Obavijesti

Show

Komentari 9

Areta Ćurković: Sanjam da će mi partner biti Javier Bardem

Areta Ćurković: Sanjam da će mi partner biti Javier Bardem
3

Osječka glumica, zvijezda filma “Majstori”, otkriva bi li odustala od uloge koja joj se sviđa zbog supruga, te kako je umjesto u pedagogiji završila u kazalištu

VIDEO

Pretpremijera novog filma Dalibora Matanića bila je na Dan žena, a nakon toga ide u redovnu kinodistribuciju. Komedija o kućanici Keki koja bježi od bračne monotonije na otok još je jednom u prvi plan gurnuo osječku glumicu Aretu Ćurković (40). Rođena je i odrasla u Đakovu, u Osijeku je završila Pedagošku akademiju. Najranija sjećanja ipak je vode i u Donji Miholjac.

- U tom gradiću provela sam većinu djetinjstva, puno lijepih praznika kod bake i rodbine. Od srednje škole sam vezana uz Osijek, a tu sad žive i moji roditelji. U Rijeci imam sestru Elu, koja je majka blizanaca, pa sam sretna supruga, majka i teta - objašnjava Areta. Nikad u djetinjstvu nije mislila niti izgovorila da želi biti glumica, ali je oduvijek pjevala, plesala i, kako kaže, izvodila kerefeke, pa je zapravo bilo pitanje dana kad će stati na pozornicu.

'Veći izazov bi mi bio da moram smršavjeti zbog filma'

- Pa da, zapravo matematika, fizika i kemija, oprostite, ali niste bile moja ljubav. Ocjene su bile i predobre prema tome koliko nisam znala niti za njih imala volje. Lektiru sam uglavnom čitala, i to ono što me jako zanimalo. Odrasla sam uz ‘Vlak u snijegu’, ‘Bambi’, ‘Don Quijote’, ‘Brezu’ - kaže.

Dodaje da je bila uzorna učenica, a nakon završenog školovanja stigla je u Dječje kazalište Branka Mihaljevića i smatra da joj je to najveća glumačka akademija u životu.

- Rad na sebi, uloge i ljubav prema tome što radim 20 godina u matičnoj kući, Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, moja je akademija. Zahvaljujući Krešimiru Mikiću, koji je povezao Dalibora i mene, eto, postala sam i filmska glumica - objašnjava.

Iako dolazi iz Osijeka, Areta se ne osjeća zapostavljeno u odnosu na kolege iz Zagreba ili Splita.

- Ne, nemam osjećaj zapostavljenosti, možda zato što me često zovu i traže. Ali bez obzira na to, mislim da nema tih razlika na relaciji Osijek - Zagreb ili da je netko ugrožen ili zakinut. Mnogo osječkih glumaca igra u domaćim filmovima i TV serijama. Veći problem vidim u financijskoj krizi jer nam moraju platiti put i smještaj i voljela bih da to ne bude prepreka za buduće angažmane - kazala je Areta.

Već za prvu filmsku ulogu - ulogu Olge u filmu “Kino Lika” iz 2008., koji je također režirao Matanić, dobila je nagradu Breza za najbolju debitanticu. U tom, po mnogima kontroverznom filmu, odigrala je ulogu koja je u javnosti dignula mnogo prašine. Areta je glumila nesretnu djevojku koja uzaludno traži ljubav i malo topline te je pronalazi u vođenju ljubavi sa svinjom.

Prisjetila se kako je reagirala kad je pročitala scenarij.

- Baš sam se šokirala, ali najviše zato što sam znala da je uloga velika, teška, ekstremna, opasna. Nikad prije toga nisam ništa snimala. Suprug je beskrajno vjerovao u mene, ali da je bilo što rekao, zadnja bi ipak bila moja. Vjerovao je da ću biti na visini zadatka, tako da sam imala njegovu bezuvjetnu podršku i mogu samo ponoviti da sam sretna glumica i žena. Inače, suprug me voli vidjeti na kinoplatnu i sve moje uloge su mu super - ispričala je glumica.

No u privatnom životu ima još jednog obožavatelja, a to je njezin sin Luka. On pak često odlazi na dječje predstave i gleda mamu u raznim kazališnim ulogama za koje je također dobila brojne nagrade.

- Klinci su vam beskompromisno iskreni, tako da su zahtjevnija publika od odraslih. Luka obožava ići u kazalište i ima puno predstava koje jako voli gledati, a od mojih uloga najviše mu se sviđa uloga praščića Tomka u ‘Mi se vuka ne bojimo’, zatim uloga zločeste Barbare u ‘Dobri doktor Jojboli’. Ima deset godina i potpuno drugačije percipira predstave nego kad je bio manji. Čini mi se da me sad bolje može odvojiti od uloge koju igram i da sam njegova mama - objašnjava. Na pitanje koliko se morala ovaj put udebljati za ulogu, Areta kroz smijeh odgovara da s kilogramima stalno vodi bitku.

'Nismo željeli zafrkancijom rušiti tempo snimanja'

- Kilograme samo trebam održavati. Veći izazov bi mi bio da za ulogu moram smršavjeti. Inače svi me pitaju kako sam odigrala nezadovoljnu kućanicu kad sam privatno sretna osoba, na što kažem da me inspiriraju ljudi oko mene koje gledam na ulici. Glumac stalno mora biti otvoren i primati svim osjetilima sve oko sebe. A ako me pitate bih li mogla kao Keka pobjeći od kuće na neki otok, mogu vam reći da i kao Keka i kao Areta mogu zamisliti bijeg i sa i bez mojih dečki. Obožavam otoke i jedva čekam ljeto - kazala je Ćurković.

Ovih dana filmska ekipa će se ponovno okupiti zbog promocije “Majstora”, pa će se nakon dugo vremena družiti s kolegom Nikšom Butijerom, koji igra njezina supruga. Bit će ondje sigurno Goran Bogdan, koji igra nespretnog majstora zaljubljenog u Keku i stalno je pipka te Bojan Navojec koji igra “galeba” koji je pokušava zavesti.

- Nikša je brbljav, simpatičan, zabavan i bilo je gušt raditi s njim. A to sve što smo radili u ‘Majstorima’ zahtijevalo je posebnu točnost i preciznost tako da smo neprekidno morali biti koncentrirani na posao i nije nam padalo na pamet zafrkancijom rušiti ritam snimanja. Nažalost, nije bilo previše vremena za druženja, ali na probama smo se znali smijati do besvijesti. Gogo je predivan kolega, kao uostalom i Bojan Navojec. Ma zapravo imamo mi predivnih glumaca i glumica i s mnogima bih voljela zaigrati. A kad su stranci u pitanju, onda ih je dvoje - to je Penelope Cruz, a onda u paketiću i Javier Bardem - zaključila je Areta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina