Show

Komentari 4

BBC obmanuo princezu Dianu i prekršio novinarske standarde

BBC obmanuo princezu Dianu i prekršio novinarske standarde

Bez obzira što izvještaj pokazuje da je Diana bila voljna dati intervju BBC-u, proces osiguravanja intervjua bio je daleko od onoga na što javnost ima pravo. Ispričavamo se, rekao je čelnik BBC-a rekao Tim Davie

BBC je prekršio novinarske standarde kada je njihov novinar Martin Bashir (58) na obmanjujući način došao do intervjua s princezom Dijanom 1995. u kojem je ona prvi puta otkrila koliko je nesretna u braku, piše u izvješću te medijske kuće.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zaključak istrage jest da je Bashir pokazao lažne bankovne transakcije kako bi uvjerio Charlesa Spencera, brata princeze Diane, da ga upozna sa svojom sestrom.

- Iako BBC ne može vratiti vrijeme nakon četvrt stoljeća, možemo se danas potpuno i bezuvjetno ispričati - kazao je čelnik BBC-a Tim Davie.

- Bez obzira što izvještaj pokazuje da je princeza od Walesa Diana bila voljna dati intervju BBC-u, jasno je da je proces osiguravanja intervjua bio daleko od onoga na što javnost ima pravo. Ispričavamo se zbog toga - dodao je.

Bashirov intervju s princezom Dianom osigurao je tada veliku gledanost BBC-u, pratilo ga je više od 20 milijuna gledatelja u Britaniji.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Princeza je u intervjuu izrekla čuvenu rečenicu: - Bilo nas je troje u ovom braku - pri čemu je mislila na njegovu današnju suprugu Camillu Parker Bowles.

Tada je po prvi puta članica kraljevske obitelji otvoreno govorila o privatnom životu, i to o nesretnom braku s princom Charlesom, njegovoj prevari i svojoj bulimiji.

BBC je otvorio istragu u studenom prošle godine nakon što je Charles Spencer rekao da je bio zaveden krivotvorenim dokumentima i "drugim prevarama" kako bi upoznao Bashira i Dianu.

Spencer je objasnio da ga je Bashir uvjerio da nagovori Dianu na intervju jer mu je rekao da Dianu prisluškuju tajne službe i da su dva visoka savjetnika plaćena za informacije o njoj.

Bashir se ispričao ali je rekao kako ne vjeruje da su lažni papiri uvjerili Dianu da mu da intervju.

Najčitaniji članci