Obavijesti

Show

Komentari 2

Deset klasika koji nisu uspjeli dobiti ni nominaciju za Oscara

Deset klasika koji nisu uspjeli dobiti ni nominaciju za Oscara
2

Pred nama je 90 dodjela najbitnijih i najpoznatijih nagrada u filmskom svijetu. U pitanju je Oscar, a prije dodjele prisjetit ćemo se par filmova koje je zaobišla čak i nominacija

VIDEO

Pred nas će uskoro doći još jedna dodjela najbitnije nagrade filmske industrije. No prije nego što ista stigne, bilo bi lijepo prisjetiti se filmova koji ne samo da nisu dobili Oscara, a posve je moguće da su ga zaslužili, već koji nisu bili niti nominirani.

Ovo je popis takvih filmova, na koje smo s vremenom krenuli gledati kao na klasike, no koji kada je bilo bitno nisu niti nominaciju 'zaradili'.

1) Do posljednjeg daha.

Film 'Do posljednjeg daha' Jean-Luc Godarda iz Francuskog novog vala mnogi opisuju kao rodonačelnika žanra. I pritom nisu nimalo u krivu. Film je 1960. u Francuskoj pogledalo preko dva milijuna gledatelja no čak niti taj podatak nije bio dovoljan da djelo dobije nominaciju.

Danas ga se spominje kao jednog od boljih uradaka svih vremena. Samo je šteta što i Akademija nije isto vidjela te godine.

2) Silom dadilja

Djelo 'Silom dadilja' je pod režijom Howarda Hawksa postao film kojeg danas brojimo u neke od najuspjelijih komedija u povijesti američkog filma. Ali kad je film imao premijeru, gledatelji to nisu tako vidjeli. Hawksov film podbacio je na kino blagajnama (čak i redatelj je njime bio nezadovoljan) no s vremenom su i publika i kritičari uvidjeli kako se radi o istinskom remek djelu.

Hawks je koristeći screwball komediju pokazao životne likove, nevjerojatne situacije, cijelo vrijeme držeći zadivljujuć ritam. 'Silom dadilja' osvajalo je atmosferom, tempom i odličnim replikama. Markantni Cary Grant odglumio je zbunjenog 'znanstvenika', a glavnu žensku ulogu odigrala je posve nezavisna Katherine Hepburn, čime je Hawks briljantno prodrmao do tada uvriježene postavke igri spolova.

No film su i gledatelji i kritika mrzili, pa je djelo zamrlo. Iz ormara ga je spasila televizija, uz pomoć koje ovu komediju i dan danas možemo gledati.

3) Veliki Lebowski

Karijera braće Coen može se jednostavno opisati riječju 'legendarna'. A jedan od njihovih 'glavnih' filmova u toj karijeri zasigurno je i 'Veliki Lebowski'.

Djelo je to koje se i danas citira, a majice s 'čovjekom', odnosno Jeffom Bridgesom, postale su posve uobičajene. No te godine kada je film došao u kina nije zaradio niti 20 milijuna dolara. Premda su kritičari i tada o filmu govorili blagonaklono, nitko se nije baš lomio kako bi hvalio film koji ne zarađuje ništa, pa je i jasno bilo zašto ga je Oscar zaobišao.

No kad danas gledamo na film, ne možemo se oteti mislima da je 'Veliki Lebowski' trebao ne samo biti nominiran za Oscare, već je svakako morao i dobiti par zlatnih kipova.

4) Vrućina

Danas je posve teško povjerovati da je legendarni film Michaela Manna, 'Vrućina', kompletno zaobišao Oscar. Djelo u kojem su Robert De Niro i Al Pacino vodili osobni rat te koje nam je pružilo jednog od boljih uvida u kriminalni milje Los Angelesa je u potpunosti bilo ignorirano.

Doduše, razlog je možda upravo taj što u filmu nastupaju i De Niro, kao i Pacino, uz još nekoliko velikih glumaca, pa je Akademija izbjegavala nagraditi film koji je bio očigledan mamac za Oscara. Nažalost, razlog zašto 'Vrućina' nije bila nominirana nikad nećemo saznati. Ostaje nam kao utjeha činjenica da je Mann eventualno ipak dobio nominacije, no i dalje nas rastužuje što redatelj nije osvojio Oscara.

5) M

Danas legendaran film Fritza Langa, prvi njegov zvučni film, je također jedan od klasika koje je Akademija 'previdjela'.

U pitanju je film koji ima čistih 100% na stranici Rotten Tomatoes, što je ocjena koju dijeli sa samo šačicom drugih filmova. Ovaj triler o lovu na serijskog ubojicu djece danas se smatra najboljim Langovim djelom, a 1950. dobio je i svoju preradu. Nažalost, iako je danas redovno na listama epskih i velikih filmova, 'M' ne samo da nije dobio nominaciju za Oscara već je i bio maknut iz kino dvorana samo dva tjedna nakon početka prikazivanja.

6) King Kong

Kako je vrijeme prolazilo, tako smo vidjeli sve više i više filmova na temu kolosalnih čudovišta, a jedan od začetnika tog žanra svakako je i 'King Kong'. U pitanju je toliko popularan lik da smo i prošle godine Konga vidjeli u kinima, u filmu 'Kong: Otok lubanja'.

No za razliku od prethodnih unosa na ovoj listi, 'King Kong' je istog trena bio i komercijalan uspjeh kao što je bio i uspješan kod kritike. Jedini problem s filmom je bio taj što je zasluživao nagradu za specijalne efekte, a ista nije postojala u tom trenu.

Iako je možda mogao dobiti nekog drugog Oscara, te su godine ipak postojali bolji kandidati.

7) Ulice zla

Redatelj koji je svoju nagradu dobio tek 2007. prvi put je trebao biti nominiran sada već davne 1973. godine. U pitanju je Martin Scorsese, a 1973. njegov film 'Ulice zla' pokazao je u kojem pravcu će ići redateljeva karijera.

Razočaran prijašnjim radom na filmu, Scorsese je posegnuo u svoja iskustva iz Male Italije u New York Cityju. Priča o ambicioznom mladom gangsteru (Harvey Keitel), njegovoj ljubavi (Amy Robinson) te njenom nasilnom bratu (Robert De Niro), bila je popularna kod publike, ali Akademija nije smatrala da je film od značaja.

Srećom, takvo ignoriranje nije razočaralo redatelja pa smo u narednih nekoliko desetljeća od njega dobili neke od najboljih filmova današnjice.

8) Isijavanje

Niti komedije niti horori baš i ne prolaze dobro kod Akademije u današnje vrijeme ('Ono' nije spomenuto na ovogodišnjim nagradama). A kako je danas, tako je bilo i prije gotovo 40 godina, kada je snimljen film 'Isijavanje'.

Maestralni Stanley Kubrick svoje glumce, Jacka Nicholsona i Shelley Duvall, doveo je do ludila u tom filmu, a rezultat je film kojeg se i danas može (mora?) gledati sa strahopoštovanjem. Međutim, kako smo spomenuli, horori ne prolaze dobro na Oscarima, pa je sva maestralnost 'Isijavanja', kako Kubrickova, tako Kingova, ostala bez nominacije i nagrade.

9) Tri kralja

'Tri kralja' je film koji je u trenutku kad je izašao uspio dotaknuti i srca publike i kritike. Priča o Zaljevskom ratu nije bila priča o Amerikancima koji suvereno uništavaju sve pred sobom i pobjeđuju višestruko nadmoćnog neprijatelja, već je bila jedna obična ljudska priča.

Još uvijek je teško za povjerovati kao takav film nije uspio natjerati ikoga da dodijeli barem jedan bod za nominaciju. Drama o izbjeglicama i o grupi vojnika koji od pljačkaša postanu spasitelji, s notama satire i kamerom koja je i danas za hvalu, očigledno nije našla plodno tlo te godine.

Ne bismo rekli da je film remek djelo, no ipak je pokazao kako George Clooney zna glumiti (dok Mark Wahlberg niti tada nije znao, kao što ne zna niti danas). Redatelj David O. Russell je eventualno bio počašćen nagradama no ipak bi bilo lijepo da je 'Tri kralja' dobio barem nominaciju za kameru.

10) Bilo jednom na Divljem Zapadu

Tijekom 70-ih godina 20. stoljeća u Hollywoodu su postali popularni politički westerni, tzv. revizionistička struja. No film koji je efektivno pokrenuo taj pravac u tom žanru je film 'Bilo jednom na Divljem Zapadu', redatelja Sergia Leonea iz 1966. godine.

Ovaj talijanski redatelj je godinama prije nego što je Hollywood shvatio 'u čemu leži zec' napravio film koji je dekonstrukcija mitova i legendi koje su se do tada redovno viđale u westernima. Njegovi junaci su prljavi, njegove heroine psuju i nisu čedne, a njegovi negativci su istinski zlikovci, bez trunke morala u sebi. Cijelo je ozračje donekle mučno, što su sve karakteristike filmova koji će doći tek pet do deset godina kasnije.

Henry Fonda i Charles Bronson dali su nam tada možda svoje najbolje izvedbe, a film je, premda nominaciju nije dobio, utjecao na generacije i generacije koje su došle potom.

Bit će interesantno gledati za nekoliko godina koji današnji filmovi su postali legendarni, a da ih nominacije nisu dotaknule.

Jubilarnu 90. dodjelu Oscara moći ćete pratiti na našoj filmskoj stranici u nedjelju, 4. ožujka ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode