Obavijesti

Show

Komentari 0

Chris Robinson dobio nagradu za doprinos animiranom filmu

Chris Robinson dobio nagradu za doprinos animiranom filmu
1

Svestran i višestruko nadaren, Robinson se brzo prometnuo u jedan od najvažnijih glasova u proučavanju animacije, pa je ova nagrada zamišljena kao priznanje dosadašnjih postignuća, rekli su mu organizatori

VIDEO

Chris Robinson, istaknuti kanadski animacijski kritičar i umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, ovogodišnji je dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animiranog filma, koja će mu biti uručena na otvorenju Animafesta, 8. lipnja.

Nagradu mu je dodijelilo Vijeće Animafesta, kao jednom od stilski najorginalnijih i najprovokativnijh stručnjaka u povijesti tog područja, koji se proslavio jedinstvenom i eklektičnom časopisnom kolumnom "Svodnik animacije", iz koje je nastala i istoimena knjiga. Kolumna je kasnije preimenovana u "Veselje i prijezir u animaciji".

S Animafesta obrazlažu da taj istraživač i popularizator animacije, podjednako uspješno vladajući različitim metodama i stilovima kritičkog i znanstvenog pristupa, vrlo upješno pokriva širok raspon kanadskih i svjetskih tema u više knjiga.

Među njima su Estonska animacija: između genija i potpune nepismenosti iz 2003., Neopjevani junaci animacije iz 2006., Kanadska animacija: u potrazi za mjestom za događanje iz 2008, Balada o mršavku: u potrazi za Ryanom Larkinom (2008.), Iskopani animatori (2010)  i Japanska animacija: vrijeme iz uma (2010).

Kako se dodaje, i dalje ostaje jedan od najpoznatijih animacijskih kritičara i novinara, u tiskovinama i na internetu, pri čemu stalno otkriva nešto novo i daje svježa gledišta na kanonske teme.

Robinson uređuje i glasilo ASIFA-e, a uspješan je i kao umjetnički direktor Festivala animacije u Ottawi.

- Svestran i višestruko nadaren, Robinson se brzo prometnuo u jedan od najvažnijih glasova u proučavanju animacije, pa je ova nagrada zamišljena kao priznanje dosadašnjih postignuća. Poticaja na nova istraživanja Robinson očito ne treba, jer posjeduje iskonsku strast najvećih ljubitelja animiranog filma - ističe se.

S festivala su izvijestili i da su do 1. veljače otvorene prijave na sedmi međunarodni znanstveni skup Animafest Scanner, za koji pozivaju filmske i medijske znanstvenike da predstave najnovija otkrića s područja animacije. Skup će se održati od 8. do 10. lipnja, u sklopu 30. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, s ciljem stvaranja sinergije teorijskog i praktičnog diskursa, kao i razmjene ideja između autora i znanstvenika. Ovogodišnji glavni govornik bit će upravo Chris Robinson.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode