziv potječe iz pretkršćanskog doba kad je vrh bio kultno mjesto staroslavenskog boga gromovnika.

Da se u Korčuli sačuvala rodna kuća, kao i uspomena na velikog Marka Pola. Obitelj Depolo danas je još jedna od najstarijih korčulanskih obitelji.

Da su uličice starog grada Korčule raspoređene u obliku riblje kosti, što omogućujući slobodno strujanje zraka kroz njih, ujedno ih štiteći od jakih vjetrova.

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na www.hrvatska365.hr

www.ston.hr
www.visitjanjina.hr
www.tzo-trpanj.hr
www.visitorebic-croatia.hr
www.visitkorcula.eu
www.brna.hr
www.tz-lumbarda.hr
www.tzo-blato.hr
www.tzvelaluka.hr

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend - Dubrovnik i rivijera

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.
Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra