Obavijesti

Show

Komentari 2

Autoaktovi fotografkinje Mare Bratoš: Totalna sloboda tijela

Autoaktovi fotografkinje Mare Bratoš: Totalna sloboda tijela
5

Izložba fotografkinje Mare Bratoš obuhvaća izbor portretistike vlastitih aktova nastalih u nekoliko ciklusa od 1995. do danas

VIDEO

U srijedu je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik proslavila 27 godina rada izložbom "Istina". Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Grada Dubrovnika, Mato Franković, a o samoj izložbi govorili su kustosica izložbe Petra Golušić i Tonko Smokovina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik. Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni prijatelji i uzvanici iz društvenog života. Izložba se može pogledati do 4. rujna 2022.

Tijelo je u radu Mare Bratoš - istina. Ono je refleksija iskonske boli, patnje, opasnosti, egzistencijalne nesigurnosti, odsutnosti, praznine, nagona za samoodržavanjem, iskustva krize, nemira, traume, drame, psihoze, rane svijeta.

Fotografije su snimljene i digitalnom i analognom tehnikom, a autorica je jednom objasnila i zašto.

- I danas bih radila na filmu jer fotografski spadam u tu stariju generaciju i jer sam studirala na Akademiji kad se kompjutor nije koristio ni za obradu fotografija. Evo, prije nekoliko godina sam opet iz ormara izvadila svoju Mamiyu. Istodobno, digitalija nam omogućuje neiscrpno eksperimentiranje, kako tijekom snimanja, tako i tijekom postprodukcije.

- Ona fotografira sve ono potisnuto, sakriveno i tajnovito. Moguće je sagledavati iskonsku nužnost samopreispitivanja, proživljavanja života bez obzira na to koliko je težine ili lakoće pohranjeno u njemu. Od mlade djevojke do žene, majke, prikazuju se razna kretanja bez maske. Iskrenost prema sebi kod Mare Bratoš postaje iskrenost prema drugome. Tijelo je izreka oslobođenog duha - apsolutne slobode u njezinoj beskrajnoj, neograničenoj oslobođenosti. Utjelovljuje se 'neskrivenost'. Tijelo je u radu Mare Bratoš - istina. Ono je refleksija iskonske boli, patnje, opasnosti, egzistencijalne nesigurnosti, odsutnosti, praznine, nagona za samoodržavanjem, iskustva krize, nemira, traume, drame, psihoze, rane svijeta. Metafora je proživljenog sociokulturnog okruženja i civilizacije u kojoj egzistira. Istodobno, akt uprizoruje istinsku slobodu, svjedočanstvo tajanstvenosti, sigurnost, sakralnu prazninu, senzualnost, senzibilnost, platonski Eros - kaže kustosica Petra Golušić.

Nikša Kušelj i Mara Bratoš su se vjenčali nakon 8 godina veze
Nikša Kušelj i Mara Bratoš su se vjenčali nakon 8 godina veze

Izložba fotografkinje Mare Bratoš obuhvaća izbor portretistike vlastitih aktova nastalih u ciklusima: “Autoaktovi u šumi” (1995.), “Autoaktovi” (2005.), “Autoaktovi 2015” (2015.), “Ljubav i život žene” (2017.), “Autoportret s kćeri” (2021.) i “Pavla i Mara” (2022.). Za koncepciju su zaslužne umjetnica Mara Bratoš te kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu Petra Golušić.

POGLEDAJTE VIDEO: PUNAC SABOTIRAO ZETA U ‘TKO MI BOLJE KUHA’

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'
Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...
OMILJENO TV LICE

Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...

Rođena je u Sloveniji, a srednju školu i fakultet novinarstva završila je u Zagrebu. Srednja škola bila joj je traumatično iskustvo i tada je upala u probleme s prehranom. Borila se i s dva raka koji je nisu uništili...