Obavijesti

Show

Komentari 30

Alen: 'Eksperti su mi smjestili!' Stručnjaci za 24sata: 'Treba ga i pohvaliti, uspio je ostati iskren'

Alen: 'Eksperti su mi smjestili!' Stručnjaci za 24sata: 'Treba ga i pohvaliti, uspio je ostati iskren'
15

Tiago i Tina su baš kliknuli, za Josipa i Renatu mislim da će sve ovisiti o njegovom trudu, a Ana nije bila spremna na Alenovu reakciju

VIDEO

Jedan od parova koje su gledatelji četvrte sezone sociološkog eksperimenta "Braka na prvu" imali priliku upoznati prošlog tjedna bili su radijski voditelj Alen Vlahović (28) i medicinska sestra Ana (27). Bilo je očito da nisu "kliknuli". Nakon što se okrenuo kako bi prvi put vidio svoju "mladenku", Alen je bio vidno šokiran. Ana baš i nije, rekao je, njegov tip djevojke. A optužili su ga i da je mamin sin.

- Eksperti su mi smjestili, a moja mama je najveća lavica - rekao nam je nakon prikazanog vjenčanja. Nije bilo druge nego se konzultirati sa stručnim timom RTL-ova showa, koji je i spajao parove ove sezone. I što kažu na Alenov slučaj.

Ekspertica iz 'Braka na prvu' o odnosu Alena i Ane: 'Specifični su. Bit će izazovnih situacija...'
Ekspertica iz 'Braka na prvu' o odnosu Alena i Ane: 'Specifični su. Bit će izazovnih situacija...'

'Alen i Ana bi mogli uspjeti kao par' 

- Kandidati moraju biti svjesni da je ovo eksperiment. Ponekad ono što je najbolje za njih, nije nužno ono što oni žele. Sumnjam da su te riječi bile isključivo upućene Aninu izgledu. Mislim da je on tim 'šok, šok' više opisivao to cijelo iskustvo, tremu, upoznavanje nove osobe, i čini mi se da se nije dovoljno jasno izrazio - govori nam psihoterapeutkinja Iva Stasiow i dodaje: "Htjela bih čak pohvaliti Alena, on je u toj jako izazovnoj situaciji uspio ostati iskren, izraziti svoje mišljenje. Nije to napravio na grub način, jedino nije razmišljao o tome koliko će Ana biti spremna za tu njegovu reakciju".

Iako se Alen nije oduševio kao što publika "Braka na prvu" možda to očekuje, stručni tim, koji uz Ivu čine spisateljica Sanela Kovačević Nelly i profesor psihologije Boris Blažinić, i dalje vjeruje da bi par mogao uspjeti.

- Ana i Alen bi se mogli složiti zbog njezine emotivnosti, koja bi mogla izvući najbolje iz njega - objasnila je Iva pa otkrila što publika može očekivati od ostalih parova: "Tiago i Tina su baš kliknuli, možemo očekivati buran emotivan odnos kod njih. Za Josipa i Renatu bih rekla da će sve ovisiti o njegovu trudu, ona je više rezervirana, što je bilo očekivano".

A kako su nam otkrili stručnjaci, spajanje parova ove je sezone bio posebno složen proces.

- Kandidati su vrlo ekscentrični, kontradiktorni, sa snažno izraženim crtama individualnosti i zato nam je spajanje bilo vrlo teško. Došli su s puno krutih očekivanja kakav bi njihov partner trebao biti, što će narušavati dinamike njihovih odnosa. Vrlo često ono što očekujemo ili želimo od partnera nije ono što nam zapravo i treba - ističe Iva, a s njom se slaže i spisateljica Sanela Kovačević Nelly.

- To je složen proces koji uključuje razgovore s pojedincima, testiranja i detaljne analize na temelju kojih vršimo selekciju kandidata. Nakon što uzmemo u obzir želje kandidata, fizičke preferencije te njihovu dob, visinu, karakterne osobine i životni period u kojem se nalaze, slijedi procjena moguće kompatibilnosti - govori Sanela.

Koliko je fizički izgled zaista bitan? 

Za parove koji se prijave u ovaj show važno je, dodaje Sanela, da dođu otvorena uma i srca. Dugoročno ipak odlučuju sami, a sve ovisi o tome koliko su spremni ulagati u svoj odnos. Dok Iva tvrdi da Alenova reakcija, kad je upoznao Anu, nije bila isključivo stvar fizičke privlačnosti, Sanela nam objašnjava da muškarci ipak jesu više izbirljiviji nego žene, kad se potegne pitanje izgleda.

- Muškarci imaju nešto više kriterije po pitanju fizičkog izgleda, dok žene više pridaju pozornosti karakternim osobinama i statusu muškarca - kaže ona. Boris Blažinić nam, pak, govori da je fizički izgled jedan od ključnih faktora za rađanje kemije između para.

Hoće li "zaiskriti" između dvoje ljudi, ne mogu potpuno predvidjeti ni najstručniji psiholozi.

- Iako su psihološka kompatibilnost, fizička privlačnost i komunikacijske vještine ključni, također su važni emocionalna inteligencija, sličnost ili dopuna osobina. Ipak, fizička privlačnost nije dovoljna za izgradnju čvrstog odnosa - kaže psiholog. "Kemija" ili "iskrice" dobar su početak, ali što je najvažnije za izgradnju sretne i stabilne veze?

- Poštovanje je temelj zdravih odnosa. To znači cijeniti partnera kao osobu, poštovati njihove granice, odluke i neovisnost - složni su svi troje.

ANKETA Koji vam je najbolji par iz nove sezone 'Braka na prvu'?
ANKETA Koji vam je najbolji par iz nove sezone 'Braka na prvu'?

Iva, Boris i Sanela svjesni su da je sociološki eksperiment poput "Braka na prvu" vrlo specifična situacija. Treba uzeti u obzir da su kandidati koji se prijave u ovaj show uglavnom ljudi koji su dotad živjeli anonimnim životom, pa izlazak pred kamere može utjecati na njihovo ponašanje, bili oni toga svjesni ili ne.

- Odjednom se nađu u centru pozornosti, pred svjetlima reflektora i nije im nimalo lako. Ljubavni odnosi ponekad sami po sebi mogu predstavljati izazov, a osobito ako te gleda cijela regija dok gradiš taj odnos. Ipak, za razliku od parova u svakodnevnom životu, ovdje imaju tu olakotnu okolnost da smo mi tu za njih - objasnila nam je Sanela, autorica nekoliko knjiga o muško-ženskim odnosima.

U 'Braku na prvu' se spojila tri para 

Više od deset parova prošlo je kroz tri sezone hrvatskog "Braka na prvu". Emisija je spojila tri para - Andreju Golubić i Mislava Pajdakovića, Andreju Kukolj i Marka Bogdana te Gordanu i Adama Kromera, bračni par koji se upoznao na snimanju prve sezone, ali nisu bili par, nego je njihova veza počela kao prijateljstvo dok su bili u "braku" s drugim kandidatima, koji su i danas zaljubljeni.

Mladoženja Filip uvažava sud svoje bake: 'Nju ću upoznati samo s meni bitnim osobama...'
Mladoženja Filip uvažava sud svoje bake: 'Nju ću upoznati samo s meni bitnim osobama...'

- Jako smo ponosni na sve parove. Mislim da su Andrea i Mislav pravi primjer para koji poštuje sve osnovne postulate za stvaranje dobrog partnerskog odnosa - zaključila je Iva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'
NIJE IM JASNO

Filip iz 'Braka na prvu' pozirao s prijateljima, a detalj je zbunio fanove: 'A gdje ti je prsten?'

Filip Belić podijelio je fotografiju koja je privukla veliku pozornost fanova

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'
'KAKO JE MRŠAVA'

Demi Moore (61) snimila video u bikiniju pa zapanjila fanove: 'Zgodnija je od svojih kćeri...'

Popularna glumica i bivša supruga Brucea Willisa snimila se sa svoje tri kćeri kako trči na plažu
Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad
VELIKI USPJEH

Bravo, Marko! Baby Lasagna je opet prvi na kladionicama! Ima najviše šanse za pobjedu do sad

Lasagna je krajem veljače zasjeo na prvo mjesto na kladionicama te ga je držao mjesec dana. Neko je vrijeme bio drugi, a sad je ponovno na tronu