Obavijesti

Show

Komentari 0

Bajka J.K. Rowling započela je prije 26 godina i još traje: Harry Potter je osvojio srca čitatelja

Bajka J.K. Rowling započela je prije 26 godina i još traje: Harry Potter je osvojio srca čitatelja
1

J.K.Rowling prije 26 godina stvorila je svijet za kojeg nemamo razloga ne vjerovati da postoji. Sposobnost njezinog stvaranja i pričanja priča izbavila ju je iz životnog Azkabana i dovela na sam vrh

VIDEO

Malo koji mediji napravio je ono što je J.K. Rowling napravila s Harry Potterom. Kada je prije 26 godina izašla prva knjiga ovog serijala, autorica nije ni zamišljala kakvu će 'maniju' stvoriti njezini likovi i priča. Saga o mladom čarobnjaku, njegovom svijetu, prijateljima i borbama koje je vodio teško će biti nadmašena.

Moguće je da će se pojaviti serijal knjiga koji će više zaraditi, na kojeg će se nadovezati bolji i uspješniji filmovi. Moguće je da će se pojaviti i fiktivni likovi koje će mladi obožavati više nego Hermionu, Rona i Harryja, ali Potteromanija i sve ono što je ona donijela teško će se nadmašiti. 

Knjige o Harry Potteru prodane su u više od 500 milijuna primjeraka i osvojile su nebrojene književne nagrade. Kamen mudraca, prva knjiga o mladom čarobnjaku, prodana je u 120 milijuna primjeraka i to je najprodavanija knjiga ovog serijala. Vrlo brzo su se ljudi navukli na Pottera i sve je krenulo samo od sebe.

Kako je Potter osvojio svijet

Priča o Potteru priča je o dječaku koji u jednom trenutku svog teškog i nezahvalnog života dobije priliku školovati se za čarobnjaka jer su njegovi roditelji koji su umrli dok je on bio dijete bili jedni od najpoznatijih svjetskih čarobnjaka. Odlazak u školu čarobiranja Hogwarts za njega predstavlja bijeg iz života u kojem je potlačen i nesretan. 

HBO je potvrdio da stiže serija o Harryju Potteru, a J.K. Rowling će biti izvršna producentica
HBO je potvrdio da stiže serija o Harryju Potteru, a J.K. Rowling će biti izvršna producentica

Tamo upoznaje svoje prve prijatelje i ulazi u svijet magije. Kroz sedam dijelova pratimo svijet u kojem se Harry zajedno s prijateljima bori protiv zla i predstavnika tog zla, onoga čije se ime ne spominje, Voldemorta. Osim priče o borbi između dobra i zla, priče o prijateljstvu i nadi o boljem svijetu, Harry Potter postao je ono što je zbog sposobnosti J.K. Rowling da ispriča priču.

Rijetko prvo izdanje Harryja Pottera moglo bi biti prodano za ?ak 100.000 funti

Naime, svijet koji je stvorila J.K. Rowling prava je genijalnost. Spisateljica je stvorila jednu cijelu povijest jednog svijeta, a svaka priča ima svoje uzročno posljedične veze. Naprimjer, Voldemort je lik kao malo koji lik u povijest književnosti. Rowling ga je stvorila kao lika koji nema niti jednu pozitivnu osobinu, kao lika koji je omražen i prema kojem nitko neće imat nikakvu lijepu riječ za reći. Dakle to je lik koji je apsolutno 'crn'. A sve to potiče iz priče o njegovim roditeljima koji su ga začeli pod djelovanjem čarobnog napitka koji natjerao njegovog oca da se zaljubi u njegovu majku.

Sve o čemu je Rowling pisala moguće je ispričati kao priču samu za sebe, a na koncu je to i napravljeno. Osim sedam knjiga o Harry Potteru, Rowling je napisali nebrojeno dijela koje se nadovezuju na knjigu.

Emma Watson priča o poljupcu s Rupertom Grintom: Meni je to bio incest, kao brat i sestra smo
Emma  Watson priča o poljupcu s Rupertom Grintom: Meni je to bio incest, kao brat i sestra smo

Tako je već sada veliku popularnost stekao serijal Čudesne zvijeri koji prati Newta Scamandera koji se spominje kao jedan od najboljih čarobnjaka u povijesti i autora udžbenika iz kojeg je Harry učio u školi.

Rowling je napisala čak 19 knjiga koje se nadovezuju na Harry Pottera i koje skroz uvode u svijet magije. Tako postoji i knjiga "Bajke Bardla Beadla". Knjiga je to koja sadrži desetak bajki o čarobnjačkom svijetu koje se pričaju mladim čarobnjacima pred spavanje.

Hagrid ga je proslavio, a danas bi imao 73 godine: Kao mladić je bio slikar i stand up komičar
Hagrid ga je proslavio, a danas bi imao 73 godine: Kao mladić je bio slikar i stand up komičar

Ovo je samo jedan primjer koliko je daleko Rowling išla u karakterizaciji svojih likova. 

Od socijalne pomoći do jedne od najbogatijih žena na svijetu 

A priča o Spisateljici, s velikim S, prava je bajka. J.K.Rowling u godini kada je napisala svoje prvo djelo, nekoliko mjeseci ranije, stajala je u redu za socijalnu pomoć u Edinburghu. 

World Premiere of "Fantastic Beasts and Where To Find Them"

- Kad sam prvi put stajala u redu za socijalnu pomoć, imala sam osjećaj da na mene pokazuje jedna velika, svjetleća neonska strijela - izjavila je Rowling jednom prilikom. 

Prvi roman napisala je u kafiću The Elephant House, a od tada se njezin svijet u potpunosti promijenio. Svrstava se u jednu od najbogatijih žena na svijetu. Za Sunday Times 2008. godine pričala je kako je nekada mislila da je na rubu psihičkog zdravlja i kako je razmišljala o samoubojstvu. 

Preminuo Paul Grant, proslavio ga Ewok iz Ratova zvijezda, a glumio je i u Harryju Potteru
Preminuo Paul Grant, proslavio ga Ewok iz Ratova zvijezda, a glumio je i u Harryju Potteru

Rowling trenutno od tematskih parkova, prava i cijele priče o čarobnjačkom svijetu zarađuje oko 3,5 milijuna eura mjesečno, a bogatstvo joj se procjenjuje na 820 milijuna funti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'
EMOTIVNA VEČER

Aleksandra Prijović se usred koncerta u Varaždinu obratila mužu: 'Filipe, vidiš li ti ovo...'

Popularna pjevačica oduševila je sinoć na prvom koncertu u nizu, a kako doznajemo, najveći spektakl priprema se za nedjelju

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom
ZABLISTAO NA PROMOCIJI

Nekada je imao 163 kilograma, a sad se za njim okreću: Sin Lepe Brene oduševio izgledom

Tajnu svog izgleda, Viktor Živojinović krije u promjeni životnog stila koju je donio prije nekoliko godina. Usredotočio se na zdravu prehranu i redovito vježbanje
Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene
NIJE ISTO KAO NA 'DORI'

Ovo je kostim Baby Lasagne za Eurosong! Pogledajte promjene

Za kostime je zaslužna prijateljica Baby Lasagne, mlada dizajnerica Valentina Pliško