Obavijesti

Show

Dekanica: Za zlostavljanje su Akademiji prijavljena četiri profesora, profesorica i tri bivša

Dekanica: Za zlostavljanje su Akademiji prijavljena četiri profesora, profesorica i tri bivša
3

Prema prijavama je čak i laiku odmah jasno o čemu se radi, no sve dalje prepuštamo pravnicima na procjenu. Ne želimo pogriješiti u koracima pa da se dogodi pogreška, ističe Perković

VIDEO

Sve je više prijava protiv seksualnog nasilja, uznemiravanja ili diskriminiranja i u Hrvatskoj, nakon što je lavina krenula u Srbiji, prijavama tamošnjih glumica. Sarajevske su glumice zatim pokrenule Facebook stranicu 'Nisam tražila', na koju se slijevaju stotine ispovjedi također zlostavljanih, napadanih, omalovažavanih glumica, ali i mnogobrojnih drugih žena u regiji - BiH i Srbiji, Hrvatskoj te šire. 

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatske glumice o zlostavljanju 

Pokretanje videa...

Glumice i napadi 01:25

Potaknuta tim pokretom, nekoliko je kanala za prijave otvorila i Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu (ADU) na koju je samo do jučer navečer pristiglo čak 11 prijava, kaže nam dekanica Franka Perković Gamulin. Tri su prijave podnijele neanonimne osobe, ostalih osam je anonimnih, putem formulara dostupnog online. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pet se prijava odnosi na ukupno četiri profesora koji su i dalje u radnom odnosu s Akademijom,dok se ostale prijave odnose na tri umirovljena, odnosno na jednog bivšeg vanjskog suradnika ADU-a. 

Kako doznajemo, ima i prijava protiv jedne profesorice, dakle žene, koja je u radnom odnosu. Na pitanje jesu li prijavu protiv nje podnijele studentice, sadašnje ili bivše, ili muški studenti, dekanica odgovara kako se sve prijave odnose na seksualno zlostavljanje, seksualno uznemiravanje ili diskriminaciju.

- Najveći broj njih tiče se upravo toga, bez obzira radi li se o nastavniku ili nastavnici, ističe dekanica. Za anonimne prijave se ne može, dodaje, utvrditi u nekim slučajevima jesu li ih podnijeli muškarci ili žene. Općenito, ima prijava i sadašnjih, i bivših studentica odnosno studenata.

- Prema prijavama je čak i laiku odmah jasno o čemu se radi, no sve dalje prepuštamo pravnicima na procjenu. Ne želimo pogriješiti u koracima pa da se dogodi pogreška zbog koje će neki eventualni kazneni proces pasti u vodu. U kontaktu smo s odvjetnicima, čekamo i suradnju s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, ističe Perković. Očekuje da će konkretni potezi uslijediti već kroz tjedan ili najviše dva - pa i oni koji se tiču eventualnih prijava prema počiniteljima. 

Radnu skupinu za prikupljanje podataka o eventualnim slučajevima zlostavljanja, kršenja načela ravnopravnosti spolova i diskriminaciju na ADU, osim izv.prof.art Franke Perković Gamulin, čine doc.art.Zvonimir Jurić, doc.art. Hana Jušić, doc,art. Jasna Žmak te Martina Marasović. Sljedeći sastanak imaju u ponedjeljak te će nakon konzultacija s pravobraniteljicom donijeti odluke o modusima sankcioniranja prijava. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom

Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka
NISU KRILI SREĆU

Mama Aleksandre Prijović je na njen koncert povela svog dečka

Aleksandra Prijović sinoć je uživala s nekoliko tisuća fanova u Rijeci, a tik do bine bili su njezini baka i djed te mama Borka koja je došla s dečkom
Filip iz 'Braka na prvu': 'Alan ima razloga biti ljubomoran na mene. On je mali lažljivi miš'
NIJE GA ŠTEDIO

Filip iz 'Braka na prvu': 'Alan ima razloga biti ljubomoran na mene. On je mali lažljivi miš'

Danijela je Filipa stavila na prvo mjesto u zadatku, a on je komentirao što misli o situaciji između nje i Alana