Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Dokumentarni film o Kesoviji: 'Prepun je ljubavi i sjećanja...'

Film u meni budi nostalgiju za ljepšim vremenima - kazala je Tereza. Snimalo se u Zagrebu, Parizu, Ljubljani, Dubrovniku, Splitu, konavoskom mjestu Lovorno...

Foto: xxzmagazin/instagram
15 komentara

Tri godine snimao se dokumentarni film 'To sam ja' o Terezi Kesoviji (81). Te 52 minute života glazbene dive napravio je Miro Branković, a u njemu govore, Miro Ungar, Gabi Novak, neki koji, nažalost, više nisu među nama poput Jakše Fiamenga, Đele Jusića... Premijera filma bit će danas u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu. Tijekom te tri godine snimalo se u Zagrebu, Parizu, Ljubljani, Dubrovniku, Splitu, konavoskom mjestu Lovorno... Kako je Tereza već istaknula, to je djelo za nju prepuno ljubavi i sjećanja. Glazbena diva proslavila je rođendan 3. listopada.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ovo mi je bio najljepši dar. Film u meni budi nostalgiju za ljepšim vremenima - kazala je Kesovija. Tereza je odrasla u Dubrovniku s ocem Antunom, maćehom Jelom i bratom Perom. Bili su siromašni, ali se pjevačica rado sjeća tog perioda. Njena majka preminula je kad je imala samo mjesec dana, a otac se oženio udovicom koja nije mogla imati djecu. Kad je Tereza imala sedam godina, postala je članica kora radio stanice Dubrovnik te je na taj način zavoljela glazbu. Žarko je željela pohađati glazbenu školu, a uz to je pohađala i strukovnu školu, koju je napustila nakon mjesec dana jer je mrzila matematiku. Srednju glazbenu školu je završila, a svirala je flautu. Taj je instrument bio jako skup pa je njezin otac prodao svinju da bi joj ga kupio. Kasnije je u Zagrebu upisala Glazbenu akademiju i diplomirala na odsjeku za flautu.

Foto: Instagram

- Mislim da cijeli moj život, cijela moja životna priča uvijek se vrti oko koncerata, oko kontakta s ljudima, oko ljubavi za ljude, uvijek su tu emocije prisutne. Ne znam drugačije, živim tako – smatra Tereza.

Foto: Instagram

U Ljubljani je 1958. pobijedila na natjecanju na kojem su sudjelovali mladi glazbenici iz cijele Jugoslavije. Tada je satima vježbala na flauti i bila je uplašena jer je prvi put u životu napustila Dubrovnik. Prvi veći nastup imala je 1961. na zagrebačkom Varijeteu, a 1965. je počela nastupati i u Francuskoj. Trinaest godina kasnije održala je solistički koncert u pariškoj Olimpiji koji se može smatrati jednim od najvažnijih događaja u njenoj karijeri. Iako je u Jugoslaviji bila izuzetno popularna, odlučila se za riskantan potez i otišla u novu sredinu. Početak joj je bio težak jer je došla bez sina i muža, a francuski jezik nije znala. Tek kada je skupila novaca, pozvala je tetu i sina da joj se pridruže. Tako je u Francuskoj je tijekom šezdesetih i sedamdesetih izgradila karijeru. Francuska karijera počinje još 1965.  kad pjeva 'Larinu pjesmu' (La Chanson de Lara) iz filma 'Doktor Živago'. Osim na hrvatskom, svoje je pjesme pjevala na osam svjetskih jezika.

tereza | Autor: Filip Kos/PIXSELL Foto: Filip Kos/PIXSELL

Pjevačica iza sebe ima dva braka i razvoda. Prvi je s pjevačem Mirom Ungarom (82) kojeg smatra dobrim čovjekom, a drugi je s Ronaldom Lopatnyjem (75) za kojeg kaže kako je osvetoljubiv. Tvrdi da je ona glumila muškarca u braku i da su njeni muževi bili zbrinuti. 1963. rodila je sina Alana...

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZEZNACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Naši partneri pišu
Message