Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Poreč

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Poreč
15

Tisućljetna povijest i maštoviti izbor uzbudljivih aktivnosti isprepliću se i stapaju u jedinstven doživljaj jedinstvenog mozaika kulture i avanture

Poreč i slikoviti gradići u njegovoj blizini, Vrsar, Tar i Funtana nude znatno više od hotela, kampova i plaža po kojima su poznati. Tisućljetna povijest i maštoviti izbor uzbudljivih aktivnosti isprepliću se i stapaju u jedinstven doživljaj. Gotovo svaki komadić prostora od Limskog kanala na jugu do zaljeva rijeke Mirne na sjeveru čini dio raznolikog mozaika okusa, mirisa, prirode, baštine, ljudi i sadržaja.

Romantika, kultura i avantura

Kada je kraj našeg brodića iskočio razigrani delfin sve su naše sumnje nestale. Poziv našeg kapetana na susret s najveselijim stanovnicima Jadrana ipak nije bila samo priča za naivne turiste. Bio je to prekrasan završetak panoramske vožnje porečkim akvatorijem kao obećavajući uvid u sve ono što nas tek čeka u ovome kraju. Šetnja starom gradskom jezgrom Poreča izgleda kao razgled nekog živopisnog muzeja na otvorenom. U kolopletu drevnih uličica smjestila se i slavna Eufrazijeva bazilika, koju je UNESCO s pravom proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Fantastični mozaici kojima su ukrašeni unutrašnjost i pročelje crkve vrijedna su ostavština bizantske umjetnosti na ovim prostorima. Poreč napuštamo na biciklu i šetnicom uz more, preko Funtane, dolazimo do Vrsara. Romantične uličice ovog šarmantnog gradića izbijaju na vidikovce s kojih se pruža divan pogled na raštrkane otočiće i uvale. Ovdje je nadahnuće pronašao i znameniti zavodnik Casanova, ali i umjetnici koji se svake godine okupljaju na kiparskoj školi u nekadašnjem kamenolomu Montrakeru. U neposrednoj blizini Vrsara posjećujemo i Park skulptura proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje. Nakon kulture red je došao na avanturu. Obilazimo tematski park o dinosaurima koji izloženim lutkama oduševljava djecu, a zatim nastavljamo do ski-lifta tj. žičare za skijanje na vodi u Zelenoj laguni. Vrlo blizu nalazi se i atraktivni vodeni park, a za ljubitelje brzine i adrenalina tu su motodrom i jedan od najatraktivnijih adrenalinskih parkova u Hrvatskoj. Nakon svih uzbuđenja okrjepu nalazimo u jednoj od znamenitih istarskih konoba, zaokružujući tako još jedan savršeni vikend.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1.    Šetnju kroz prošlost i sadašnjost starog grada Poreča, nekadašnjim rimskim ulicama Cardo i Decumanus.

2.    Posjet Eufrazijevoj bazilici, jednom od najljepše sačuvanih spomenika ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju.

3.    Spuštanje u dubine jame Baredine u kojoj živi čovječja ribica, simpatični endem dinarskog krša.

4.    Parka skulptura Dušana Džamonje u blizini Vrsara

5.    Pustolovinu na moru ili pod morem, na zemlji ili pod zemljom! Poreč i okolica nude brojne sadržaje za aktivni odmor, od šetnje ili vožnje biciklom stazama uz more do uzbudljivih aktivnosti poput ronjenja, jedrenja, sportskog penjanja, motodroma i adrenalinskog parka.


KALENDAR:

13.8.-20.9. - 55. Annale - Re/konstrukcija, Poreč

31.8.-13.9. - Međunarodna studentska kiparska škola Montraker, Vrsar

4.-6.9. – Turistička fešta, Tar

5.9. – Plivački maraton „Porečki delfin“, Poreč

9.-12.9. - Offshore world challenge 2015, Poreč

11.-13.9. – 9. Porečki povijesni festival Giostra, Poreč

19.9. – Fešta od grmali, Funtana

21.-29.9. - Europsko prvenstvo u mini nogometu, Vrsar

18.10. – Poreč triatlon, Poreč


JESTE LI ZNALI…

Da je naselje Funtana dobilo ime po izvorima žive vode koji se nalaze tik uz more i na razini morske površine? Vodu su koristili još stari Rimljani, koji su izgradili vodovod od izvora do raskošne rimske vile na prevlaci rta Zorna u Zelenoj laguni, a koristili su ih donedavno i žitelji Poreštine i unutrašnjosti Istre, koji su po vodu dolazili zaprežnim kolima.

Da je Poreč početkom 20. stoljeća imao željeznicu – uskotračnu prugu zvanu Parenzana, koja je vodila od stanice na Picalu prema gradićima u unutrašnjosti Istre, zavinula oko Motovunskog brijega i nastavila dalje sve do Trsta? Parenzana je bila žila kucavica cijele sjeverozapadne Istre, koja je omogućavala gradićima iz tog gusto naseljenog kraja vezu sa svijetom.

Da je u Vrsaru inspiraciju nalazio poznati hrvatski slikar Edo Murtić, koji je veći dio godine boravio u svom ljetnikovcu – atelijeru u najljepšem dijelu staroga grada? Posebno ga je nadahnjivao neobičan pejzaž kamenoloma Montraker, kojega je ovjekovječio na brojnim platnima.

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.to-porec.com
www.tar-vabriga.com
www.funtana.com
www.infovrsar.com

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Varaždin

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora