Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Bečka filharmonija izbacila je trag nacista iz Raderzky marša

Radetzky marš Johana Straussa starijeg prvi je put izveden 1848. i tradicionalno se svira na kraju koncerta koji se svakog 1. siječnja iz Beča prenosi diljem svijeta...

Foto: Robert Anic/PIXSELL
0 komentara

Bečka filharmonija odlučila je na novogodišnjem koncertu izvesti novu verziju znamenitog Radetzky marša, jer je staru aranžirao skladatelj koji je surađivao s nacistima, objavio je u petak direktor orkestra Daniel Froschauer.

Radetzky marš Johana Straussa starijeg prvi je put izveden 1848. i tradicionalno se svira na kraju koncerta koji se svakog 1. siječnja iz Beča prenosi diljem svijeta.

Bečki filharmoničari izvodili su verziju prema partituri Richarda Weningera iz 1914.

- On je 1932. pristupio nacističkoj stranci i surađivao s režimom - rekao je Froschauer na konferenciji za novinare u Beču.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Dodao je da je glazbenicima zbog toga neugodno pa su odlučili iduće srijede izvesti nešto izmijenjenu verziju marša.

- Željeli smo izvesti svoju verziju, nešto što je naše vlastito -  rekao je Froschauer. Bečka filharmonija otvorila je posljednjih godina svoje arhive u nastojanju da raskrsti sa svojom prošlošću iz doba nacizma. Povjesničari su otkrili da je 60 od 123 glazbenika bilo u nacističkoj stranci prije kraja Drugog svjetskog rata. Oni su sastavili popis židovskih kolega koji su istjerani iz ansambla.

Sedmero glazbenika ubijeno je ili umrlo, a devetero ih je protjerano iz zemlje.

Novogodišnjim koncertom 1. siječnja 2020. ravnat će latvijski maestro Andris Nelsons

POGLEDAJTE VIDEO:

Tema: Muzika

Message