Obavijesti

Komentari 0

Reforma nam daje slobodu u radu, autonomiju i odgovornost

Reforma nam daje slobodu u radu, autonomiju i odgovornost
5

Osnovna škola Ivana Cankara jedina je zagrebačka škola koja je ušla u eksperimentalni program obrazovne reforme, o čemu će predstavnice škole govoriti na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"

VIDEO

U Osnovnoj školi Ivana Cankara promjene u načinu podučavanja uveli su prije desetak godina i broj učenika im se povećava.

Kako su uspjeli, poslušajte na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" 12. studenoga u Obrtničkoj komori Zagreb.

- Svaka reforma ovisi o samim učiteljima koji rade s učenicima - kaže ravnateljica zagrebačke OŠ Ivana Cankara profesorica Silvana Svetličić. 

'Posebno se posvećujemo svakome učeniku'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više od polovice učenika jedine zagrebačke škole uključene u eksperimentalni program 'Škole za život' uopće ne živi u blizini škole, već dolazi iz drugih upisnih područja. 
- Nalazimo se u dijelu grada gdje nema mnogo djece i odavno smo shvatili da učenike moramo privući drugačijim načinom rada. - priča nam ravnateljica.
Promjene u načinu podučavanja, kaže, uveli su još prije desetak godina, a u 'Školu za život' priključili su se kako bi osigurali dodatnu edukaciju učiteljima i sredstva za rad. 
- Posebno se posvećujemo svakome učeniku, a osobito onima darovitim. U prošloj školskoj godini postigli smo zapažene rezultate na različitim razinama natjecanja iz nekoliko odgojno-obrazovnih područja. Od 405 učenika na natjecanjima je sudjelovalo 26 učenika na državnome, 50 učenika na međunarodnome i 9 učenika na svjetskome natjecanju. Prošle smo se godine okušali na svjetskome natjecanju iz robotike - First Lego League. Za nas jedno nezaboravno iskustvo koje ne bismo mogli ostvariti bez naših sponzora: Ministarstva znanosti i obrazovanja, Gradskoga ureda za obrazovanje te mnogih tvrtki koje su nam financijski pripomogle. Iskustvo je to koje bismo preporučili svakoj školi u kojoj učenici uz pomoć mentora razvijaju kritičko razmišljanje, vještine prezentacije, oblikuju, grade i programiraju robote - opisuje ravnateljica. 

Nastava u jednoj smjeni

Grad Zagreb broji 109 osnovnih škola. Naša škola ima 62 godine te zahtijeva ozbiljno održavanje, a i arhitektura same škole nije u skladu sa sadašnjim obrazovnim potrebama. U zadnjih 10 godina i na tome smo polju veoma mnogo napravili uz pomoć i podršku Gradskog ureda za obrazovanje. Tako smo od jeseni, osim što provodimo eksperimentalni program 'Škola za život', krenuli s nastavom u jednoj smjeni. 
- Mnoge ideje dobili smo od europskih država s kojima surađujemo u različitim projektima. Godišnje škola provodi i po 16 međunarodnih projekata na osnovu čega je proglašena i eTwinning škola za 2018./2019. Time je škola priznata kao jedna od vodećih škola na području digitalne prakse, prakse iz eSigurnosti, inovativnih i kreativnih pristupa tehnologiji, promicanju stalnoga profesionalnog razvoja i obrazovanja zaposlenih te promicanju suradnje učitelja i učenika u nastavnoj praksi. 
Objašnjava da su roditelji krivo shvatili koncept 'Škole za život'. 
- Pričalo se samo o digitalizaciji pa su roditelji shvatili da djeca, primjerice, više uopće neće čitati lektiru. Učenici će i dalje učiti, učitelji će podučavati, nastava će se odvijati u učionicama (ali i u drugim prostorima).

'Ponosna sam na djelatnike'

- Kao ravnateljica škole ponosna sam na djelatnike koji svojim trudom i radom pridonose boljitku obrazovnoga sustava. U reformi treba biti strpljiv i imati na umu silan entuzijazam koji naši učitelji, učenici i ostali djelatnici svakodnevno ulažu kako bismo svakim danom svi zajedno postajali sve bolji i održali zavidnu kvalitetu znanja i vještina koje naši učenici nose iz škole - zaključila je profesorica Svetličić.

Pridružite nam se na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska"u organizaciji 24sata i partnera: Raiffeisen Banka, Podravka, Pliva, Ina, RRiF i Coca-Cola, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49, te na vrijeme rezervirajte svoje mjesto u dvorani.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje