Obavijesti

Show

Komentari 0

Brian Jones, glazbena i stilska osnova Stonesa i veliki ovisnik

Brian Jones, glazbena i stilska osnova Stonesa i veliki ovisnik
10

Imao je šestero djece s raznim ženama. Brak mu je bio zastrašujuć pojam,a glazba utočište. Bio je najtalentiraniji od Stonesa, no sve je uništio konzumiranjem droga

VIDEO

Brian je bio glazbena i stilska osnova Stonesa. Za sve što su postigli zaslužan je većinom on, njegova genijalnost i muzikalnost. On je formirao bend, birao članove, birao što ćemo svirati, dao ime bendu i organizirao nam gaže. Bio je najvažniji član Stonesa, inteligentan i duhovit, uvažavan od drugih glazbenika i sve je to upropastio i odbacio zbog doge, rekao je o kolegi Brianu Jonesu prvi basist The Rolling Stonesa, Bill Wymann (76).

Lewis Brian Hopkins Jones rođen je 18. veljače 1942. u Cheltenhamu. I majka i otac bili su mu glazbenici i od malih nogu upoznavali ga s raznim instrumentima. U školi je bio izvrstan đak iako nije puno učio. Imao je kvocjent inteligencije 135. Školske uniforme bile su mu najmrskija stvar na svijetu.

Zavodnik već u pubertetu

Kad je imao 17 godina bio je u vezi s 14-godišnjom Valerie Corbett. Zatrudnjela je i Brian ju je nagovarao na pobačaj, no ona je odlučila roditi i dijete dala na posvajanje. On je pobjegao od kuće i godinu dana životario i putovao po sjeveru Europe. Za život je zarađivao svirajući na ulici. U studenom 1959. upoznao je udatu Angeline. Poseksali su se i ona je ostala trudna i rodila djevojčicu koju je odgajala sa suprugom. Jones nije ni znao da ima kćer.

Mick i Keith javili se Brianu na oglas - nastali su Stonesi

Htio je 1961. upisati studij umjetnosti u Cheltenhamu. Primili su ga, no nakon dva dana poslali su mu odbijenicu jer je dekanu netko napisao pismo da ga upozori da je Jones neodgovoran i da se ne zna ponašati pa su ga odbili. Brian se tada preselio u London gdje se počeo ozbiljno baviti glazbom. Svirao je s Alexisom Kornerom, Paulom Jonesom iz grupe Manfred Man, Jackomo Bruceom koji je kasnije svirao s Claptonom i brojnim drugim glazbenicima. Izvještio se kao blues i jazz gitarist i stavio oglas u novine da traži glazbenike. Prvi se javio pijanist Ian Stewart, a nakon njega i Mick Jagger (69) koji je na probe dovodio i prijatelja Keitha Richardsa (68) pa je i on postao član benda.

 Brian je nesvjesno krstio bend. Nazvao nas je po pjesmi Muddya Watersa, Richards u autobiografiji

- Brian je nesvjesno krstio bend. Davao je izjavu za Jazz News i pitali su ga kako se zovemo. Na podu njegove sobe bila je ploča Muddyja Watersa na kojoj je pjesma 'Rolling Stone' i tako je nastalo ime The Rolling Stones - napisao je Richards u autobiografiji.

Od rujna 1962. do rujna 1963. Brian, Mick, Keith i fotograf James Phelge. zajedno su živjeli u stanu koji je Jagger od milja nazivao 'predivna rupa' jer je bio užasno neuredan. Mick i Brian cijele su dane svirali gitaru slušajući glazbu Jimmyja Reeda, Muddyja Watersa, Willieja Dixona... Brian je znao svirati gitaru, saksofon, usnu harmoniku, bas gitaru, trombon, flautu, obou, bubnjeve... gotovo da nije bilo instrumenta koji nije znao svirati. Dok su ostali bili lijeni, on ih je poticao da vježbaju i nalazio im gaže, bio je menadžer i glavni čovjek Stonesa. Keithu i Micku to nije baš najbolje sjelo, a najviše ih je smetalo što je Brian dobivao pet funti (oko 48 kuna) više od njih po svakoj gaži i što su ga ljudi doživljavali kao prvog čovjeka sastava. 

Dijete za djetetom

Pat Andrews 23. listopada 1961. rodila je Brianovo treće dijete, sina Juliana Marka. Prodao je kolekciju ploča kako bi joj kupio cvijeće i odjeću za bebu. Neko je vrijeme čak i živio s njima. Tri godine kasnije 23. srpnja 1964. Linda Lawrence rodila mu je četvrto dijete, koje je također dobilo ime Julian Mark. Peto dijete rodila mu je tinejdžerica Dawn Molloy 24. ožujka 1965. Dječaku su dali ime Paul Andrew, no morali su ga dati na posvajanje. Brianovo šesto dijete, kći koja je dobila ime po njegovoj sestri Barbari, rođena je 23. veljače 1969. Odgajala ju je Elizabeth, udata žena s kojom se Brian spetljao, sa svojim suprugom.

Koncept braka oduvijek mi je djelovao zastrašujuće. Brak je kao ugovor koji potpišeš i odričeš se dijela sebe. Brakom se odričeš svog života, Brian o braku

- Koncept braka oduvijek mi je djelovao zastrašujuće. Brak je kao ugovor koji potpišeš i odričeš se dijela sebe. Brakom se odričeš svog života - rekao je Brian u dokumentarcu 'Charlie Is My Darling' snimanom 1966. dok su Stonesi pjevali u Irskoj.

Ikona stila plavo-sivih očiju

Briana su modni kritičari smatrali ikonom stila, a njegov osebujan stil bio je nešto po čemu su Stonesi od početka bili poznati. Bio je visok 168 centimetara, oči su mu bile plavo-sive i imao je plavu kosu. Gdje god se pojavio djevojke su vrištale za njim.

Volio se dotjerivati i pozirati i godilo mu je kad je bio u centru pažnje. Često me tražio da mu složim frizuru i šminkam ga, Anita Pallenberg o Brianu

- Htio je izgledati kao Françoise Hardy. Volio se dotjerivati i pozirati i godilo mu je kad je bio u centru pažnje. Često me tražio da mu složim frizuru i šminkam ga - ispričala je u jednom intervjuu Anita Pallenberg.

S dolaskom Oldhama Brian se izolirao

Jonesovo otuđenje od ostalih članova i problemi s drogom počeli su s dolaskom Andrewa Looga Oldhama na mjesto menadžera Stonesa. Oldham je shvatio da će bend biti popularniji i bolje zarađivati ako u prvom planu budu Mick i Keith i Jonesa je potisnuo u drugi plan. Kad su išli na turneje Brian nije putovao u autobusu s ostalim članovima, već je dolazio sam i odsjedao u posebnom hotelu.

Bio je jako emotivan i nikako se nije mogao pomiriti s tim da bude član benda, a ne glavni čovjek benda i zbog toga je bio očajan i na kraju, na žalost svih nas, poludio, Oldham o Brianu

- Bio je jako emotivan i nikako se nije mogao pomiriti s tim da bude član benda, a ne glavni čovjek benda i zbog toga je bio očajan i na kraju, na žalost svih nas, poludio - napisao je Oldham u biografiji 'Stoned'.

Ubrzo su počeli problemi s drogama

Jones je počeo uzimati LSD svakodnevno, pušio je marihuanu i jako puno pio. Mnogo je puta završio u bolnici zbog poroka u kojima je pretjerano uživao i imao je psihičkih problema. Imao je i problema s policijom jer su mu u stanu našli marihuanu, kokain i metamfetamine pa je skoro završio u zatvoru. Često je mijenjao raspoloženja i bio jako nestabilan. Sve se manje družio sa Stonesima. Vrhunac razdora između njega i Richardsa bio je kad mu je Keith preoteo djevojku, Anitu Pallenberg, tijekom izleta u Maroko na kojem je Jones zbog predoziranja završio u bolnici. Posljednji album Stonesa u čijem je stvaranju Brian imao udjela bio je 'Beggars Banquet'. 

- Odsvirao je nekoliko manjih dionica na gitari, a kad bi se uhvatio harmonike usnice su mu krvarile - prisjeća se Gary Herman.

Odsvirao je nekoliko manjih dionica na gitari, a kad bi se uhvatio harmonike usnice su mu krvarile, Gary Herman o Jonesu

Kad su objavili 'Beggars Banquet', dečki su 1969. htjeli na turneju po Americi. Jonesova ovisnost postala je veliki problem. Sam je priznao da nije sposoban s ostatkom benda na turneju, a uz to, američke mu vlasti nisu odobrile vizu tako da nije bilo druge nego da mu nađu zamjenu.

Preminuo s 27 godina

- Mick, Watts i ja našli smo se kod Briana doma i pričali o situaciji u kojoj se nalazi. Rekao nam je da jednostavno nije u stanju ići s nama na turneju, a mi smo pristali na njegov prijedlog da obožavateljima kažemo da je sam otišao te da se može vratiti kad god hoće - napisao je Keith u autobiografiji. Mjesec dana nakon toga, 3. srpnja 1969. Šveđanka Anna Wohlin Jonesa je pronašla mrtvog na dnu bazena u dvorištu. Imao je 27 godina. Prvi je od brojnih zvijezda koje su preminule u dobi od 27 godina i time ušli u 'Klub 27'. Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison i Amy Winehouse umrli su u istoj dobi.

Dva dana nakon Jonesove smrti Stonesi su pjevali u londonskom Hyde parku. To je bio prvi nastup na kojem je Briana zamijenio Mick Taylor (63). Koncert pred 250.000 obožavatelja posvetili su Brianu i u sjećanje na njega u zrak pustili tisuće bijelih leptira.

Farma u Cotchfordu gdje je Brian preminuo i danas je atrakcija za turiste. Nakon što se Jones utopio u bazenu farmu je kupio Alastair Johns. Kad je mijenjao pločice na bazenu trošak radova platio je prodajom originalnih pločica. Jonesovi obožavatelji davali su po 1000 kuna da bi kupili pločicu iz bazena u kojem se utopio njihov idol.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina