Show

Komentari 1

Bilo je već vrijeme: Novi 'Tomb Raider' bit će feministički film

Bilo je već vrijeme: Novi 'Tomb Raider' bit će feministički film

Već preko 30 godina se za procjenjivanje prisutnosti žena u filmovima te ocjenjivanju ravnopravnosti spolova na filmskom platnu koristi Bechdelin test. Novi film će taj test lako proći

Alicia Vikander, nova filmska Lara Croft je ovih dana otkrila nove informacije o nadolazećem filmskom rebootu 'Tomb Raidera'. Kako je 28-godišnja oskarovka i sama rekla, 'sljedeći film o Lari Croft će položiti Bechdelin test'.

Za neupućene, 'Bechdelin test' osmislila je američka spisateljica Alison Bechdel. Test zahtijeva da film ima barem dva ženska lika koji u nekom trenutku međusobno razgovaraju o nekoj temi koja nema veze s muškarcem da bi se filmu mogla dati 'pozitivna ocjena'. Već preko 30 godina se test koristi za procjenjivanje prisutnosti žena u filmovima te ocjenjivanju ravnopravnosti spolova na filmskom platnu.

A vjerovali ili ne, samo polovica filmova ikada snimljenih zadovoljavaju kriterije Bechdelinog testa pa čak niti originalni film, 'Lara Croft: Tomb Raider', iz 2001. nije među njima.

Vikander je dodala kako je sretna da će reboot 'Tomb Raidera' biti obazriviji po pitanju ženskih uloga u filmu jer u svojih prvih 18 projekata nikada nije imala priliku glumiti u nekoj značajnoj sceni s drugim ženskim likom, odnosno glumicom.

Više informacija o tom filmu donosi IGN Adria.

Najčitaniji članci