Komentari 0

Pronađite inspiraciju za vaš vikend: Splitska rivijera

Pronađite inspiraciju za vaš vikend: Splitska rivijera

Od rimskog cara do omiškog gusara - silne pjesme koje slave ljepote grada Splita nisu pretjerane

Da su silne pjesme koje slave ljepote grada Splita pretjerane, mogu misliti samo oni koji u tom gradu nisu nikada bili. No, barem jednako toliko opjevani trebali bi biti i ostali krajevi Splitske rivijere, samozatajna Šolta i ponosni grad Omiš na ušću rijeke Cetine. Od ljepote ova tri jadranska dragulja raskošnija je možda tek njihova tisućljetna povijest.

Let iznad smaragdne rijeke

Zaista je carski osjećaj kad pijuckaš kavicu na splitskoj Rivi gledajući zidine palače u kojoj vrvi od života baš kao što je to bilo i prije gotovo dvije tisuće godina kada ju je sagradio rimski car Dioklecijan. Njegova palača danas nije spomenik, već živo srce grada u koji dolazi sve više i više oduševljenih posjetitelja. Iako nas je Marjan svojim zelenilom mamio na „đir“ biciklom i penjanje iznad pustinjačke crkvice u stijeni, ovaj put smo se odlučili za posjet Omišu. Najljepši je pogled na ovaj ponosni, gusarski grad s tvrđava s kojih su njegovi hrabri preci motrili na neprijateljske brodove ili pak mogući plijen: s Mirabele gotovo da se mogu dotaknuti krovovi kuća, dok se Fortica smjestila  visoko na grebenu Omiške Dinare. Osim što se odovud vidi cijeli Brački kanal, pogled privlači i smaragdna Cetina, koja je svojom mirnom silinom otvorila put između impresivnih stijena poljičke Primorske kose i Omiške Dinare. Prošli kanjonom Cetine u kajaku, raftu, čamcem ili pješice, oduševit će vas njena ljepota, čistoća i očuvana divljina. No pogled iz ptičje perspektive pruža jedino zip-line. Klizanje po čeličnim sajlama diskretno razvučenim iznad rijeke dok sigurno visite ukopčani u penjački pojas, jedinstveno je iskustvo. Nezaboravan doživljaj upotpunili smo usponom u Gata, središte nekadašnje Poljičke kneževine. Gotovo osamstogodišnja povijest te jedinstvene slobodne seljačke republike utkana je u svaki pedalj prekrasne, plodne visoravni iznad Cetine. S najljepšeg mjesta njenih strmih litica nad čitavim krajem bdije Meštrovićev spomenik hrabroj Mili Gojsalić. Zbog pogleda koji se odande pruža poželjet ćete ostati. Ili se barem brzo vratiti.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

KALENDAR:
22.-23.5. – 3. Vinski podrum u Dioklecijanovim podrumima
25.-29.5. – 43. Kulturno-umjetničke igre mladih
5.-13.6. – Festival mediteranskog filma Split
lipanj - rujan – Kulturno ljeto, Šolta
lipanj - 14. Ivanjske večeri
srpanj - 49. Festival dalmatinskih klapa u Omišu

JESTE LI ZNALI

Da je Split grad s najviše olimpijskih medalja po glavi stanovnika?

Da su omiški gusari koristili okretne brodove na vesla, tzv. omiške strijele, vrlo plitkog gaza, koje su se u slučaju opasnosti mogle hitro povući u korito Cetine preko podvodnog zida koji su gusari sagradili kako veći brodovi ne bi mogli ući u rijeku?

Da je najpoznatiji specijalitet poljičkoga kraja, soparnik, jednostavno domaće jelo od blitve, uvršten na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine?

Da su Gata u novije vrijeme postala središtem moderne „treking republike“, kao ishodišna točka kultne utrke Mosor Grebbenning, čiji je simbol uporni dalmatinski tovar, pa su tako i natjecateljske kategorije dobile nazive „pule“ (8,5 km), „tovar“ (19km) i najuporniji – „sivonja“ (41km)?

Da na Šolti možete kušati jedinstveni med Olintio od samoniklog ružmarina, od davnine cijenjen i tražen?

Da se izvorna šoltanska vinska sorta dobričić smatra najcrnjim vinom Dalmacije, a znanost je dokazala da je upravo od te sorte genetski potekao i slavni Plavac mali?

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na
www.hrvatska365.hr 
Biokovo
Cres i Lošinj
Opatijska i Riječka rivijera
Biogradska rivijera - Srce Jadrana
Wine tour Slavonije i Baranje
Šibenik - Vodice - Tribunj
Zeleno srce Hrvatske
Labin Rabac
SZ Istra