Obavijesti

Show

Komentari 11

Prosidba majčinim prstenom: Hoće li Kate biti nova Lady Di?

Prosidba majčinim prstenom: Hoće li Kate biti nova Lady Di?
18

Vjenčanje će biti sljedeće godine u Londonu, najvjerojatnije u Westminster Abbeyju, no par nije potvrdio mjesto ni datum. Zaprosio ju je majčinim prstenom...

VIDEO

Princ William (28) svoju dugogodišnju djevojku Kate Middleton (28) zaprosio je istim prstenom kojeg je i njegova pokojna majka Diana dobila za zaruke s Charlesom. William je rekao da taj prsten za njega ima veliku emocionalnu vrijednost. U Velikoj Britaniji već su se pojavili komentari da Williamov izbor prstena možda ipak nije najmudriji s obzirom da njegovi roditelji nisu imali sretan brak.

- To je zaručnički prsten moje majke i jako mi je poseban. Kate je također posebna osoba za mene pa je bilo logično da se to dvoje spoji. Bio je to moj način da osiguram kako majka neće propustiti taj poseban dan i naše uzbuđenje zbog budućeg zajedničkog života - izjavio je William.

Budući supružnici zaruke su držali u tajnosti pa su tako i kraljica i princ Charles o tome bili obaviješteni telefonom samo dva i pol sata prije nego što je vijest izašla u javnost. Kraljica i princ Charles oduševljeni su zbog zaruka. Williamov brat Harry rekao je da je oduševljen zbog bratova vjenčanja jer će dobiti 'sestru'. William je Kate zaprosio prstenom kojeg je njegova  majka 1981. godine osobno odabrala za zaruke s njegovim ocem. Njegova cijena tada je iznosila oko 250 tisuća kuna. Njegova vrijednost prije Dianine smrti postigla je vrijednost veću od oko dva milijuna i 175 tisuća kuna zbog povezanosti s kraljevskom obitelji, a pogotovo pokojnom princezom Dianom. 

William tri tjedna nosio prsten u ruksaku

William je priznao da je bio jako zabrinut da ne izgubi majčin prsten. Sakrio ga je u svoj ruksak gdje ga je držao tri tjedna prije nego što je zaprosio Kate.

- Nosio sam ga u svom ruksaku tri tjedna. Ne bih si oprostio da ga izgubim. Nosio sam ga svugdje sa sobom jer sam znao da će biti problema ako slučajno nestane - otkrio je William mjesto na kojem je čuvao majčin dijamantni prsten sa safirom.

Kate je zaruke opisala neopisivo romantičnim, a priznala je da ju je William veoma znenadilo. Par je bio na odmoru u životinjskom rezervatu Lewa Downs u Keniji, koji je u vlasništvu obitelji bivše Williamove djevojke. William je organizirao da ih u divljini pokupi helikopter. Njime su stigli na planinu Keniju gdje ju je William zaprosio na uzvisini od 3657 metara. 

Vjenčanje desetljeća

Vjenčanje će biti najveći društveni događaj u Velikoj Britaniji nakon vjenčanja Williamovih roditelja koje je bilo prije 30 godina. Ceremonija se očekuje na proljeće ili ljeto slijedeće godine u Londonu, najvjerojatnije u Westminster Abbeyju, no par još nije potvrdio mjesto održavanja niti datum. Dan vjenčanja bit će proglašen nacionalnim praznikom, a Kate će udajom za Williama biti prva princeza od 1600. godine koja nije kraljevske krvi. Nakon vjenčanja par planira živjeti na otoku Angleseyju u sjevernom Walesu. Navodno će biti u relativno skromoj kući koju će iznajmljivati.

Kate nagovaraju da potpiše predbračni ugovor

Kate mnogi savjetuju da prije udaje za Williama potpiše predbračni ugovor.

- Da je ona moja sestra savjetovao bih joj da potpiše dobar predbračni ugovor - izjavio je bivši osobni tajnik pokojne princeze Diane. 

Stručnjakinja za rastave, Isabel Thornton, za Daily Mail izjavila je da je u slučaju poput njihovog, kada postoji značajan nesrazmjer bogatstva, nesumljivo da će roditelji jednog od njih htjeti da ih odvjetnici što je moguće više zaštite.

Kate uspoređuju s Lady Di

Kate je pokojnu Dianu opisalu kao 'inspiraciju', a izjavila je i da bi voljela da ju je upoznala. Njezini roditelji, koji su se obogatili tvrtkom koja proizvodi potrepštine za dječje i tinejdžerske kućne zabave, izjavili su da su oduševljeni što će se njihova kćer udati za princa. Kate je rođena 9. siječnja 1982. godine, a odrasla je u selu Bucklebury u engleskoj pokrajini Berkshire, 50-ak kilometara zapadno od Londona. Pohađala je privatnu gimnaziju nakon čega su je roditelji poslali na studij povijesti umjetnosti na skupo sveučilište u Škotskoj. U njezinoj školskoj karijeri ne može se pronaći nijedna 'mrlja'. Kate je išla na tenis, plivanje, igrala je hokej, tenis, košarku i badminton. Jednom je postigla školski rekord u svojoj dobnoj skupini u skoku u vis. 

- Bila je jako lijepa, ali i poprilično sramežljiva. Teško je pronaći neki sport kojim se nije bavila - otkrio je jedan od njezinih školskih kolega. 

Za razliku od Diane koju su mnogi smatrali stidljivom, Kate je 2002. godine prošetala modnom pistom u haljini ispod koje su se nazirale crne gaćice i grudnjak. Za razliku od Kate, koja se za Williama zaručila s 28 godina, Diana je, kada se zaručila, imala samo 19 godina. Diana je bila čak 13 godina mlađa od princa Charlesa dok je Kate od Williama starija pet mjeseci. Kate također ima mnogo bolju obiteljsku pozadinu od Williamove majke. Roditelji joj nisu rastavljeni kao što je bio slučaj s Dianinim. Dianina sestra udala se za privatnog tajnika kraljice, a njezina baka također je bila vezana uz dvor. Charles je bio pod pritiskom da pronađe nevinu ženu, a Diana mu se činila idealnom. Kate i William nisu pod takvim pritiskom.

Obožava letjeti: William je pilot spasioc

Princ William stariji je sin princa Charlesa i princeze Diane te unuk kraljice Elizabete II i princa Philipa, Vojvode od Edinburgha. Kao princ, William je drugi po redu, iza svog oca, za nasljednika krune. William u Angleseyju radi kao pilot spasioc.

Na Vojnoj akademiji Sandhurst prošao je ubrzanu obuku u tri roda britanske vojske i tako je naučio upravljati zrakoplovom kraljevskih zrakoplovnih snaga (RAF).

- Vrijeme, koje sam proveo u RAF-u ove godine, omogućilo mi je da shvatim koliko volim letjeti - rekao je tada William.

Kate se zapravo zove Catherine

Iako je javnost zna kao Kate, buduća Williamova supruga zapravo se zove Catherine.

- Njeni roditelji su je oduvijek tako zvali i to joj je ime - rekli su glasnogovornici kraljevske obitelji. 

Kada William bude okrunjen i ona postane nova kraljica Catherine, slijedit će dugu kraljevsku tradiciju. U engleskoj kraljevskoj prošlosti bilo je čak pet kraljica koje su se zvale Catherine. Dosadašnje Catherine u ulozi supruga britanskih kraljeva nisu imale baš previše sreće. Tri supruge Henrika VIII. zvale su se Catherine. Prva od njih, Katarina Aragonska, odbačena je nakon što mu je rodila kćer. Catherine Howard, Henrikovoj petoj supruzi, odrubljena je glava 1542. godine zbog navodne bračne nevjere, koja nikad nije dokazana.

Ona je nova modna ikona

Kate je godinama pri vrhu liste najbolje odjevenih žena u Velikoj Britaniji i smatraju je modnom ikonom poput pokojne princeze Diane. Ona je bila modna ikona 20. stoljeća čiju tragičnu pogiblju, 31. kolovoza 1997. godine, Britanci obilježavaju danom nacionalnog tugovanja. Nakon udaje za Charlesa, Lady Di je počela djelovati javno, putovati i eksperimentirati s odijevanjem. Iako je u početku to prilično nespretno, s vremenom je počela mijenjati stil i nositi dizajnersku odjeću, a tada je postala i svjetska modna ikona. Diana je rođena u malo poznatoj, staroj grofovskoj obitelji kao kćerka Johna Spencera i njegove prve žene Frances Burke Roche. Dolazi iz loze englesko-škotskih kraljeva čiji potomci nikada nisu zasjeli na britanski tron. Majka i otac su joj se rastavili kada je imala samo osam godina.

Upoznali su se na studiju

Devet godina nakon što su se upoznali na sveučilištu St. Andrews u Škotskoj, Princ William (28) i Kate Middleton (28), svoju ljubav započetu 2003. godine, u listopadu su obilježili zarukama. Iako su 2001. godine zajedno upisali povijest umjetnosti, William se kasnije prebacio na studij geografije. Oboje su diplomirali 2005. godine, a njihove obitelji to su proslavile zajedničkim ručkom. Vjenčanje će biti 2011. na proljeće ili ljeto, a mediji su vijest jedva dočekali nakon godina nagađanja o tome kada će par ozakoniti svoju ljubav. U njihovoj vezi nije uvijek vladala idila i par je 2007. nakratko prekinuo. To je za Kate bilo jako bolno iskustvo o čemu je i progovorila u jednom televizijskom intervjuu.

- Tada nisam bila sretna zbog toga, ali to me učinilo jačom osobom. Nakon takvog prekida naučite stvari o sebi koje možda prije niste spoznali - rekla je Kate u intervjuu za ITV. 

Par je obnovio vezu već nekoliko mjeseci nakon prekida i prošlog mjeseca William je iznenadio Kate, ili Catherine, kako će se ona službeno zvati nakon vjenčanja, s prstenom svoje pokojne majke kojeg je ponio u ruksaku na safari u Afriku gdje su budući supružnici nedavno otputovali na odmor. 

Britansko vjenčanje godine 1981. godine

Lady Di i princ Charles vjenčali su se 29. lipnja 1981. godine. Izravni televizijski prijenos pratilo je oko 760 milijuna gledatelja. Ceremonija je održana u katedrali St. Paul's, a ne u Westminster Abbeyju, što je inače tradicija, jer u njoj nije bilo dovoljno mjesta za sve uzvanike. Na vjenčanju su bili prisutni svi europski monarsi, osim španjolskog kralja Juana Carlosa koji se nije odazvao zbog razmirica s Ujedinjenim kraljevstvom oko teritorija na Gibraltaru. Prisustvovali su i europski predsjednici, osim grčkog predsjednika i predsjednika Irske koji je odbio doći zbog razmirica s Ujedinjenim kraljevstvom zbog otvorenih pitanja u vezi Sjeverne Irske.

Afere obilježile brak Charlesa i Diane

Iako se u početku sve činilo idilično, ubrzo su krenuli medijski natpisi o nevjeri Williamova oca koji navodno nikada nije prekinuo vezu sa svojom prvom ljubavi Camillom Parker Bowles. Navodno je i Diana bila nevjerna princu Charlesu pa se tako pisalo o njezinoj aferi s instruktorom jahanja i vezi s ragbijašem Willom Charlingom. Nakon što je Charles 1995. javno priznao da još voli Camillu, majka mu je naredila da se rastavi od Diane. Službeno su se rastali 29. studenog 1996. godine, a Charles se poslije oženio za Camillu.

Catherine voli istu odjeću kao pokojna Diana

Williamovu zaručnicu Catherine Middleton urednici modnih časopisa proglasili su jednom od najbolje odjevenih žena u Velikoj Britaniji. Mnogi je uspoređuju s pokojnom princezom Dianom. Catherine je ležerni djevojački stil zamijenila strožim kostimima i elegantnim šeširima kakve je voljela nositi i Diana.

Već prodaju suvenire sa slikama zaručnika

Čim je kraljevska obitelj objavila zaruke Williama i Catherine, tvrtka Aynsley u prodaju je pustila šalicu s likovima zaručnika koja stoji oko 180 kuna. Najavili su kako će sljedeći tjedan prodavati tanjure i ostale suvenire.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica
'MOLIM...?'

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica

Američkom obožavatelju Eurosonga zasmetao je naglasak kojim Baby Lasagana govori engleski

Hana Huljić je trudna! Grašo i supruga čekaju drugo dijete
STIŽE PRINOVA

Hana Huljić je trudna! Grašo i supruga čekaju drugo dijete

Šuškanja o prinovi krenula su krajem prošle godine, no sve je demantirao Tonči Huljić
Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'
POBIJEDILA NA DORI 2003.

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'

Pjevačica se vraća s grupom Teens nakon više od 20 godina pauze, prisjetila se nastupa na Eurosongu, ali i iznenadnog odlaska sa scene