Obavijesti

Show

Komentari 1

17 hrabrih žena šalje poruku o karcinomu: 'One nisu stale'

17 hrabrih žena šalje poruku o karcinomu: 'One nisu stale'
3

'One nisu stale' naziv je izložbe fotografija Maje Prgomet, a pozirale su joj žene koje vjeruju u pobjedu života nad ovom bolešću

VIDEO

Splitska Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma Caspera pokrenula je u lipnju kampanju “One nisu stale”, a ovih dana rezultat je velika fotoizložba otvorena u Splitu. Budući da je listopad mjesec borbe protiv karcinoma dojke, izložba je otvorena u Fotoklubu Split u petak, 1. listopada. Autorica fotografija je splitska fotografkinja Maja Prgomet.

Split: Izlo??ba Maje Prgomet "One nisu stale"

- Kad su me Ivana i Sanja iz Udruge prvi put kontaktirale i rekle mi što žele, zastala sam i rekla da moram razmisliti. Trebalo mi je neko vrijeme da promislim jer sam znala da će to biti rad u koji ću sigurno uključiti emisije - kaže autorica izložbe.

Iako je početna ideja bila da se napravi tek nekoliko fotografija, Maja je shvatila da to mora biti nešto veliko.

- Rekla sam im da želim imati mnogo žena i da je to tema koja zaslužuje veliku i pravu izložbu. I tako je počelo. Zapravo, nisam vjerovala da će uopće biti dovoljno žena koje bi bile spremne odazvati se i odvažiti se da stanu pred moj objektiv, ali prevarila sam se. Odazvalo ih se čak 17 - prisjeća se Prgomet.

Split: Izlo??ba Maje Prgomet "One nisu stale"

Iako na fotografijama nema lica, fotografkinja kaže da su za nju sve to portreti jer svaka fotografija zapravo pokazuje karakter osobe koja je stala i pozirala joj.

- Na tim fotografijama jasno se vidi i bol, i patnja, i krhkost, i snaga ženskog tijela, ali i optimizam svake od tih žena od kojih su neke već izliječene, a neke su još u fazi liječenja - govori Maja Prgomet, koja priznaje da joj je to bio doista veliki izazov.

- Sve te žene nisu bile samo moj objekt fotografiranja, nego sam ja morala biti njihov glasnik. Ja sam bila ta koja sam njihove emocije trebala pretvoriti u vizuale. Ja sam bila ta koja je morala prenijeti njihovu poruku da vjeruju u pobjedu i život. Osim toga, morala sam opravdati njihovo povjerenje jer su me one pustile u svoju intimu i na taj način pokazale da u mene imaju veliko povjerenje - govori Prgomet.

Rak nije jedini problem: Evo što sve znače promjene na dojkama
Rak nije jedini problem: Evo što sve znače promjene na dojkama

Kako kaže, tijekom snimanja imala je vremena razgovarati sa svakom od njih i slušala je njihove priče, pa je došla na ideju da napišu po jednu rečenicu o tome što i kako se osjećaju, a to su na izložbi ujedno bili i potpisi pod njihove fotografije.

- Sve njihove poruke bile su pune optimizma, a to je ujedno i poruka ove izložbe. Nijedna od njih nije željela izazvati sažaljenje, nego poslati poruku da je sve moguće i da su one tu, da život ide dalje i da bolest nije njihov identitet. Bolest je samo postala njihov suputnik. Cilj izložbe je bio i destigmatizirati osobe oboljele od karcinoma. Zato smo i izložbu nazvali ‘One nisu stale’ - govori Maja Prgomet i najavljuje da će izložba, nakon što je pogleda splitska publika, krenuti na turneju po Hrvatskoj.

Izložba u Splitu traje do 23. listopada, a kustosica je Ana Žanko.

Split: Izlo??ba Maje Prgomet "One nisu stale"
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin