Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Šibenik-Vodice-Tribunj

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Šibenik-Vodice-Tribunj
8

Niti svi vikendi u godini nebi bili dovoljni da se čovjek nauživa i zasiti sveg tog prirodnog i povijesnog blaga. Ipak, negdje se mora početi.

Sv. Ante u arhipelagu čudesa

Kanal sv. Ante kao modra pupčana vrpca povezuje Šibenik, njegovo zaleđe te Skradin i rijeku Krku sa začudno lijepim arhipelagom brojnih otoka i otočića srednjeg Jadrana. S tim je kanalom Šibenik dobio  vjerojatno najimpresivniji i najljepši pomorski ulaz u grad s obje strane Jadrana, a vjerojatno i mnogo šire. No čudesna ljepota ovog kraja nije stala na tome. Na koju god stranu pogledali ili krenuli nailazit ćete na prizore raskošne ljepote i dokaze tisućljetne povijesti. Niti svi vikendi u godini nebi bili dovoljni da se čovjek nauživa i zasiti sveg tog prirodnog i povijesnog blaga. Ipak, negdje se mora početi.

Homo volans i marinero

U Prvić Luku došao sam motornim brodićem s namjerom da se okolnim putem vratim kajakom. Mirnim otočnim gradićem uz župnu crkvu Sv. Marije od milosti dominira moderni Memorijalni centar Fausta Vrančića. Pored zgrade, u poznatu Faustovu konstrukciju padobrana užetima je privezana skulptura Homo volansa. Leteći čovjek pogledom prati sve koji doplove ili isplove iz zaštićene luke gradića. Kajakom sam nošen jugom u leđa krenuo prema još jednom poznatom ribarskom i pomorskom gradiću - Tribunju. Stara gradska jezgra nastala je na otočiću koji je s kopnom povezan kamenim mostom, a od davnina se za mjesto i njegove stanovnike brine njihov zaštitnik, Sv. Nikola, čija se crkva smjestila na vrhu obližnjeg brdašca. Od Tribunja do susjednih Vodica tek je desetak minuta veslanja. Iz tihog ribarskog mjesta došli smo u  jedan od turistički najrazvijenijih gradića šibenske rivijere.  Nakon uživanja u kajaku odlazim podijeliti oduševljenje šibenčana s novom šetnicom koja prolazi cijelom dužinom Kanala sv. Ante. Prekrasnu vikend priču završavam na najljepšem mogućem mjestu - vidikovcu s kojeg pogled na Šibenik, njegov arhipelag i okolicu jednostavno ostavlja bez teksta. Sve, pa tako i mene.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

  1.  Lutanje labirintom uskih mediteranskih „kala“ i trgova stare gradske jezgre Šibenika te posjet kamenom biseru grada - monumentalnoj Katedrali sv. Jakova, uvrštenoj u UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

  2. Šetnju nedavno uređenom šetnicom u kanalu sv. Ante, do tvrđave sv. Nikole koja već stoljećima stražari na pomorskom ulazu u Šibenik. Osim užitka u prekrasnom prirodnom krajoliku i jedinstvenom pogledu na Šibenik, šetnica pruža i mogućnost rekreacije na biciklističkoj i trim stazi, spravama za vježbanje i malenom sportskom penjalištu.

  3.  Posjet veličanstvenoj tvrđavi sv. Mihovila, na kamenoj uzvisini iznad Šibenika, nekada glavnoj obrambenoj točki grada. U drevnoj tvrđavi danas se nalazi ljetna pozornica, u kojoj se pod vedrim nebom odvijaju nezaboravni kulturni, glazbeni i scenski događaji.

  4.  Kajakarenje prekrasnim šibenskim akvatorijem i posjet otoku Prviću, u kojoj je pokopan Faust Vrančić, legendarni izumitelj Homo Volansa – letećeg čovjeka.  U Memorijalnom centru Faust Vrančić u Prvić Luci možete upoznati život i djela tog svestranog renesansnog mislioca.

  5. Izlet biciklom ili automobilom do arheološkog parka Arauzona - drevnog liburnskog i rimskog naselja na Velikoj Mrdakovici u blizini Vodica. U sklopu parka nalazi se i čuvena Rimska cisterna – ograđenica, prirodna kamena platforma koju su stanovnici drevne Arauzone nadsvodili i ostavili otvore za pritjecanje kišnice.

KALENDAR

7. – 10.5. Croatian travel festival – Šibenik
16.-17.5. – Festival hrvatskih kazališnih amatera – Vodice
24.5. – Spiza po starinski – Vodice
28.-31.5. – Gastro festival „Okusi Mediteran“ – Šibenik
5. -7.6. - Deboto Festival – Šibenik
12.-13.6. – CMC festival – Vodice
20.6. – 4.7. – Međunarodni dječji festival – Šibenik
2.7. – Bakanalije – Rimska cisterna – Vodice

JESTE LI ZNALI

- Da sv. Ante, čije ime nosi kanal ispred Šibenika, nije sv Ante iz Padove, nego sv. Antun Pustinjak koji je živio na prostoru današnjeg Egipta. Njemu je posvećena i crkvica u istoimenoj pećini u kanalu, u čijoj su osami stoljećima boravili mnogi pustinjaci.

- Da je šibenska Katedrala sv. Jakova  jedinstvena u svjetskim razmjerima jer je sagrađena isključivo od kamena bez ikakvog vezivnog materijala.

- Da je u šibenskoj Dubravi smješten Sokolarski centar, mjesto na kojem se posjetitelji mogu upoznati s tajanstvenim životom nebeskih lovaca – sokolova, kao i drugih vrsta ugroženih ptica grabljivica.

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:

www.hrvatska365.hr
www.sibenik-tourism.hr
www.vodice.hr
www.tz-tribunj.hr

Splitska rivijera
Biokovo
Opatijska i Riječka rivijera
Biogradska rivijera - Srce Jadrana
Šibenik - Vodice - Tribunj
Zeleno srce Hrvatske
Labin Rabac
SZ Istra

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u