Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Američki liječnik upozorava: Černobil je prikazan netočno

Američki liječnik proveo je dvije godine u Černobilu pomažući žrtvama nakon nuklearne katastrofe. Sada upozorava na 'opasne' nelogičnosti u popularnoj HBO-ovoj seriji

Foto: IMDB
34 komentara

Vrhunski američki liječnik koji je liječio žrtve černobilske katastrofe optužio je popularnu seriju zbog 'opasnih' netočnosti.

POGLEDAJTE VIDEO:

Robert Gale (73), stručnjak za leukemiju iz Los Angelesa, 1986.je radio za sveučilište UCLA. Na poziv Mikhaila Gorbačova, otputovao je u bivši Sovjetski savez kako bi pomogao žrtvama. Tamo je proveo dvije godine.

Forbes je objavio članak u kojemu prenose njegove stavove, naslovljen: 'Vrhunski liječnik sa sveučilišta UCLA proglasio HBO-ov Černobil pogrešnim i opasnim'.

Gale kaže kako je prikaz umirućih žrtava u seriji bio netočan te tvrdi kako se događaji onako kako su opisani u seriji nisu mogli dogoditi.

Svoje stavove je podijelio u medicinskom časopisu The Cancer Letter, prenosi Forbes. 

Foto: IMDB

Upozorio je kako vatrogasci, prikazani kako umiru u užasnom stanju u bolnicama - nisu izgledali toliko loše. Također, kaže kako nisu bili 'zarazni'.

'Simptomi su prikazani kao nešto užasno i nezamislivo. To je netočno', rekao je.

Gale dodaje kako je još jedan dio priče netočan, čak i 'opasan'. Tvrdi kako nerođena beba Lyudmille Ignatenko nije mogla upiti radijaciju od svog umirućeg oca, kako se navodi u seriji.

Znanstvenica Ulana Khomyuk, koju glumi Emily Watson, griješi dok kaže kako bi 'radijacija ubila majku, ali ju je umjesto nje upila njena beba'. 

'Ovo je opasan prikaz jer navodi kako jedna trudna žena ugrozila svoje nerođeno dijete ulaskom u bolničku sobu radioaktivne žrtve', napisao je Gale.

'Prvo, nijedna žrtva nije bila radioaktivna. Njihova izloženost bila je vanjska, ne unutrašnja. Još važnije, rizik za fetus od ovakve izloženosti je gotovo nemoguće malen. Čudi me kako producenti nisu primili tehničke savjete liječnika ili radiologa', kaže Gale.

Foto: IMDB

Gale, kojeg su zvali da pomogne Japanu nakon katastrofe s Fukushimom, kaže kako je zabrinut i zbog prikaza oklijevanja sovjetske vlasti na pomoć izvana. Kaže kako su njega i trojicu kolega pozvali da odmah otputuje, zajedno s izraelskim liječnikom, iako te dvije zemlje nisu bile diplomatski povezane, javlja 9News.

Dodaje kako je bilo nemoguće prikriti nesreću. Liječio je oko dvjesto ljudi izloženih radijaciji, od kojih je većina preživjela. Upozorava i kako su dugoročne posljedice ove nesreće manje od onoga što se obično vjeruje.

'Iako je odmah nakon katastrofe poginula 31 osoba, broj žrtava je značajno manji od drugih 'energetskih' katastrofa, kao što je ona u kineskom rudniku ugljena Benxihu u 1942., u kojoj je stradalo 1500 rudara. Također, u još jednoj kineskoj nesreći, onoj iz 1975., na brani Banqiao, stradalo je 250 tisuća ljudi', rekao je.

Foto: IMDB

U jednom ranijem članku, ustvrdio je kako je broj umrlih od raka manji za samo jedan posto od broja umrlih koji bi se očekivao da nije bilo nesreće.

POZNATA LJEPOTICA U ŠOKU: Njezin muž prevario svoju trudnu djevojku s njom

Tema: FILM

Message