Obavijesti

Show

Komentari 22

Darko Rundek: Ne sviđa mi se to što imam status zavodnika

Darko Rundek: Ne sviđa mi se to što imam status zavodnika
7

Skladatelj i pjevač govori o mogućem okupljanju prvoboraca novog vala Haustora, na koji način na njega utječe život u Parizu, te kakav je prema supruzi Sandi Hržića...

VIDEO

Teško je pronaći domaćeg ljubitelja rock i pop glazbe koji nije čuo barem jedan hit iz bogate riznice Darka Rundeka (58) - od Haustora do Cargo Orkestra i Cargo Trija. A oni koji su barem malo zagrebali ispod površine tog zagrebačkog prvoborca novog vala vrlo brzo su uvidjeli da je od ‘70-ih kad je započeo glazbenu karijeru pa do danas sačuvao umjetnički dignitet bez foliranja i elitizma. U povodu koncerta koji će biti 21. lipnja na terasi zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti razgovarali smo sa skladateljem o nostalgiji, inspiraciji, obitelji...

Regionalna je zvijezda čije pjesme ne poznaju granice

Café24: Može li vas publika još iznenaditi s obzirom na to da praktički cijeli život nastupate?

Može. Nedavno smo, na primjer, svirali u Skoplju, u jednoj nama jako dragoj amfiteatralnoj dvorani pred 1000 ljudi. Nismo godinama nastupali u tom gradu i znali smo da naš zadnji album nije imao distribuciju u Makedoniji. Uz to, kad smo došli, ljudi koje smo sretali su stalno spominjali Haustor, pa smo mislili da su očekivanja publike daleko od onog što Rundek Cargo Trio danas svira. A kad tamo, nakon prva dva takta uvoda ‘Plavog aviona’ svi su počeli fućkati melodiju. Naježio sam se. Da. Ima publike koja te nosi i one koju treba nositi i nikad ne možeš biti siguran koja je od njih tu večeras.

Café24: U kojem će smjeru vaš bend Rundek Cargo Trio krenuti na novom studijskom albumu koji ste još lani najavili singlom “Midnight Calypso”?

Što bi se reklo, grlom u jagode. Eksperimentiramo u raznim smjerovima. Bavimo se elektroničkim zvukovima, hipnotičkim groovovima i intimnim, minimalističkim pjesmama. Sve nas to veseli i vidjet ćemo oko kojeg smjera će se materijal kristalizirati.

Današnja glazba mu je nadahnjujuća, ali i dosadna

Ljubav me pokreće u životu, a kad je ona prisutna, sav svijet oko mene postaje stvarniji

Café24: Svojedobno ste ostavili otvorenu mogućnost okupljanja vašeg prvog sastava, legendarnog Haustora. Stoji li još to ili ste se predomislili?

Mogućnost je i dalje otvorena. Mnoge smo obljetnice već preskočili...

Café24: Kad se osvrnete na gotovo tri desetljeća na glazbenoj sceni, kako vam ona danas izgleda i gdje se smještate?

Glazbena scena je napučenija i razvedenija nego prije trideset godina. Svašta tu ima i teško se u tome snaći. S druge strane, ono što se čuje na radiju je formatiranje, jednoličnije, dosadnije i praznije, valjda zbog komercijalizacije radiostanica. Ja se kao autor nalazim u posebnoj kategoriji onih koji su trajući na sceni i postali dio njezine povijesti. Nemam osjećaj da moram išta dokazivati, osim da su glazba i poezija način da se povežemo s iskonskom radošću postojanja.

Café24: Koji su domaći albumi najviše utjecali na vaš glazbeni razvoj?

Jedna kaseta međimurskih pjesama, koja je nestala u međuvremenu, zvučala je kao terenske snimke autentičnih pjevačica i pjevača, nešto raštimane pleh glazbe i tamburaša, i to se valjda može zvati albumom, ‘A ti se ne daj’ Drage Mlinarca, rani albumi Arsena Dedića, prvi album Malog Mancea, Breceljev ‘Cocktail’, ‘Pametniji ili tuplji čovek biva kad....’ Šarla Akrobate...

Kao autor nalazim se u kategoriji onih koji su trajući na sceni postali i dio njene povijesti

Café24: Činjenica je da nas, među ostalim, definira i sredina u kojoj živimo. Mislite li da vas Pariz u kojem živite od ‘90-ih određuje kao umjetnika? Na koji način život u Parizu uopće utječe na vas?

Već neko vrijeme živim na više mjesta. Trenutačno možda i više na Braču nego u Parizu... Pariz mi jako prija. S jedne strane arhitektura i bogata kulturna tradicija, s duge šarenilo rasa i nacionalnosti čine da se okrećeš, dosta opušteno prirodno, prema onom što svu tu raznolikost spaja, umjesto da dokazuješ svoju posebnost.

Rundekov sin Vid na tatu je talentiran za glazbu

Café24: Ljeto nas bije. Koliko vas inspirira u umjetničkom i širem smislu?

Ne naročito. Sjeća me na osjećaj slobode koji daju ferije i gnjavažu pustih obiteljskih raspusta.

Café24: U tekstovima vaših pjesama prevladava osjećaj ljubavi. Motivira li vas ona i pokreće i kako gledate na nju?

Da. Kad je ona tu, svijet postane stvaran. Ali sama riječ i zbrka u razumijevanju čini da je vrlo delikatno o njoj pjevati.

Café24: Slovite za zavodnika za kojim žene uzdišu. Odgovara li vam taj status?

Ne. Žene su mi zanimljive i privlačne, kao valjda većini muškaraca, ali mi nije simpatično imati takav status.

Café24: Kakav ste suprug?

Kako kad.

Café24: Kako uspijevate sačuvati sve ono što se događa između vaša četiri zida?

Zatvorim vrata.

Café24: Pokazuje li vaš sin Vid, kojeg ste dobili sa suprugom, kazališnom redateljicom Sandom Hržić, interesa za glazbu?

Da, ali bar zasad ne pokazuje namjeru njome se profesionalno baviti.

Café24: Jeste li nostalgični za “zlatnim” glazbenim vremenima novog vala?

Nisam. U prirodi je valova da nadiru i povlače se.

Život mu je ispunjen, puno putuje i sklada

Café24: Kad možemo opet očekivati da se primite kazališta?

Moje je mjesto u kazalištu mjesto kompozitora scenske glazbe. Tog se mjesta nisam ostavio. Redovito radim glazbu za dramske i plesne predstave.

Café24: Kako izgleda jedan običan dan Darka Rundeka?

Rijetki su obični dani. Puno sam na putu, u projektima, nema rutine.

Program za ljubitelje umjetnosti i rocka

Ljeto u zagrebačkom msu traje od 20. lipnja do 31. srpnja, a nastupat će Bambi Molestersi, darko Rundek, Elemental, Gustafi, Urban, Jinxi...

“Ljeto u MSU” započinje 20. lipnja besplatnim koncertom Oridano Gypsy Jazz Banda na južnom platou zagrebačkog MSU. Nastavlja se sutradan koncertom Rundek Cargo Trija na krovnoj terasi muzeja. Elemental, predvođeni neodoljivom Mirelom Priselac-Remi, sviraju 28. lipnja, a Urban 5. srpnja. Gustafi će pak prašiti 12. srpnja, a fenomenalni Bambi Molestersi 19. srpnja dok će zagrebački Jinxi svirati 26. srpnja. Cijena ulaznica za svaki koncert je 79 kuna, a omogućava vam i da pogledate film. Prikazivat će se francuska komedija “Devet mjeseci strogog zatvora”, talijanska drama “Velika ljepota”, francuska komedija “Mamin dečkić” i ljubić “Adelin život” te britanski triler “Žrtveno janje”. Svi koncerti počinju u 21:30, a filmovi se emitiraju isti dan kao i nastupi u 17:30 i 19:30. Tijekom “Ljeta u MSU” možete slušati i DJ-a koji će svakog petka vrtjeti najbolje stvari. S kupljenom kartom za subotnje koncerte taj dan možete pogledati i retrospektivnu izložbu Vlaste Delimar “To sam ja”. Delimar prikazuje 35 godina svog rada kao multimedijalna umjetnica i performerica. “Ljeto u MSU” završava proslavom njezina 58. rođendana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina