Obavijesti

Show

Komentari 0

Bruce Willis nije jedina slavna ličnost koja pati od afazije. Ove zvijezde bore se s poremećajem

Bruce Willis nije jedina slavna ličnost koja pati od afazije. Ove zvijezde bore se s poremećajem
4

Nakon krvarenja nisam se mogla sjetiti imena. Umjesto toga, besmislice su mi letjele iz usta i počela sam paničariti. Nikada nisam doživjela takav strah, opisala je glumica Emilia Clarke

Nakon što se glumac Bruce Willis (67) suočio sa zdravstvenim problemima s afazijom, koji utječu na njegove kognitivne sposobnosti, donio je tešku odluke da se povuče iz glume. Afazija se obično javlja iznenada nakon moždanog udara ili ozljede glave, a podrazumijeva poteškoće u obradi ili izražavanju verbalne i pisane komunikacije. Glumac nije jedina zvijezda koja pati od ovog stanja. 

POGLEDAJTE VIDEO S EMILIJOM CLARKE:

Pokretanje videa ...

Glumica Sharon Stone (64) se 2001. srušila u svom domu zbog aneurizme mozga i pretrpjela je naknadno cerebralno krvarenje koje je trajalo devet dana. Imala je tada 43 godine. Nakon toga  je izgubila sposobnost čitanja i razvila je probleme s govorom, a počela je i mucati.

774th Cannes Film Festival, Red Carpet Film OSS 117  From Africa With Love,  Final Screeing and Closing Ceremony

Zvijezda serije 'Igra prijestolja' Emilia Clarke (35), nakon snimanja prve sezone serije 2011. godine tijekom vježbanja sa svojim trenerom doživjela je bolnu glavobolju koju je opisala kao da joj elastična traka stišće mozak. 

- Nakon krvarenja nisam se mogla sjetiti imena. Umjesto toga, besmislice su mi letjele iz usta i počela sam paničariti. Nikada nisam doživjela takav strah - opisala je glumica u eseju koji je prošle godine napisala za The New Yorker. Njena afazija je nestala nakon tjedan dana.

Bruce je na setu imao velikih problema: 'Preko slušalica u ušima su mu govorili tekst'
Bruce je na setu imao velikih problema: 'Preko slušalica u ušima su mu govorili tekst'

Bivši meteorolog i estradni reporter Mark McEwen (67) radio je na CBS-u 16 godina prije nego što je doživio moždani udar 2005. godine. McEwen je na svojoj web stranici pisao o svojoj borbi s afazijom, a otkrio je i da mu je pjevanje pjesama Stevieja Wondera i Beatlesa pomoglo da govori tečnije.

Direktor NSA-e za vrijeme administracije Clintona i Georgea W. Busha, a potom i direktor CIA-e, Michael Hayden (77) neposredno prije Dana zahvalnosti 2018. godine je doživio moždani udar. Haydenova inteligencija ostala netaknuta, ali je trajno izgubio sposobnost čitanja i pisanja pa ga je nakon toga njegov četverogodišnji unuk morao iznova učiti abecedu.

Brak Brucea i Demi nije izdržao, bili su najpopularniji holivudski par, a sad je uz njega i u bolesti
Brak Brucea i Demi nije izdržao, bili su najpopularniji holivudski par, a sad je uz njega i u bolesti

Gabby Giffords (51) bila je domaćin događaja Congress on Your Corner ispred Safewaya u Tucsonu u siječnju 2011., kada je naoružani muškarac počeo pucati na gomilu i pogodio je u glavu. Gabby je nakon toga postala nesposobna artikulirati više od nekoliko riječi, ali je i dalje mogla pjevati pjesme koje je naučila prije nego što je umalo ubijena.

Taj se fenomen događa jer je lijeva hemisfera mozga odgovorna za jezik, ali desna hemisfera je više specijalizirana za melodiju. Giffords se s vremenom oporavila, a sa suprugom je osnovala organizaciju za pomoć žrtvama nasilja.