Obavijesti

Show

Komentari 30

Cohen se oprostio još u Puli: 'Više se nikada nećemo vidjeti'

Cohen se oprostio još u Puli: 'Više se nikada nećemo vidjeti'
1

Legendarni glazbenik Leonard Cohen umro je u jučer u svojem domu u Los Angelesu. Detalji nisu poznati, a njegova obitelj moli za razumijevanje

VIDEO

Ovo je vjerojatno zadnji put da se vidimo, pozdravio se s hrvatskom publikom na koncertu u pulskoj Areni prije tri godine. Kad su mu ljetos dojavili da je na samrti njegova stara ljubav iz 1960-ih, Norvežanka Marianne Ihlen, koju je opjevao u 'So Long Marianne', 82-godišnji Leonard Cohen poručio je kako će joj se uskoro pridružiti.

Nedavno objavljeni album 'You Want It Darker', najavljen kao oproštaj, zvučao je kao oproštaj, ali u tih devet novih pjesama našlo se tako mnogo lucidnih momenata da su se Cohenovi fanovi ponadali kako ipak nije gotovo i kako će im legendarni kanadski kantautor prije odlaska podariti barem još jedan veliki album.

Nažalost, smrt je bila brža. Iza Leonarda Cohena ostao je veličanstveni glazbeni i pjesnički opus, a njegov utjecaj nezaustavljivo se širio od 1967., kad je popularna američka folk pjevačica Judy Collins snimila 'Suzanne' i cijelom svijetu otkrila kanadskog barda koji je dotad imao dva objavljena romana i četiri zbirke poezije.

Potomak ugledne židovske obitelji, unuk prvog predsjednika Kanadskog židovskog kongresa, u najranijoj mladosti svirao je gitaru u lokalnom montrealskom country’n’western sastavu i potajno maštao o karijeri u Nashvilleu, ali ga je put odveo u New York, među umjetnike koji su na svoj način proživljavali kontrakulturnu revoluciju s kraja ‘60-ih.

Duško Marušić/Pixsell

Briljantnim ranim albumima “Songs from a Room” i “Songs of Love and Hate” postavio je standarde koje su mnogi slijedili, ali samo su ih rijetki uspjeli dosegnuti.

Kad su Bobu Dylanu dodijelili Nobelovu nagradu za književnost, rekao je – najveći je ipak Leonard Cohen. On se 1968. godine strasno zaljubio i u Suzanne Elrod, s kojom je dobio dvoje djece – sina Adama (47) i kćer Lorcu (43). Posljednjih godina živio je s kćeri, a prema njegovoj želji, sprovod će biti u krugu obitelji u Los Angelesu.

Postao pjesnik da osvoji žene

Nakon što sam diplomirao na McGillu, radio sam u obiteljskoj tvornici i ljevaonici. Jedan dan sam odlučio dati otkaz. Počeo sam pisati pjesmu i shvatio da to želim raditi. Drugi razlog su bile žene. Htio sam biti s njima, ali ih nisam mogao imati, prisjetio se jednom kako je postao pjesnik i glazbenik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'
NE MOŽE SE SVE SREDITI

Nije sve tako savršeno: Jennifer Lopez fotkali na ulici, evo kako izgleda bez filtera i 'fotošopa'

Čini se kako je dosta smršavila u posljednje vrijeme jer joj trbuh i struk, koji su se isticali ispod kratke majice, nisu glatki ni zategnuti

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...
ZNA PRIVUĆI PAŽNJU

Tisuće eura za modne detalje: Pogledajte kakve je outfite Fani Kerum nosila na glasanjima...

Fani je velika ljubiteljica skupocjene odjeće i modnih dodataka. Svaki svoj stajling pomno bira, a nerijetko poseže za komadima koji ističu njezin stas
Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €
PRIVUKLA POGLEDE

Fani Kerum na glasanje stigla s torbicom koja košta i do 4000 €

Željko i Fani su na glasanje stigli u elegantnim modnim kombinacijama, a ona je nosila i dizajnersku torbicu