Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

'Doba uskoka': Snima se serija o hrvatskim 'piratima s Kariba'

S obzirom na obujam produkcije lako je moguće da bi 'Doba uskoka' mogla po cijeni nadmašiti 'Republiku' čije je snimanje HRT platio 14,7 milijuna kuna odnosno 2,44 milijuna po epizodi.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1 komentara

Ekipa Hrvatske radiotelevizije, predvođena scenaristom i redateljem Božidarom Domagojem Burićem (46), ovih dana na poluotoku Pelješcu nastavlja sa snimanjem igrano-dokumentarne serije 'Doba uskoka'. Na pelješkom setu je srednjovjekovna stonska tvrđava Veliki Kaštio za potrebe snimanja 'postala' Senjski trg iz 1450.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

- Senjske uskoke možemo nazvati hrvatskim piratima s Kariba, s tom razlikom da su se pustolovine koje naša serija pokazuje doista i dogodile - rekao je Burić.

Snimanje serije počelo je sredinom lipnja prošle godine u studiju Anton Marti Hrvatske radiotelevizije, nastavljeno je na zagrebačkom Jakuševcu, a snimalo se i u okolici Trilju te na Braču. 

- U pet dana snimanja bit će uključeno približno 280 statista s dubrovačkoga područja i s poluotoka Pelješca, glumci Amar Bukvić, koji tumači ulogu uskoka Juriše Hajduka, Dušan Bućan u ulozi Josipa Rabatte i brojni drugi - najavila je HRT-ova producentica Marija Kosor.

Nakon Stona odlaze u Senj, na Grobnik te u Ribnik i Trakošćan, a ujedno će se snimati i u studiju Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu u kojemu će se samo za potrebe serije izgraditi replika velike galije.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Ova serija iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, a radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća. Hrvatska radiotelevizija je za potrebe serije dala izraditi približno 600 kostima koji su unikatan ručni rad. Kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković kaže da su se uskočki kostimi izradili prema zapisima do kojih se došlo te crtežima. U izradi je pomogao i Tomislav Aralica, kolekcionar i jedan od vodećih stručnjaka za hrvatsko povijesno oružje.

S obzirom na obujam produkcije lako je moguće da bi 'Doba uskoka' mogla po cijeni epizode nadmašiti 'Republiku' čije je snimanje HRT platio 14,7 milijuna kuna odnosno 2,44 milijuna po epizodi. Usporedbe radi, igrano-dokumentarna serija 'Hrvatski kraljevi', koja je veličinom i opsegom projekta usporediva sa serijom 'Republika', stajala je dva milijuna po epizodi, a cijela serija od sedam nastavaka stajala je 14,3 milijuna kuna.

 'Doba uskoka' gledatelji će moći pogledati krajem ove godine na HRT-u.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Tema: FILM

Message