Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

10 godina od smrti: Udovicu su mu pokrali kada je išla na grob

Vanja Drach je zbog glume napustio studij medicine, a bio je učenik poznatog redatelja Branka Gavelle kojeg je oduševljavao talentom. Prije smrti pripremao se za ulogu u predstavi 'Barbelo, o psima i djeci'

Pixsell
Foto: Pixsell
10 komentara

Prošlo je deset godina od smrti glumačkog velikana Vanje Dracha, koji je 6. rujna izgubio bitku s rakom pluća. Njegova udovica, Tea Drach (85), nedavno se prisjetila dana kada su mu dijagnosticirali opaku bolest. Nije htio priznati da je bolestan.

Andrej Kreutz | Autor: Andrej Kreutz Foto: Andrej Kreutz

- Počeo je kašljati i kad su otkrili da je to rak pluća i bronhija, otišao je. U samo četiri mjeseca. Ja sam ga natjerala da ide doktoru. On se nije dao, govorio je da će proći. Nije bio nemoćan, tek je prije kraja oslabio. Nije se ni žalio. Bio je prepametan da ne bi znao što mu je. Kad je čuo dijagnozu, znao je da je gotov. I mama i tata su mu umrli od raka. Cijela familija. Imao je u glavi da će se to i njemu dogoditi - rekla je.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Njih dvoje su u braku dobila sina Sašu. Tea priznaje da joj najteže uoči godišnjica Vanjina odlaska. Tad sve proživljava ispočetka i bude joj teško. Na grob mu ide redovito na blagdan Svih Svetih.

PRIČA BEZ SUZA Tea Drach: 'Opljačkali su me kada sam Vanji išla na grob...'

- Ostarjela sam, nije mi više lako putovati. Prije pet godina vlakom sam išla u Vinkovce. Ujutro sam ustala u pet sati da stignem na prvi vlak. Tad su me opljačkali. Vidi se da sam nakupila godina, da je mene lako srediti - prisjetila se Tea te neugodnosti.

Pixsell | Autor: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram Foto: Pixsell/pierpaolomariani.it/instagram

Inače, Vanja Drach je u mladenačkim danima zbog glume napustio studij medicine. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti 1956., a bio je učenik poznatog redatelja Branka Gavelle kojeg je oduševljavao iznimnim talentom. Dvije godine igrao je u 'Gavelli', a onda je prešao u HNK Zagreb.

Sanjin Strukić/Pixsell | Autor: Sanjin Strukić/Pixsell Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Od 1975. djeluje kao slobodni umjetnik, a pet godina kasnije vraća se u HNK. Drach se istaknuo ulogama u antičkim dramama, Shakespeareovim tragedijama i Molièreovim komedijama te interpretacijama likova Miroslava Krleže. Uz kazališne uloge, odigrao je više od dvadeset uloga u filmovima različitih žanrova ('H-8', 'Carevo novo ruho', 'Za sreću je potrebno troje'..).

Sanjin Strukić | Autor: Sanjin Strukić Foto: Sanjin Strukić

Sudjelovao je u televizijskim serijama  poput 'Kapelskih kresova', 'Gruntovčana' te 'Lud, zbunjen, normalan', a desetljećima je surađivao i u dramskom programu Hrvatskog radija. Drach je 1994. dobio nagradu Tito Strozzi, a 2005. nagradu Vladimira Nazora za životno djelo. Prije smrti pripremao se za ulogu u predstavi 'Barbelo, o psima i djeci' u Gavelli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naši partneri pišu
Message