Obavijesti

Show

Komentari 2

Dida Mate je zvijezda: 'Svi me zezaju jesi li platija struju'

Dida Mate je zvijezda: 'Svi me zezaju jesi li platija struju'
1

SUSJEDI I PRIJATELJI Glumac Mate Gulin radio je i kao novinar, a Mišo Kovač jedini je njegov Šibenčanin koji mu nije dao intervju i govorio ‘ima vrimena’

VIDEO

Nakon 75. rođendana i slavlja u povodu 60 godina karijere šibenski glumac Mate Gulin slavi još jedan vrijedan jubilej - 50 godina skladnog braka sa suprugom Nadom. Šali se da je ionako iznenađuje već 50 godina, pa nema potrebe to napraviti i za obljetnicu.

– Dobra je kad je sve to izdržala, moja putovanja, turneje po Njemačkoj, sva izbivanja od doma – kaže Gulin.

Trebala je biti tek avantura

Suprugu je davnih godina osvojio – galebarenjem. Došla je, priča, na ljetovanje u Biograd. Mate je s prijateljem krstario u kabrioletu, a kako je te večeri u Šibeniku bio slab ulov, poslije ponoći su otišli u Biograd. Ugledali su Nadu s prijateljicom na terasi i krenuli. Svidjela mu se jer je nalikovala na Catherine Deneuve, a za njih dvojicu, mladih i mršavih, djevojke su mislile da su Talijani.

‘Umirovljenik koji ne miruje’: Po Šibeniku ga zadirkuju hoće li im isplesti vestu (u reklami na slici), u karijeri je snimio 20 filmova, glumio u 70-ak predstava...

– Došao sam za njezin stol i pitao hoćemo li plesati, a ona kaže da ne zna plesati. Nisam od sramote mogao natrag, sam preko cijelog podija. Tim više što je ona od mog prijatelja odmah pristala. Nagovarao sam Nadu, kazao: ‘Ma nema veze, ja ću te naučiti’ i uspio. Stisnuo sam je na podiju i, kad je počela ‘Besame Mucho’, zapjevao joj na uho. A ona kao u crtiću, samo što nije skliznula - prisjetio se Mate. 

Njemu je to trebala biti samo ljetna avantura, no Nada mu je pisala tri pisma na dan. Matina mama htjela ju je upozoriti pa je govorila sinu: “Daj mi adresu da joj kažem s kim se spetljala”.Prešutio je Nadi da je prije nje bio oženjen i nakon tog ljeta otišao je u svijet. Nekoliko godina poslije javio joj se iz Pariza.

– Napisao sam joj da stižem i neka me čeka na kolodvoru. Mislio sam, ako ne dođe, prespavat ću kod bivše žene. No došla je. Od trenutka kad me je dočekala na tom kolodvoru, nismo se odvajali. Iz Beograda je došla sa mnom u Šibenik - priča glumac.

Danas je Mate stalno uz suprugu. Otkako je Nada oboljela od neurološke autoimune bolesti zbog koje se teško kreće, svladao je i sve kućanske poslove. Svaki dan sjeda na svoj skuter kojim po Šibeniku “lomi” zavoje i ide u kupnju namirnica za ručak. Ističe da voli kuhati.

Rođeni glumac: I kao 10-godišnji dječak Mate je maštao o glumi, ali mama mu je htjela dati siguran kruh u ruke i natjerala ga u tehničku školu

Ne namjerava prestati s glumom. Zadnji film u kojem je glumio bio je “General” Antuna Vrdoljaka. Morao je naučiti tri rečenice na španjolskom, ali mu nije išlo pa je sve ostalo na “buenas noches”. Tješio se time da je i Goran Višnjić jedva svladao te španjolske “kobasice”. 

Mama mu nije dala u glumce

U karijeri je snimio 20 filmova, glumio u 70-ak kazališnih predstava, snimao serije među kojima su i “Larin izbor”, “Najbolje godine”, “Loza”...

Za okruglih 60 godina karijere šibenski je glumac pripremio uokvirene plakate svih predstava u kojima je igrao, režirao ili producirao. Pripremio je i fotomonografiju “Daskom u glavu” jer, to su, kaže, “daske koje život znače”, a on se može pohvaliti s čak pet “debelih knjižurina”. 

U kazalište se zaljubio s 14 godina, ali majka nije htjela ni čuti da joj sin bude glumac. Tata mu je poginuo, pa ga je majka sama podizala. Htjela je da završi školu koja će mu dati kruh u ruke.

Navijačica 

Reklami sa Šibenčaninom najviše se raduje njegova trogodišnja unuka Mila

Galebarenje u Beogradu

Tehničari su tada bili cijenjeni i natjerala me u strojare. Na jedvite jade sam je završio, nije mi išla. Izbacivali su me iz škole, padao sam razrede jer je nisam volio. Umjesto u školu češće sam išao u Titove mornare i na plesnjake. Više sam se bavio kazalištem i estradom nego školom, rekao je Gulin.

U predstavi “Loptica skočica” imao je malu ulogu Trećeg zmajića, ali to je za njega bilo toliko veliko da se osjećao kao glavni glumac. Nakon toga je došla “Djevojčica sa žigicama” koja je doživjela premijeru prvi dan nove, 1957. godine. Zbog loših ocjena morao je prekinuti glumu u kazalištu, ali se istodobno bacio i u pjevačke vode, nastupajući s plesnim orkestrom tadašnje JNA te povremeno čak s poznatim vokalno-instrumentalnim sastavima Mjesečari i Mi.

- U šibenskom sam kazalištu pobijedio na jednom natjecanju s pjesmom ‘Devojko mala’ koju je u tadašnjem filmu ‘Ljubav i moda’ pjevao poznati glumac Đuza Stojiljković, a poslije su je, osamdesetih godina, tijekom novog vala, snimili i Idoli - rekao je Gulin.

Kad je napokon završio strojarsku školu, 1968. otišao je u Beograd. Želio je upisati glumu, ali kako je nije mogao studirati izvanredno, odlučio se za produkciju. Tada je zarađivao pisanjem, radio kao novinar, radijski urednik, statirao u predstavama i kazališnim projektima, pjevao, snimao po gradu... Prva prava uloga došla je kad se 1983. vratio u Šibenik.

'U šibenskom je kazalištu pobijedio s pjesmom ‘Devojko mala’ koju su 80-ih snimili i vis Idoli'

– U mjesec dana imao sam četiri premijere. Tada je svako poduzeće imalo dramsku grupu pa sam pokupio najbolje i napravio ‘Predstavu Hamleta u selu Mrduša donja”. Ivo Brešan to je i pisao za amatere. Igrali smo je više od 100 puta – rekao je Gulin.

Tada je osnovao i Taliju, a glumili su svugdje po svijetu. Jedno vrijeme Gulin je i plovio, pa je kao pomorac i glumac obišao svijet. Nikad nije poželio ući u angažman drugoga kazališta niti otići iz Šibenika. To je, ponosno kaže, njegov grad sa svojim legendama.

S Draženom Petrovićem nije se družio jer je tijekom Draženovih igraćih dana Mate živio u Beogradu. Ali tamo je, u Klubu književnika, upoznao njegove kolege košarkaše. U ćošku je s prijateljem Goranom Sekulićem imao svoj stol.

– Sve bi bilo puno, ali našem stolu nitko nije prilazio. Konobaru sam rekao da mogu sjesti samo dvije dobre ženske. I kad bi one doista sjele, Sekulić i ja bismo počeli: ‘Znaš da mi je jučer stigla ona riba’. One rašire oči i pitaju: ‘Vi ste Dalmoši. A ja kažem: ‘Svaki drugi dan stiže nam svježa riba. Hoćete da vam spremimo?’ - prisjeća se Mate momačkih dana.

Mišo mu nije dao intervju

Jako je volio Vicu Vukova i Arsena Dedića. Kad je rekao Arsenu da bi snimio ploču, kao Vice, pokojni kantautor mu je rekao da “za to treba imati obraza”, iako je znao da Mate pjeva i već je tada bio snimio jednu ploču - prepjev “Sajonare”. Mišo Kovač, prisjeća se, bio mu je susjed. Mate ga je u njegovim počecima učio pjevati. Kad se Mišo proslavio, sreli su se u Beogradu i Mate ga je tražio intervju.

– Govorio je ‘ima vrimena’ i nikad nisam dobio taj intervju. Dobar je Mišo, legenda je istinska, moj Šibenčanin - smije se danas Gulin.

S Tihanom je i danas ostao jako blizak prijatelj

Pamti i suradnju s modnom agenticom Tihanom Harapin Zalepugin koja je u Šibenik dovodila ruski folklor, orguljaše, a Gulin im je organizirao nekoliko nastupa na dan.


S Tihanom Harapin Zalepugin poznaje se 50-ak godina i u mladosti joj je pomogao organizirati razne zabavne manifestacije. I danas su jako dobri prijatelji 
 

– Vodili smo ih od Pirovca do Rogoznice, svaki dan bi nastup bio u drugome mjestu. Imali smo tri programa na dan. Gertruda Munitić i pokojni Joško Markotić pjevali su operne arije, a ja vodio program. Mi na jahti, oni na pontonu s klavirom. Onda bih rekao domaćinima: ‘Ma kakvu smo večeru jučer imali. Za prste polizat’. Ovi ne bi dali gušta, htjeli su biti još bolji - priča Gulin.

Glumac danas ne može proći Šibenikom a da za njim ne galame i zapitkuju je li platio struju.

- Zezaju me i viču za menon po šibenskom pazaru: ‘Jesi li platija struju’. Jesan, velin ja, platija san, ali priko šaltera, isto ka u reklami. Neman ja pojma to priko mobitela, kako to iđe. Ja jedino znan javit se i na poruke. Jasminka Antić me uči, ali šta ona više govori, ja to sve manje razumin - priča Mate. Sliježe ramenima kad govori da ga je pokraj silnih uloga, proslavila baš ta reklama.

– I sad opet ide u udarno vrijeme, svi je gledaju pa me pitaju jesam li platio struju, kad ću i njima isplesti džemper i slično. Bake na placu viču za mnom: ‘Ajme, šjor glumac, uživam vas gledati, ajde uzmite zelja’ - priča Mate zgode s pazara.

Reklami se posebno raduje njegova trogodišnja unuka Mila. Glumcu je simpatično što ne zna reći “r” i “l”. Raznježi se nad njezinim glasnim: “Eno, dida!” kad ga vidi na televiziji.

Kćeri nije dao u manekenke

– Obožava me, iako vičem na nju. Ne smije se djetetu sve pustiti, kažem joj: ‘ne može kako ti hoćeš’, a ona meni: ‘Diiida’. Samo što ne doda ‘Ne piz..’ - priča Mate. Djevojčica je, smije se, temperamentna na njega pa ga ne bi iznenadilo da uđe u glumačke vode. Zasad mu kod kuće priređuje male modne revije.

Pokojnu Šibenčanku Dolores Lambašu upoznao je na snimanju filma ‘Vjerujem u anđele’ i nazivao je ‘našom malom’. 

– Manekenka je na mater. Čim dobije novi komad robe, dođe se pokazati, pa se okreće po sobi. I moja kći Ana se htjela baviti manekenstvom, ali nisam dao. Htio sam da završi fakultet. Molila me da radi makar kao hostesa na velesajmu, neka nazovem Tihanu i pitam je za kakav posao za kćer. Nisam htio. Njezin fakultet mi je bio najvažniji - kaže Gulin.

Kad ne glumi, Mate uživa u vrtu u kojem je zasadio povrće. Nema mira dok se ne primi bilo kakvog posla.

Prijatelji 

Kad je Arsenu rekao da bi, kao vice, i on snimio ploču, kantautor mu je rekao: ‘za to treba imati obraza’

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

FOTO Pogledajte kako danas izgleda Pero iz 'Života na vagi'
I DALJE JE UPORAN

FOTO Pogledajte kako danas izgleda Pero iz 'Života na vagi'

Pero Jukić izgubio je više od 60 kilograma u showu 'Život na vagi' te je završio kao najbolji među nefinalistima

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...
NAKON POLUFINALA EUROSONGA

Baby Lasagnu kritizirali su zbog znakovnog pozdrava: Evo što on zapravo znači i predstavlja...

Mnoge je to zaintrigiralo, pa su odgovor na to pitanje potražili kod gospođe Ružice Višnjić, predsjednice Udruge osoba oštećenog sluha iz Vinkovaca
Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!
GLAZBENI SPEKTAKL

Eurosong kasno u noći objavio raspored nastupanja u finalu: Baby Lasagna među zadnjima!

Finale će otvoriti Šveđani, a nakon njih nastupaju redom Ukrajinci pa Njemci, Luksemurg, Nizozemska, a šesti po redu je Izrael