Obavijesti

Show

Komentari 8

Bio je uvijek uglađen i fin, ali je volio zlostavljati svoje glumice

Bio je uvijek uglađen i fin, ali je volio zlostavljati svoje glumice
3

Hitchcock je bio opterećen kompleksima. Bio je nizak i debeo od malena, vršnjaci su mu se rugali, a roditelji zanemarivali pa je utjehu nalazio u horor i detektivskim pričama

VIDEO

Alfred Hitchcock je po mišljenju mnogih najutjecajniji filmaš svih vremena i jedan od najvećih redatelja u povijesti filma.  Gotovo svi znaju da se pojavljivao u svom svakom filmu, a u šest desetljeća bogatoj karijeri režirao je više od 50 filmova od kojih je 16 nominirano za Oscara.

Njegova 'morbidnost' dolazi iz obitelji

Rođen je 13. kolovoza 1899. godine. Veoma strogi roditelji svojim ponašanjem i neprimjerenim kaznama značajno su doprinijeli tome da filmski genije kasnije postane kralj horora. Opće je poznato da je svakodnevno morao svoju majku izvještavati o svojim aktivnostima od jutra do mraka. Ako joj nešto ne bi bilo po volji, kažnjavali su ga, između ostalog, beskrajnim stajanjem u kutu.

Epski film Alfreda Hitchcocka će uskoro dobiti novo ruho
Epski film Alfreda Hitchcocka će uskoro dobiti novo ruho

Otac, kojeg je Hitchcock opisivao kao nervoznog čovjeka, ga je jednom prilikom poslao u policijsku stanicu sa porukom, a kada je načelnik pročitao papirić koji je donio, zaključao je Alfreda u ćeliju uz upozorenje: 'To je ono što se dešava lošim dječacima'. Alfred je tada imao pet godina.

Zato nije ni čudo što je jednom prilikom izjavio da mu je djetinjstvo bilo izuzetno nesretno i tužno. Nikada nije uspostavio blizak kontakt s rođenim bratom i sestrom.

Uzor mu je bio Edgar Allan Poe

Alfred Hitchcock je bio opterećen kompleksima. Bio je nizak i debeo od malena, vršnjaci su mu se rugali, a roditelji zanemarivali pa je utjehu nalazio u horor i detektivskim pričama. Omiljeni pisac mu je bio Edgar Allan Poe, za kojeg je kasnije rekao da je bio njegov prvi pravi veliki uzor.

 

Tea with Grace Kelly on the set of "To catch a thief" (1955)

A post shared by Alfred Hitchcock (@alfred__hitchcock) on

- Mislim da bi moji filmovi bili mnogo drugačiji da nisam upoznao njegovo djelo - rekao je.

Bojao se jaja i policajaca

Kao i mnoge zvijezde Hollywooda imao je dvije fobije - bojao se policajaca i jaja.

- Moja žena zna da mi se noge odsjeku kada vidim policajca na ulici. Tada ne mogu ni zucnuti - rekao je jednom prilikom. Zbog toga nikad nije imao vozačku dozvolu.

Taj strah je razumljiv s obzirom na sjećanja iz djetinjstva. Ipak, druga velika fobija bila je teško objašnjiva.

 

With Kim Novak on the set of Vertigo (1958)

A post shared by Alfred Hitchcock (@alfred__hitchcock) on

- Jaja su grozna stvar. Jeste li vidjeli  ikad išta gadnije od razbijanja ljuske jajeta i prolijevanja njegove žute tekućine? Krv je vesela, crvena, žumanjak je žut i odvratan. Nikad ga nisam probao - priznao je.

Imao je poseban odnos sa suprugom

Alma Reville koja je rođena samo dan nakon Hitchcocka u istom dijelu Londona, pratila je majstora psiholoških trilera cijeli život.v Neugledna, ali zaslužna za njegov uspjeh, Alma je s Alfredom razvila posebnu vrstu odnosa. Zahvaljujući njezinoj odanosti, Hitchcock joj je povjerio sve poslove vezane za njegovu karijeru.

Alma je pročitala svaki scenarij, kontrolirala svaki budžet, sve je organizirala i bila za to dobro plaćena jer je u svakom Hitchcockovom filmu bila potpisana kao savjetnica. Ono što je Alfredu bilo bitno u životu sa ženama bilo je 'da se dobro jede, dobro pije, i spava'.

 

Kim Novak and Alfred Hitchcock on the set of "Vertigo" (1958)

A post shared by Alfred Hitchcock (@alfred__hitchcock) on

- Sretno oženjen je onaj čovjek koji razumije svaku riječ koju njegova žena nije rekla - izjavio je jednom Hitchcock.

Trebao je snimiti film 'Titanic'

Hitchcock je gledao na filmove kao na 'život sa isječenim dosadnim dijelovima'. Snimio je više od 50 filmova.  Samo rijetki znaju da je trebao ekranizirati prvu verziju filma o propasti Titanika, ali ga nije pristao režirati jer nije mogao pronaći adekvatan brod za snimanje.

Uništio je film koji mu se nije svidio

Nakon prvog filma o Jacku Trbosjeku s kojim je redatelj po prvi put bio priznat, Hitchcock je snimio film pod nazivom 'Planinski orao'. Ovaj film više ne postoji. Osim nekoliko fotografija, danas nije sačuvana niti jedna kopija filma.

Hitchcock je jednom prilikom rekao da mu zbog toga nije nimalo žao jer je za njega taj film bio 'banalna melodrama'.

'Planinski orao' bio je crno-bijeli nijemi film snimljen 1927. godine u englesko-njemačkoj produkciji. Film je sniman na lokacijama u austrijskom Tirolu, pri čemu je ekipa trpjela stalna kašnjenja i druge probleme izazvane vremenskim prilikama.

Hitchcock i glumice

Bio je pedantan i uvijek besprijekorno odjeven. Na snimanja je dolazio u odijelu no njegov odnos prema glumcima nije bio tako divan. Jednom prilikom izjavio je da zavidi Waltu Disneyu koji svoje glavne junake može 'precrtati i izgužvati'.

- Glumci nisu stoka, samo ih se treba tretirati kao stoku - izjavio je kontroverzni redatelj.

 

Alfred Hitchcock on the set of Topaz (1969)

A post shared by Alfred Hitchcock (@alfred__hitchcock) on

Bio je opsesivno vezan za plavuše koje su tumačile glavne uloge u njegovim filmovima, a da bi iz njih izvukao ono najbolje, služio se morbidnim trikovima.

Janet Leigh, koja je glumila u njegovom filmu 'Psiho' doživjela je da joj u kadu u kojoj se kupa (u vrijeme legendarne scene ubojstva) ubacio zmiju kako bi što uvjerljivije vrištala. Tippi Hedren, zvijezda 'Ptica' morala je trpjeti napad pravih ptica tijekom snimanja, od kojih je jedna za milimetar promašio njezino oko.

Hitchcocku se pokvario auto: Popravili su mu ga u Zagrebu
Hitchcocku se pokvario auto: Popravili su mu ga u Zagrebu

Mnogo godina kasnije, kada se sve više počelo pričati o seksualnom uznemiravanju Tippi Hedren je izjavila da je samo jedna od glumica kojoj je Hitchcock uništio karijeru svojom posesivnošću.

I danas se mnogi sjećaju njegovih izjava

Svi pamte njegov govor na dodjeli jedne filmske nagrade.

- Hvala - rekao je i otišao s bine. Međutim, ovo nije njegova jedina izjava koja je zabilježena.

 

Alfred Hitchcock and the composer Bernard Herrmann

A post shared by Alfred Hitchcock (@alfred__hitchcock) on

- Ja sam filantrop. Pružam ljudima ono što oni žele. Ljudi vole osjetiti užas i strah. Publika mora patiti - rekao je Hitchcock. Godinu dana prije smrti Hitchcock je prvi put pohvalio svoju suprugu na dodjeli nagrade:

- Da krasna gospođa Reville nije prihvatila 'životni ugovor', gospodin Alfred Hitchcock možda bi i danas bio na istom ovom mjestu, ali ne za ovim stolom, već kao jedan od konobara u dvorani - rekao je tada.

Umro je u snu u svom domu u Los Angelesu od zatajenja bubrega.

VIDI OVO: Penis toliko velik da se vidi iz svemira.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?
NAKON POLUFINALA - ŠOK!

Ovo je novost na Eurosongu i mnoge je zabrinula. Hoće li to naštetiti Lasagni i plasmanu?

'Što to znači? Trebamo li se bojati da ćete oštetiti najveće favorite?', 'Bojim se da to nije dobra stvar, bolje bi bilo da je random odabir', komentari su na društvenim mrežama

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!
PRVO POLUFINALE EUROSONGA

Baby Lasagna nakon nastupa: 'Moj posao još nije gotov!

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine 'Velikih 5'
Pogledajte publiku dok Baby Lasagna pjeva: 'Pa on je pozvao Eurosong na svoj koncert!'
NEVJEROJATNA SNIMKA

Pogledajte publiku dok Baby Lasagna pjeva: 'Pa on je pozvao Eurosong na svoj koncert!'

Baby Lasagna je oduševio publiku i gledatelje u polufinalu Eurosonga