Obavijesti

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Biokovo

Pronađite inspiraciju za vaš savršeni vikend: Biokovo
13

Iscjeljujuća ljepota mora i planine - raskošnu ljepotu Makarske rivijere i surovu ljepotu kamene Zagore dijeli i povezuje moćno Biokovo

Raskošnu ljepotu Makarske rivijere i surovu ljepotu kamene Zagore dijeli i povezuje moćno Biokovo. S razigrane, brdovite visoravni ove impresivne planine pružaju se jedinstveni pogledi na more i zaleđe. Ipak, svo bogatstvo i istinsku ljepotu ovog kraja na jugu Dalmacije upoznat ćete tek kada mu priđete bliže i uđete u stara seoca kamenih kuća, prohodate bosi po žalu dodirujući tirkizno more ili osjetite mirise mediteranskog bilja i okuse plodova s njegovih polja.

Nije lako jednim pogledom obuhvatiti svu raznolikost sadržaja koje svojim posjetiteljima nude Makarska rivijera, Biokovo i njegovo zaleđe. Ljepota tog kraja čas se razmetljivo nudi svakom pogledu, a čas je dobro skrivena pod teškom maskom kamena ili drače. Skrivena ili ne, neodoljiva je. Možete je pronaći na najvišim predjelima veličanstvenog Biokova, tirkiznom moru koje valja bijele oblutke znamenitih plaža Rivijere, dubokim bezdanima Modrog i Crvenog jezera ili pak u bezbrojnim primjerima višestoljetnog suživota čovjeka i prirode. Što smo bliži Biokovu više je i tragova prošlih vremena dok je  sama Rivijera u svoj svojoj dužini danas potpuno okrenuta modernom turistu. Odavno je ovaj kraj poznat po ljekovitom zraku i moru. Tradiciju zdravstvenog turizma nastavlja Biokovka sa svojim modernim rehabilitacijskim programima i tehnologijama dok su brojni teniski i nogometni tereni, te bazeni i dvorana Makarskog sportskog centra na usluzi klubovima, sportašima i svima koji se tako osjećaju. Slika iz Tučepa možda najbolje dočarava tu vezu današnjeg vremena i prošlosti: na malom polju nekadašnje rimske vile, okružena bazenima i modernim hotelskim zgradama, skučila se crkvica sv. Jure iz 14. stoljeća. Svjedok prošlosti svjedoči i blistavoj sadašnjosti podbiokovske rivijere.

PET STVARI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

1. Posjet Parku prirode Biokovo i uživanje u veličanstvenim pogledima koji se pružaju s mnogih vidikovaca s biokovske ceste ili planinarskih i poučnih staza.

2. Rekreaciju na nekom od brojnih sportskih terena ili dvorana Makarske rivijere, šetnju njezinim pitomim šetnicama te opuštanje u ugodnim wellness centrima.

3. Izlet u tajanstveno biokovsko zaleđe, od grada Imotskog i njegovih prirodnih bisera Modrog i Crvenog jezera, do drevnog Vrgorca poznatog po svojim kulama i gastronomskim specijalitetima.

4. Kupanje i sunčanje na šljunčanim plažama od Brela do Gradca, s kristalno čistim morem, oplemenjenim slatkom vodom brojnih podbiokovskih izvora.

5. Posjet živopisnim drevnim mjestašcima ugniježđenim pod strmim biokovskim liticama, čije kamene kuće, crkvice, kule i utvrde pričaju o bogatoj i burnoj prošlosti ovoga kraja.

KALENDAR:
Svibanj – Zeleni dani i Dani jagoda u Vrgorcu
21.-24.5. – MAFEST – Makarski festival stripa
22.-24.5. – Susret planinara Hrvatske, Greben iznad Baške Vode
3.-7.6. – DokuMA – Međunarodni festival dokumentarnog filma, Makarska
Srpanj – Glumci u Zagvozdu

JESTE LI ZNALI

Da su se biokovski ledari sve do masovnije pojave hladnjaka svakodnevno penjali strmim puteljcima do jama i ledenica u središnjem dijelu planine, iz kojih su vadili led te ga na magarcima nosili u mjesta podbiokovlja i zabiokovlja?

Da je u jednoj od vrgoračkih kula rođen slavni hrvatski pjesnik Tin Ujević?

Da je maleni Brist pod Biokovom rodno mjesto velikog hrvatskog pjesnika i prosvjetitelja fra Andrije Kačića Miočića?

Da mješavina morskog i planinskog zraka duž čitave Rivijere uvelike pomaže pri uklanjanju dišnih poteškoća, po čemu je cijela destinacija već odavno poznata?

Više informacija za vaš savršeni vikend pronađite na:
www.hrvatska365.hr
Splitska rivijera
Cres i Lošinj
Opatijska i Riječka rivijera
Biogradska rivijera - Srce Jadrana
Wine tour Slavonije i Baranje
Šibenik - Vodice - Tribunj
Zeleno srce Hrvatske
Labin Rabac
SZ Istra

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"