Komentari 0

Puno je razloga za posjet Splitu tijekom adventa

Puno je razloga za posjet Splitu tijekom adventa

Tijekom „Adventa u Splitu“, na splitskoj Rivi, trgovima i u kaletama pjeva se i pleše do dugo u noć, uz raznovrsni glazbeni, kulturni i društveni program

U organizaciji Turističke zajednice grada Splita, danas između 11 i 14 sati u Centru Kaptol, Zagrepčani mogu osjetiti dašak atmosfere s manifestacije „Advent u Splitu“ te u nagradnoj igri osvojiti dvije povratne karte za Split, koje daruje Croatia Airlines. Očekuje vas i druženje s Meri Jaman iz benda Meritas, Mirom Trgom iz klape Kampanel i poznatom voditeljicom Lanom Pavić, a za one koji u shoppingu potroše energiju, i malo tradicionalnih dalmatinskih slatkiša spravljenih po recepturi starih nona: hroštule, broštulane mendule i krokanti. Cilj je druženja podsjetiti Zagrepčane, inače česte goste Splita, da najlipši grad na svitu vrijedi posjetiti i zimi, posebno u dane adventa. 

Mnogo je razloga za posjet Splitu tijekom adventa. Iako je nekima već i blaga mediteranska klima dovoljan motiv da ga posjete, Split svojim gostima u zimskim mjesecima nudi puno više. Ovih dana u Splitu se osjeti pravi blagdanski ugođaj, a i ponuda je takva. Božićni sajam na Rivi okupio je splitske ugostitelje koji su zaduženi za dobru glazbu i ponudu finih delicija, a u sklopu Gastroadventa možete razgledati i jednu ekskluzivu: Božićne jaslice „Slatkarija“, izrađene od smokava, čija je autorica vrhunska hrvatska slastičarka Dragana Juričko. U kućicama na Rivi u tijeku je i humanitarna akcija „Sv. Luce daruje osmijeh“, u sklopu koje se prikupljaju sredstva za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi iz doma Maestral, a sredstva se mogu donirati do nedjelje.

U šetnji Strossmayerovim šetalištem, Đardinom i Peristilom očekuje vas puno raznovrsne glazbe: od jazza, preko urbane muzike iz mikseta poznatih splitskih DJ-eva, pa sve do pjesama dalmatinskih klapa, dječjih i crkvenih zborova te taktova limene glazbe. Ljubitelji tradicije i povijesti doći će na svoje na Pjaci, gdje mogu pogledati izložbu „Pjaca kroz povijest“ te modnu reviju „Što se nosilo na Pjaci“, dok je u jedinstvenim Dioklecijanovim podrumima posebno veselo. Tamo traje „Festival adventskih radosti“, u sklopu kojega će se održati niz besplatnih koncerata, edukativne i zabavne radionice te prigodni program za djecu. Tako će već danas s početkom u 18 sati, Hrvatsko katoličko glazbeno društvo Podstrana izvesti koncert na temu božićnih evergreena, naravno s besplatnim ulazom za posjetitelje. U podrumima se odvija i radionica izrade tradicionalnih božićnih ukrasa za bor te prigodna prodaja delicija iz raznih regija Hrvatske koje se predstavljaju tijekom „Adventa“.

I HNK Split za trajanja manifestacije „Advent u Splitu“ pripremio je zanimljive dramske i baletne predstave i koncerte. Jedna od predstava koje će sigurno osvojiti ljubitelje plesne umjetnosti je balet „Orašar“, pod koreografskom palicom Dinka Bogdanića.

Kad je u pitanju Split, nipošto ne treba zanemariti ni onaj najjednostavniji, a mnogima najdraži provod: ugodnu šetnju i obilazak brojnih znamenitosti, koji možete završiti kavom na Rivi okupanoj suncem. Sasvim dovoljno za punjenje baterija prije povratka u svakodnevicu. 

Vrijedi naglasiti: Za sve koji  odluče posjetiti Split tijekom adventa, splitski hoteli pripremili su posebne ponude, pa se dvokrevetna soba može rezervirati već za 600 kuna za noć, uz dodatne pogodnosti i popuste za obiteljski paket ili višednevni boravak. Osim toga, Croatia Airlines putnicima iz Zagreba do Splita nudi povratne avionske karte po cijeni od 800 kuna sve do kraja ožujka. 

Oni koji ljeti navraćaju u Split osjetili su njegov mediteranski šarm i zasigurno zapamtili specifični šušur kakav se ne može doživjeti nigdje. I to je vjerojatno dio razloga zbog kojih Split bilježi sve više domaćih i stranih gostiju koja ga sve češće biraju kao odredište za zimski odmor na jadranskoj obali. 

Detaljan program manifestacije „Advent u Splitu“ potražite na http://www.visitsplit.com/