Obavijesti

Show

Komentari 2

C. Chaplin je zbog liberalnih stavova bio 'otjeran' iz Amerike

C. Chaplin je zbog liberalnih stavova bio 'otjeran' iz Amerike
6

J. Edgar Hoover se uspio nagoditi s Imigracijskim uredom da Chaplinu ponište dozvolu za ponovni ulazak u Ameriku. Glumac se tada odlučio odseliti u Švicarsku

VIDEO

Britanac Charlie Chaplin ostvario je veliki uspjeh u SAD-u te se tamo proslavio snimanjem filmova. Ipak, njegovi stavovi koji su se prilagođavali modernim standardima u 40-ima su viđeni kao komunistički. Smatralo se da su se njegovi filmovi iz 30-ih prekritički odnosili prema nacionalizmu i socijalnim pitanjima, jer je u njima zagovarao prava radnika te je opisao siromašne u strašnim uvjetima i sl.. U više navrata je u govorima odbio podržati američko sudjelovanje u ratu, a posebno je kritiziran kada je komunizam nazvao ljudskim napretkom, smatrajući kako bi se po završetku rata mogao proširiti na cijeli svijet.

Američke vlasti su ga u McCarthyjevo doba optužile za "neameričke aktivnosti" i osumnjičen je da je komunistički simpatizer, a šef FBI-a J. Edgar Hoover naredio je da se vode tajni dokumenti o njemu. FBI je tako imao opsežan dosje o njemu i kada je Chaplin 1952. godine otišao na kraći put kući u Veliku Britaniju, Hoover je to iskoristio. Naime, uspio se nagoditi s Imigracijskim uredom da Chaplinu ponište dozvolu za ponovni ulazak u Ameriku. Glumac se tada odlučio odseliti u Švicarsku.

- Nakon Drugog svjetskog rata, bio sam žrtva laži i propagande od strane moćnih revolucionarnih grupa koje su svojim utjecajem i uz pomoć američkog žutog tiska, stvorile nezdravu atmosferu u kojoj se liberali mogu izdvojiti i kazneno goniti. Shvatio sam da je tu praktički nemoguće nastaviti sa snimanjem filmova te sam se odrekao svog boravišta u SAD-u -rekao je tada Chaplin koji je u SAD-u živio od 1914. do 1952. godine. Ipak, u travnju 1972. se vratio kako bi primio Oscara za životno djelo. Jedan od najvećih svjetskih komičara umro je u Švicarskoj u 88. godini, gdje je i pokopan na groblju u Veveyu.

Od 4. studenog do 30. prosinca po cijeni od 19.99 kuna nudimo vam na kioscima DVD-e s filmovima legendarnog komičara:

Na prvom DVD-u 4. studenog pronaći ćete filmove: 'Rolanje', 'Zalagaonica', 'Svagdanji užici' i 'Burleska o Carmen'.

Drugi DVD izlazi 18. studenog nalaze se filmovi: 'Dijete', 'Večernji izlazak', 'Na sunačnoj strani' i 'Iza velikog ekrana'.

Treći DVD koji izlazi 2. prosinca donosi filmove: 'Skitnica', 'Lijek', 'Vatrogasac', 'Dobro susjedstvo'.

Četvrti DVD u prodaju će doći 16. prosinca. Filmovi su: 'Doseljenik', 'Njegov novi posao' i 'Tilijina romansa s greškom'.

Zadnji DVD izlazi 30. prosinca i donosi filmove: 'Knockout', 'Vagabund', 'Žena' i 'Policija'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu