Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Varaždinska regija

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Varaždinska regija
12

Od bajkovitih zidina i kula Trakošćana, preko krhke lepoglavske čipke i iscjeliteljskih kupki Varždinskih toplica do najbaroknijeg hrvatskog grada, Varaždina

Između vijugavog toka rijeke Drave i zelenih strmina Ivanščice, smjestio se brežuljkasti kraj Varaždinske regije. Od bajkovitih zidina i kula Trakošćana, preko krhke lepoglavske čipke i iscjeliteljskih kupki Varždinskih toplica do najbaroknijeg hrvatskog grada, Varaždina, ovdje ćete uvijek i iznova uživati i osjećati se dobrodošli.

Bicikliranje od dvorca do dvorca

Koliko god puta posjetili Trakošćan, njegovoj se ljepoti ne možemo prestati diviti. Romantično jezero u kome se ljeska odraz visokog tornja dvorca obišli smo biciklom. Poučna staza „Put vila“ prolazi kroz hlad guste šume, isprekidane otvorenim proplancima s pogledom na dvorac i jezero. Ovdje je početak buduće biciklističke staze koja će povezati Trakošćan s varaždinskim dvorcem, prolazeći kroz Lepoglavu, grad znanosti, kulture, školstva i - čipke. Zadruga lepoglavske čipke vjerno čuva tradiciju izrade tog nježnog ukrasa, koju su u Lepoglavi započeli još pavlini, a nastavljaju je strpljive čipkarice, izrađujući djela krhka i prozračna poput snježnih pahulja. Oduševljeni tom oživljenom tradicijom koja je 2009. uvrštena i u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta, odlazimo u Varaždin. Nekadašnji glavni grad Hrvatske blista u punom sjaju. Varaždin je grad u kome se od prvog trenutka ne osjećate kao gost, već kao da ste došli kući. Šetnja baroknim gradom završava u parku kojim dominira Stari grad, tvrđava čiji obrambeni zidovi danas čuvaju dojmljivi Gradski muzej, dok su njegovi srednjovjekovni vojnički bedemi i opkopi danas pretvoreni u ugodnu zelenu šetnicu. Iako je ovogodišnji Špancirfest prošao, Varaždinski kraj vrvi sadržajima i događajima cijele godine, a gostoljubivi domaćini s radošću vas očekuju.


PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1.    Šetnju jedinstvenom baroknom jezgrom grada Varaždina i posjet njegovom Starom gradu.

2.    Obilazak Trakošćana, bajkovitog dvorca na brežuljku iznad jezera, okruženog prostranim romantičnim perivojem.

3.    Posjet Lepoglavi, idiličnom gradiću uz rijeku Bednju, poznatom kako po zloglasnoj kaznionici, tako i po nježnoj lepoglavskoj čipki.

4.    Odmor i opuštanje u Varaždinskim Toplicama, termalnom lječilištu poznatom još u vrijeme Rimskog carstva, s iskopinama rimskog termalnog kupališta iz 2. st.

5.    Gastronomski doživljaj regije – od varaždinskog zelja do purice s mlincima, varaždinskih klipića i domaćih kolača, restorani u Varaždinu i okolici nude izvrsna tradicionalna jela spravljena od svježih domaćih namirnica.


KALENDAR:

Do 15.10. svake subote od 11 do 12 h – smjena straže pred Gradskom vijećnicom, Varaždin

9.-12.9. Trash Film Festival, Varaždin

17.-20.9. Međunarodni festival čipke, Lepoglava

18.-30.9. Varaždinske barokne večeri, Varaždin

18.-20.9. Zeljarijada, Vidovec

28.10.2015.-1.10.2016. Varaždin pod krunom Habsburgovaca, Gradski muzej, Varaždin

6.-8.11. Međunarodni disc golf turnir "Drava forester", Varaždin


JESTE LI ZNALI:

Da su zagorske ceste sagrađene na podlozi od poludragog kamenja? Građene su, naime, od vulkanskog kamena iz kamenoloma Gaveznica pokraj Lepoglave, u kojem je i nalazište poludragog kamena ahata. Danas je područje kamenoloma zaštićeno kao geomorfološki spomenik prirode, a ponešto dragocjenog ahata vjerojatno je zauvijek ugrađeno u vijugave zagorske ceste.

Da je 2009. godine lepoglavska čipka uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta?

Da je bednjanski govor jedan od najinteresantnijih, najkompliciranijih i najnerazumljivijih inačica kajkavskog narječja? Svoju je posebnost sačuvao zahvaljujući stoljetnoj prometnoj izoliranosti bednjanskog kraja, kao i činjenici da su gotovo svi govornici bednjanskog govora bili uglavnom nepismeni kmetovi i seljaci, na koje je utjecaj književnog jezika bio gotovo zanemariv.

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.tourism-varazdin.hr
www.toplice-vz.hr

Pronađite insparaciju za vaš savršeni vikend: Poreč

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske
Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi