Obavijesti

Show

Komentari 11

'Bruke' s Oscara: Otuđeni kip, kriva imena i pad na pozornici

'Bruke' s Oscara: Otuđeni kip, kriva imena i pad na pozornici
8

Američka Akademija filmskih znanosti i umjetnosti mjesecima se priprema na najveći događaj u Hollywoodu, a ozbiljno ga shvaćaju i zvijezde. No nekad ne ide sve po planu

VIDEO

Svečana dodjela Oscara Akademiju stoji, piše časopis Variety, oko 40 milijuna dolara. iako gledanost pada, prošlogodišnje Oscare uživo je pratilo 65 milijuna gledatelja u 225 zemalja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:03

Jubilarnu 90. dodjelu iz dvorane Dolby Theatre u Los Angelesu moći ćemo pratiti i na HRT-u u noći s nedjelje 4. ožujka, na ponedjeljak. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:05

Ceremonija poznata po svom glamuru nerijetko bude obilježena i pokojim nespretnim ili neugodnim trenutkom o kojem se još dugo priča. Jedan takav dogodio 1937. kada je glumica Alice Brady osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu 'In Old Chicago'.

Brady nije mogla doći na dodjelu zbog slomljenog gležnja, stoga je za nju nagradu preuzeo nepoznati muškarac. Organizatori su pretpostavili da se radi o nekome blisku glumici, no kasnije se ispostavilo do nitko ne zna tko je on. Zlatni kipić tako je misteriozno nestao, a kradljivca nikada nisu pronašli. 

To nije bilo jedini put da je zlatna statua nestala. Čak 55 komada kipića ukradeno je 2000., a dvije godine kasnije Oscar kojeg je Whoopi Goldberg osvojila za najbolju sporednu ulogu pronađen je u kanti za smeće. 

U 'novijoj' oskarovskoj povijesti, svi dobro pamte trenutak iz dodjele 1999., kada je redatelj i zvijezda filma 'Život je lijep', Roberto Benigni osvojio nagradu za najbolji strani film te se počeo penjati po stolicama u gledalištu. Iste večeri osvojio je i Oscara za najboljeg glumca te je počeo trčati gore-dolje od sreće. Iako mu je holivudska krema pljeskala, Nick Nolte kasnije je otkrio da su se svi pribojavali da 'sitni i ludi Talijan ne pobjedi'. 

Djelatnici filmske industrije nerijetko se zanesu kada je vrijeme za govor zahvale. Halle Berry održala je jednog od najdužih govora za pozornicom, ujedno i, komentirali su mnogi, najdosadnijeg. Zvijezda 'Monster's Balla' uspjela je te 2001. izgovoriti čak 32 imena u svom govoru, cijelo vrijeme ridajući.

Julia Roberts je iste godine zaustavila glazbu koja označava kraj govora ne bi li mogla nastaviti, a mnogi su njenom sramotom smatrali činjenicu da nije zahvalila ženi koju je utjelovila u filmu za kojeg je nagrađena, Erin Brockovich. 

Neki filmaši 'prenerazili' su entuzijastične žitelje Hollywooda nonšalantnim 'hvala'. Alfred Hitchcock je 1968. primio nagradu za doprinos filmu. Došetao se do mikrofona, zahvalio i otišao. Glumac Joe Pesci je 1991. rekao samo 'Čast mi je, hvala'. 

Titanic Jamesa Camerona 1998. osvojio je 11 Oscara. Redatelj je u govoru zahvalio svima, svojoj obitelji, filmskoj ekipi ispred i iza kamere. Pri kraju je citirao sam sebe, odnosno Jacka, te je viknuo 'Ja sam kralj svijeta!', Njegov usklik išao je u prilog glasinama da je Cameron pretjerano arogantan i samoljubljiv.

Jedan od najneugodnijih trenutaka je definitivno govor Michaela Moora 2003., kada je osvojio Oscara za svoj dokumentarac 'Ludi za oružjem'. Moore se nije libio žestoko i strastveno osuditi tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha zbog ratovanja na Bliskom istoku.

No holivudskoj kremi se govor nije svidio pa su mu počeli zviždati, a navodno su ga i gađali stvarima iz svojih sjedala. Iako je manji dio publike ipak pljeskao i podupirao redatelja, producenti dodjele zaključili su da se stvar otima kontroli te su Moorea 'potjerali' glazbom koja označava kraj. 

Gafom Johna Travolta 2014. cijeli svijet se zabavljao duže vrijeme. Glumac je najavljivao izvedbu pjesme 'Let It Go'. 

- Dolazi nam strahovito talentirana, jedna i jedina, Adele Dazeem - izgovorio je Travolta. Naime, pjevačica koja pjeva pjesmu iz hita 'Frozen' zove se Idina Menzel. Glumac se kasnije ispričao, ali šteta je bila učinjena. Pjevačici je njeno 'novo' ime bilo smiješno, a na internetu je osvanuo i servis koje svako ime 'travoltizira'. Na ceremoniji godinu dana kasnije, zvijezda 'Paklenog šunda' uspjela je biti još neugodnija. Prezentirajući nagradu s Idinom, glumac joj je cijelo vrijeme dodirivao lice. 

Neugodno je bilo i gledati i glumce Jamesa Franca i Anne Hathaway kako pokušavaju 2011. voditi dodjelu. Nitko nije mogao ne primijetiti da između njih ne postoji 'kemije'. Franco je izgledao kao da se nimalo ne trudi, dok se Hathaway trudila svim silama. Večer je bila puna loših i promašenih šala. Glumici su kasnije govorili da je 'bila potpuno sama i napuštena', a ona je savjetovala buduće voditelje riječima: 'Radite sve suprotno od onoga što smo mi radili i bit ćete odlični'. 

S obzirom na veliku ljubav između cenzure i Hollywooda, jedan od najšokantnijih trenutaka dogodio se na istoj dodjeli, kada je glumica Melissa Leo primila nagradu za ulogu u filmu 'The Fighter'. Čim se popela na pozornici, 'ispalila' je riječ 'fucking' prvi put u povijesti Oscara. 

Glumica Jennifer Lawrence na svoju je prvu dodjelu 2013. stigla u raskošnoj Diorovoj haljini. Kada se penjala na pozornicu ne bi li primila zlatnog kipića za ulogu u filmu 'Silver Linings Playbook', Lawrence se spotaknula i dočekala se na ruke. Nespretnoj Jen nezgoda se ponovila i iduće godine, na crvenom tepihu. 

Na dodjeli se osramotio i Rob Lowe kada je 1989. nastupao s mladom glumicom Eileen Bowman, s kojom je izveo pjesmu iz filma 'Snjeguljica i sedam patuljaka'. Glumac je godina dana ranije bio u središtu skandala kada je 'procurila' njegova snimka seksa s maloljetnicom.

Osim toga, Lowe je 'falšao', a navodno su koristili scenografiju i glazbu iz Disneyjevog klasika bez njihova znanja. Taj nastup zvijezde, uključujući Julie Andrews i Paula Newmana, proglasili su 'najvećom sramotom Akademije i cijele filmske industrije'. 

Prošlogodišnje Oscare obilježio je gaf tijekom dodjele najvažnije nagrade večeri, ali i tijekom ceremonije, produkciji se 'omakla' jedna tragikomična greška. Na snimci 'In Memoriam', posvećenoj preminulim filmašima, pojavila se fotografija producentice Jan Champan (67) uz ime preminule kostimografkinje Janet Patterson. 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom
Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'