Obavijesti

Show

Komentari 13

Bio je vrhunski glumac, volio je boks i nogomet, a ljubio je i holivudsku divu Sophiju Loren

Bio je vrhunski glumac, volio je boks i nogomet, a ljubio je i holivudsku divu Sophiju Loren
9

Francuskim novim valom podario je svijetu vrhunske klasike, a pojavom je osvojio i brojna srca 'nedužnih' obožavateljica. Njegova karijera trajala je više od 50 godina u kazalištu i na filmskom platnu

VIDEO

Jean Paul Belmondo bio je prava avangarda, ne samo u Francuskoj, nego diljem svijeta. Njegovom smrću brojni obožavatelji, ali i istinski filmski ljubitelji prisjećaju se nekih od najznačajnih filmova koje je snimio.

Na akademiju se upisuje u 50-im i stvara krug prijatelja "do groba", među kojima su Jean Rochefort, Claude Rich, Bruno Cremer i Jean-Pierre Marielle.

Nakon manjih uloga u kazalištu i na filmu, njegov glumački put odredio je susret s Jean-Lucom Godardom. 'Zahvaljujući njemu zavolio sam film (...) Prije filma "Bez daha" toliko su mi puta rekli da sam loš da sam počeo sumnjati u sebe", rekao je Jean-Paul Belmondo 2001.

Ta prva veća uloga koju je ostvario 1960. uz Jean Sebert, izbacuje ga u sam vrh filmske umjetnosti. Zajedno s Alainom Delonom uskoro postaje velikan francuskog i svjetskog filma.

Zaštitno lice francuskog novog vala ("Moderato Cantabile", "Ludi Pierrot") ubrzo se okreće komediji i nevjerojatnim filmskim pustolovinama u kojima u svome naručju drži najljepše glumice, među kojima Catherine Deneuve, Sophiju Loren, Claudiju Cardinale i Francoise Dorleac. Neke su bile i žene njegova života, poput Ursule Andress i Laure Antonelli.

Budući da je kao dječak zavolio boks - sanjao je o tome da bude drugi Marcel Cerdan - poslije je birao "muške" uloge s puno kaskaderskih scena za koje nije trebao dvojnika i s tučnjavama. U to je vrijeme snimio "Borsalina", "Čovjeka iz Acapulca", "Policajca ili kapuljaču", "Profesionalca" i "Asa nad asovima".

"Na kraju su mi prilijepili etiketu" kaskadera, a ja sam "samo u svom poslu htio ploviti između Mallea, Godarda, Melvillea i ljudi poput Verneuila, Derayja, Lautnera", rekao je.

Tijekom više od dvadeset godina, 48 njegovih filmova imaju više od milijun prodanih ulaznica svaki. Sve do "Samotnjaka" (1987.), s kojim je doživio prvi komercijalni neuspjeh. "Taj je triler bio potpuno suvišan. Bilo mi je dosta svega, kao i publici".

Ponovni uspjeh žanje s ulogom strašnog Sama Liona u "Putu razmaženog djeteta" Claudea Leloucha (1988.). To je jedna od njegovih najvećih uloga za koju je dobio i nagradu Cezar za najboljeg glumca. Nakon toga vraća se prvoj ljubavi: kazalištu, u predstavama "Kean" i "Cyrano" i postaje vlasnik Theatre des Varietes.

No moždani udar 2001. koji je na njemu ostavio traga udaljio ga je iz studija. Nakratko se vratio s filmom "Čovjek i njegov pas" (2008.) Francisa Hustera, pričom o starcu kojega društvo odbacuje.

Umro je Jean-Paul Belmondo, legendarni francuski glumac
Umro je Jean-Paul Belmondo, legendarni francuski glumac

Naboranog lica, uvijek potamnjelog tena, "Bebel" sada uglavnom puni rubrike sa senzacionalističkim temama. Nakon rastave od Natty novine se bave njegovom novom družicom, bivšom belgijskom manekenkom s kojom se razišao 2012.

Pixsell

Dobitnik je počasne Palme u Cannesu 2011., Zlatnog lava u Veneciji 2016., a 2017. dobio je počasnog Cezara, što je publika popratila dugim ovacijama. Sa štapom u ruci Bebel je još jednom oduševio publiku šaleći se na račun svoje "ružne njuške".

Vječiti zavodnik je bio otac četvero djece: Patricije koja je pokojna, Florence, Paula i Stelle koju je dobio u 70. godini.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'
AFERA NA EUROSONGU

Nizozemac Joost pod istragom EBU-a: 'Do daljnjeg neće imati probe, istražujemo incident'

Nizozemski predstavnik na Eurosongu, Joost Klein, danas je trebao peti po redu nastupiti na probi
Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'
SMIJEŠI LI NAM SE POBJEDA?

Numerologinja o Lasagni i finalu: 'Bit će maestralan, ali to što nastupa 23. je jedna igra...'

Olga Hadjić nam otkriva što bi Marku Purišiću moglo stvoriti problem u finalu Eurovizije u subotu