Obavijesti

Komentari 0

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Poreč

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Poreč
15

Tisućljetna povijest i maštoviti izbor uzbudljivih aktivnosti isprepliću se i stapaju u jedinstven doživljaj jedinstvenog mozaika kulture i avanture

Poreč i slikoviti gradići u njegovoj blizini, Vrsar, Tar i Funtana nude znatno više od hotela, kampova i plaža po kojima su poznati. Tisućljetna povijest i maštoviti izbor uzbudljivih aktivnosti isprepliću se i stapaju u jedinstven doživljaj. Gotovo svaki komadić prostora od Limskog kanala na jugu do zaljeva rijeke Mirne na sjeveru čini dio raznolikog mozaika okusa, mirisa, prirode, baštine, ljudi i sadržaja.

Romantika, kultura i avantura

Kada je kraj našeg brodića iskočio razigrani delfin sve su naše sumnje nestale. Poziv našeg kapetana na susret s najveselijim stanovnicima Jadrana ipak nije bila samo priča za naivne turiste. Bio je to prekrasan završetak panoramske vožnje porečkim akvatorijem kao obećavajući uvid u sve ono što nas tek čeka u ovome kraju. Šetnja starom gradskom jezgrom Poreča izgleda kao razgled nekog živopisnog muzeja na otvorenom. U kolopletu drevnih uličica smjestila se i slavna Eufrazijeva bazilika, koju je UNESCO s pravom proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Fantastični mozaici kojima su ukrašeni unutrašnjost i pročelje crkve vrijedna su ostavština bizantske umjetnosti na ovim prostorima. Poreč napuštamo na biciklu i šetnicom uz more, preko Funtane, dolazimo do Vrsara. Romantične uličice ovog šarmantnog gradića izbijaju na vidikovce s kojih se pruža divan pogled na raštrkane otočiće i uvale. Ovdje je nadahnuće pronašao i znameniti zavodnik Casanova, ali i umjetnici koji se svake godine okupljaju na kiparskoj školi u nekadašnjem kamenolomu Montrakeru. U neposrednoj blizini Vrsara posjećujemo i Park skulptura proslavljenog umjetnika Dušana Džamonje. Nakon kulture red je došao na avanturu. Obilazimo tematski park o dinosaurima koji izloženim lutkama oduševljava djecu, a zatim nastavljamo do ski-lifta tj. žičare za skijanje na vodi u Zelenoj laguni. Vrlo blizu nalazi se i atraktivni vodeni park, a za ljubitelje brzine i adrenalina tu su motodrom i jedan od najatraktivnijih adrenalinskih parkova u Hrvatskoj. Nakon svih uzbuđenja okrjepu nalazimo u jednoj od znamenitih istarskih konoba, zaokružujući tako još jedan savršeni vikend.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1.    Šetnju kroz prošlost i sadašnjost starog grada Poreča, nekadašnjim rimskim ulicama Cardo i Decumanus.

2.    Posjet Eufrazijevoj bazilici, jednom od najljepše sačuvanih spomenika ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju.

3.    Spuštanje u dubine jame Baredine u kojoj živi čovječja ribica, simpatični endem dinarskog krša.

4.    Parka skulptura Dušana Džamonje u blizini Vrsara

5.    Pustolovinu na moru ili pod morem, na zemlji ili pod zemljom! Poreč i okolica nude brojne sadržaje za aktivni odmor, od šetnje ili vožnje biciklom stazama uz more do uzbudljivih aktivnosti poput ronjenja, jedrenja, sportskog penjanja, motodroma i adrenalinskog parka.


KALENDAR:

13.8.-20.9. - 55. Annale - Re/konstrukcija, Poreč

31.8.-13.9. - Međunarodna studentska kiparska škola Montraker, Vrsar

4.-6.9. – Turistička fešta, Tar

5.9. – Plivački maraton „Porečki delfin“, Poreč

9.-12.9. - Offshore world challenge 2015, Poreč

11.-13.9. – 9. Porečki povijesni festival Giostra, Poreč

19.9. – Fešta od grmali, Funtana

21.-29.9. - Europsko prvenstvo u mini nogometu, Vrsar

18.10. – Poreč triatlon, Poreč


JESTE LI ZNALI…

Da je naselje Funtana dobilo ime po izvorima žive vode koji se nalaze tik uz more i na razini morske površine? Vodu su koristili još stari Rimljani, koji su izgradili vodovod od izvora do raskošne rimske vile na prevlaci rta Zorna u Zelenoj laguni, a koristili su ih donedavno i žitelji Poreštine i unutrašnjosti Istre, koji su po vodu dolazili zaprežnim kolima.

Da je Poreč početkom 20. stoljeća imao željeznicu – uskotračnu prugu zvanu Parenzana, koja je vodila od stanice na Picalu prema gradićima u unutrašnjosti Istre, zavinula oko Motovunskog brijega i nastavila dalje sve do Trsta? Parenzana je bila žila kucavica cijele sjeverozapadne Istre, koja je omogućavala gradićima iz tog gusto naseljenog kraja vezu sa svijetom.

Da je u Vrsaru inspiraciju nalazio poznati hrvatski slikar Edo Murtić, koji je veći dio godine boravio u svom ljetnikovcu – atelijeru u najljepšem dijelu staroga grada? Posebno ga je nadahnjivao neobičan pejzaž kamenoloma Montraker, kojega je ovjekovječio na brojnim platnima.

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.to-porec.com
www.tar-vabriga.com
www.funtana.com
www.infovrsar.com




Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Varaždin