Obavijesti

Show

Komentari 1

Boris Dvornik: Od divljeg mladića postala zvijezda

Boris Dvornik: Od divljeg mladića postala zvijezda
12

Nije mu baš išla škola pa ga je otac zaposlio u brodogradilištu. Vidio je oglas za glumačku školu u Novom Sadu. Otišao je s Ivicom Vidovićem...

VIDEO

Boris Dvornik glumio je kao školarac u pionirskom kazalištu “Titovi mornari” u Splitu s prijateljem Ivicom Vidovićem. Borisu nije išla srednja škola pa ga je otac zaposlio u brodogradilištu.
Svako jutro Boris bi otišao od kuće spavati u prijateljev čamac jer je noć prije toga bančio. Prije povratka kući dobro bi isprljao ruke kako bi izgledalo kao da je radio. Tada je vidio oglas za srednju glumačku školu u Novom Sadu i otputovao s Ivicom Vidovićem.
- Vlak u kojem smo putovali bio je gotovo prazan. Negdje oko Osijeka počeli smo galamiti i skakati. Ja sam glavom razbio luster. Jedan putnik nas je zamolio da se smirimo, a ja sam ga poslao u materinu. Rekao sam mu da smo mladi i da moramo biti veseli. Drugi dan dolazimo na audiciju, a taj putnik iz vlaka bio je direktor škole. Poslije mi je rekao da smo obojica prošli, ali da će primiti samo mene jer sam bio prvi. Bojao se da bismo, ako bi nas obojicu primio, rasturili školu - pričao je Dvornik. Nakon srednje glumačke škole upisao je Akademiju u Zagrebu, koju je napustio na prvoj godini studija jer je dobio ulogu u filmu “Deveti krug” 1960. godine u filmu Francea Štiglica. Nakon filma stekao je veliku popularnost, koju potom učvršćuje igrajući suvremene likove u komedijama "Martin u oblacima" (1961.) i "Prekobrojna" (1962.) Branka Bauera. Ovo je načinilo od Borisa Dvornika jednu od velikih zvijezda kinematografije bivše Jugoslavije, slično Ljubiši Samardžiću, Mileni Dravić i Velimiru Bati Živojinoviću. Do sredine 1960-ih godina Dvornik je nastupao uglavnom u komedijama, a od 1966. počinje se pojavljivati i u filmovima s tematikom iz Narodnooslobodilačkog rata. Za uloge u filmovima "Most" (Hajrudin Krvavac, 1969.) i "Kad čuješ zvona" (Antun Vrdoljak, 1969.) nagrađen je Zlatnom arenom na festivalu u Puli. Za ulogu u ratnom filmu "U gori raste zelen bor" (Antun Vrdoljak, 1971.) i za ulogu šofera-zavodnika u "Opkladi" (Zdravko Randić, 1971.) osvojio je Srebrnu arenu. Nastupio je u više od 40 dugometražnih igranih filmova (nerijetko je nastupao i u kratkometražnim), u mnogim televizijskim dramama i u više televizijskih serija. Zenit popularnosti Borisa Dvornika došao je 1970-ih ulogom Roka Prča u kultnoj seriji "Naše malo misto", a potom i ulogom brijača u seriji "Velo misto". Pod redateljskom palicom Antuna Vrdoljaka 2004. snimio je i film "Duga mračna noć" u kojem je glumio Luku Kolara. Boris Dvornik radio je HNK-u u svom rodnom Splitu.

>>> Prva uloga u filmu
Već na prvoj godini Akademije 1960. proslavio se glavnom ulogom u filmu “Deveti krug” redatelja Francea Štiglica.
>>> 'Naše Malo misto’
U seriji Miljenka Smoje “Naše malo misto” 1970. dobio je ulogu Roka Prća. Nadimak Roko pratio ga je do kraja života.
>>> 'Kapelski kresovi’
Dimnjačar u “Kapelskim kresovima” 1974. nije bio Dalmatinac. Dokazao se odigravši ulogu na kajkavskom dijalektu.
>>> 300 puta bio Šjor Bepo
Dvornikov Šjor Bepo Pegula u opereti “Mala Floramy” Ive Tijardovića, smatraju znalci, najbolji je ikad odigran Šjor Bepo.
>>> 'Kad čuješ zvona’
Bio je omiljeni glumac Antuna Vrdoljaka. Suradnju su počeli u prvom Vrdoljakovu filmu “Kad čuješ zvona” 1969. godine
>>> 'Bitka na Neretvi’
U filmu Veljka Bulajića “Bitka na Neretvi” 1969. igrao je partizanskog mitraljesca Stipu, a partner mu je bio Bata Živojinović.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju