Obavijesti

Show

Komentari 80

Dirnuti Štimac otkrio: Maja me je otkrila i zato su potekle suze

Scenaristica i autorica romana ‘Vuk samotnjak’ Slavka je odabrala za glavnu ulogu među 30 učenika. Sad su se vidjeli i obećali si da više nikad neće izgubiti kontakt

VIDEO

Čvrsto su se zagrlili i zatim dugo držali za ruke. Potekle su i suze radosnice. Bio je ovo njihov prvi susret nakon 44 godine. Posljednji put vidjeli su se nakon što je završilo snimanje 'Vuka samotnjaka', najpoznatijeg dječjeg filma ikad snimljenog na prostoru bivše Jugoslavije.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

00:55

- Imaš iste tamne pametne oči zbog kojih sam te davne 1971. odabrala između desetak drugih dječaka - rekla je scenaristica Maja Gluščević (84) slavnom glumcu. 

Slavko Štimac (56) neprestano je ponavljao: 'Draga moja teta Maja!'. Zatim su sjeli u fotelje i počeo je razgovor starih prijatelja. Gluščević se prisjetila kako je sedamdesetih došla u Slavkov razred i među tridesetak djece zapazila baš njega: 

- Najprije sam se obratila učiteljici te pitala ima li tu neki dječak koji dobro recitira i koji bi bio dobar za glavnu ulogu u dječjem filmu. Pokazala mi je nekoliko dječaka, no ti si mi se najviše svidio jer si me znatiželjno promatrao, imao si gotovo rendgenski pogled. Mislio si da sam ja neka nova učiteljica i bio si ozbiljan - započela je.

Slavko se smješkao i pažljivo slušao što mu Maja govori jer se on tih detalja ne sjeća i nikad mu ih prije nitko nije ispričao.

- Ja se samo sjećam kad je došla filmska ekipa zbog probnih snimanja - odgovorio je Štimac Maji, a ona je nastavila priču.

- Zamolila sam učiteljicu da te izvede pred razred da mi nešto odrecitiraš. Izašao si i samouvjereno izrecitirao pjesmicu. Odmah si me oduševio. Odjurila sam svojem suprugu, redatelju filma Obradu, i rekla mu da imam glavnoga glumca - rekla je Maja koja je napisala završnu verziju scenarija za film koji je isprva trebao biti TV-serija.

- Bojala sam se samo hoćeš li se i njemu svidjeti, no čim je vidio fotografije, rekao je da to je naša zvijezda! Bila sam presretna - rekla je Gluščević, koja je pronašla fotografiju na kojoj su svi dječaci iz filma zajedno s njezinim pokojnim suprugom. Slavko joj je još jednom zahvalio što je upravo ona bila presudna za njegovu karijeru.

- Da nije bilo vas, ja vjerojatno ne bih postao glumac. Oduševio sam se kad sam čuo da ću imati priliku ponovno vas sresti i reći vam koliko sam vam zahvalan - rekao je Slavko i obećao: 'Majo, sad ćemo razmijeniti telefonske brojeve i obećajem da ću vam se javiti kad dođem u Zagreb'.

Odmah je prepoznala talent

Maja Gluščević se prisjetila da je u razredu odmah primijetila Štimca jer ju je znatiželjno promatrao i samouvjereno je recitirao.

Prepričavali zgode sa snimanja

Slavko je došao u Zagreb predstaviti film ‘Dobrica’, a tom se prilikom sreo s autoricom ‘Vuka samotnjaka’. Klasik TV je za njihov susret darovao majice s citatom iz filma.

Majin pokojni suprug Obrad Gluščević bio je redatelj dječjeg klasika. zbog njih je štimac postao glumac i zato im je vječno zahvalan.

- Prvo pa muško - često je govorio Slavko Štimac jer je kultni status osigurao već prvom ulogom u filmu 'Vuk samotnjak' 1972. godine.

- Ekipa iz filma je stigla u Liku u moje rodno Konjsko Brdo. Birali su dječake iz škola i bilo nas je mnogo na audiciji. Redatelj Obrad Gluščević je izabrao baš mene - prisjetio se Štimac. Nikad nije doznao što se redatelju toliko svidjelo da je uzeo baš njega niti ga je to zanimalo.

- Jednostavno je bilo tako. Nakon toga uloge su dolazile jedna za drugom. Nisam imao vremena razmišljati želim li se baviti glumom ili ne, nego sam prihvaćao sve izazove i uloge. Danas jedino žalim što sam odrastao pred kamerama - kaže Štimac koji iz filmske ekipe još pamti čika Jovu Rančića. On je s Obradom i Majom obilazio škole. Prije nego što je Rančić razgovarao s Gluščevićem, pitao je Štimca kakav je učenik.

- Odličan, rekao sam. Bio sam bistro, komunikativno i živahno dijete. Koji dan kasnije okupili smo se u hotelu Jezero na Plitvicama na audiciji. Tamo sam im pričao viceve i nisam imao tremu - rekao je Slavko. Zbog glume se, kaže, nije imao vremena igrati s djecom niti putovati s razredom na izlete.

Učitelji mu dolazili na set

- Najveće traume imao sam zbog škole jer sam uvijek bio dobar učenik, a kako sam puno snimao, bojao sam se da ću popustiti u školi - rekao je Slavko. Učio je tijekom pauza snimanja, nekad i noću. Na setove mu je dolazio nastavnik koji mu je pomagao nadoknaditi propušteno gradivo pa je osnovnu školu završio s odličnim uspjehom. 

Mama bi mu potkresala krila

Tijekom snimanja su mu glumci i filmska ekipa bili kao druga obitelj. Roditelji ga nisu posjećivali na snimanjima jer se otac pomalo bavio građevinom i povremeno radio u Njemačkoj. Imali su i imanje o kojemu su brinuli majka i dva brata. Nikad roditelje nije čuo da se svađaju. Kad bi Slavko došao kući, odmah bi im pomagao.

- Ako bih ponekad možda i uzletio, mama mi je znala potkresati krila, spustiti me na zemlju. Zato se, i pored popularnosti, nikad nisam ponašao kao zvijezda - prisjeća se Slavko.

Nakon 'Vuka samotnjaka' pozvao ga je mladi talijanski redatelj s kojim je, u okolini Despotovca, odmah počeo snimati novi film. Onda je došla serija 'Salaš u malom ritu'.

Školu nikad nije zapostavio

- Snimanja su trajala godinu dana, no kad si mlad, ništa ti nije tako teško da bi rekao ‘ne mogu, odustajem’ - govori. Bio je velika dječja zvijezda, no u školi mu zato nisu popuštali.

- Jedne godine je, ljutit zbog toga jer sam s nekog snimanja zaboravio poslati razglednicu, direktor škole čak pokušao smanjiti mi ocjenu iz engleskog. A tih godina sam često odlazio u Veliku Britaniju i odlično govorio engleski - zaključio je Štimac.

Prvi Slavkov odlazak od kuće

Film se snimao u Sloveniji jer u Lici nije bilo dovoljno snijega. Štimac je imao 11 godina i to mu je bio prvi odlazak iz rodnog mjesta.

Odmah su znali da imaju zvijezdu

Prvi susret autorice romana ‘Vuk samotnjak’ Maje Gluščević sa Štimcem. Obrad Gluščević na audiciji sa Štimcem 1971. 

Glumci iz 'Vlaka u snijegu' sreli se nakon 40 godina

Draga, Pero i Ljuban, 40 godina otkako je snimljen ‘Vlak u snijegu’, ponovno su se našli u vlaku. Gordana Inkret Subotičanec imala je devet godina kad je glumila Dragu, a Željka Malčića ni danas nitko ne naziva imenom nego Pero, po liku iz ‘Vlaka u snijegu’.

vlak u snijegu

Nedostaje mu djetinjstvo 

Slavko je odrastao pred kamerama i danas žali što nije imao vremena igrati se sa svojim vršnjacima.

'Bio sam jako popularan, ali nikad se nisam ponašao kao zvijezda. čim bih se vratio doma, čekali su me poslovi na imanju'

Štimčevi citati ušli su u filmsku antologiju

Zbog Ljubana kojeg je Štimac kao šesnaestogodišnjak igrao u ‘Vlaku u snijegu’ generacije su zavoljele pjesmu ‘Kad se male ruke slože’ koju školarci i dalje rado pjevaju.

Citati koje je izgovarao u legendarnim filmovima još se koriste u svakodnevici pa malo tko ne pamti Slavkovu duhovito osmišljenu repliku ‘Piše Hund, al piše i Mile’ koju je kao jedanaestogodišnji naturščik izgovarao u svom debitantskom filmu ‘Vuk samotnjak’. Taj citat i danas se koristi kad netko glumi autoritet bez pokrića. 

U glasovitom hitu ‘Sjećaš li se Dolly Bell’ publiku je nasmijavao citatom ‘Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem’. U tom se filmu Štimac zaljubio u prostitutku, koju je morao skrivati. 

Rijetko koji muškarac nije svojevremeno u razgovoru s društvom upotrijebio citat iz kultnog filma ‘Tko to tamo peva’ kad kondukter Krstić, kojeg glumi Pavle Vuisić, sinu Mišku, kojeg je utjelovio Aleksandar Berček, govori ‘I tata bi sine’ dok u šumi potajno gledaju seksualni odnos mladog bračnog para. Tumačili su ih Neda Arnerić i Slavko Štimac. 

  Slobodanu Šijanu u montaži su sugerirali da izbaci klinč Nede Arnerić i Slavka Štimca u šumi     

'Mesi mesi neće ništa da ti škodi' - glumca je proslavio film 'Varljivo leto 1968'

'Piše hund, ali piše i Mile - debitirao je u 'Vuku samotnjaku'

Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujem' - u Kusturičinu filmu 'Sjećaš li se Dolly Bell' igrao je Dinu

I tata i sine' - Štimac se s Arnerić valjao po travi, a Vuisić izgovorio antologijsku rečenicu

Tia tapa, tapa tipu, pljuni pa zalipi' - Štimac kao Ranko u 'Vuku samotnjaku'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 80
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu