Obavijesti

Show

Komentari 28

Dvanaest poznatih filmova koji su bili zabranjeni diljem svijeta

Dvanaest poznatih filmova koji su bili zabranjeni diljem svijeta
1

Otkako je snimljen prvi film, postojao je netko tko se našao uvrijeđen. A kad god se takva osoba nađe, na brzinu se pojavi i odbor koji će braniti prava uvrijeđene osobe

VIDEO

Skoro cjelokupno vrijeme od kako se snimaju filmovi, postojale su i organizacije ili odbori koji su ulagali mnogo truda da bi zabranili pojedina djela. Bili njihovi razlozi politički ili moralni (a praktički nikad etički), uglavnom su vrlo upitni, i po današnjim i po ondašnjim kriterijima.

Tako su neki filmovi zabranjivani zbog rasizma, neki zbog seksualnih konotacija (jer seks je neprirodan čin, kojeg se rijetko gdje može naći), a neki zbog religijskih razloga. Prvi film koji je zabranjen, 'The Johnson-Jeffries Fight', zabranjen je u Južnoafričkoj republici, još daleke 1910. godine, samo zbog toga što je pokazivao crnog boksača Jacka Johnsona u pobjedničkom meču nad bijelcem Jamesom J. Jeffriesom.

A premda vam može zvučati kao da je cenzura stvar prošlosti, i u današnje vrijeme je i te kako čest slučaj diljem svijeta. Tako je ove godine vlada Pakistana zabranila film Maalik, bez obrazlaganja, o čemu je autor filma i pisao na Twitteru.

Veliki diktator

24sata

Posve jasno i očekivano, nacistička Njemačka i njeni sateliti zabranili su prikazivanje Chaplinovog filma 'Veliki diktator'. Zabrana je trajala od 1940. pa sve do kraja Drugog svjetskog rata. Jedini trenutak kada je film bio prikazan u nacističkom dijelu svijeta bio je kada su jugoslavenski partizani uspjeli kriomice pustiti film njemačkim vojnicima umjesto filma kojeg su oni očekivali.

Nakon odgledane polovine filma, nacistički časnici prekinuli su prikazivanje i umalo ubili kino operatera na licu mjesta. Film je izgubio status zabranjenog na kraju rata, no u Njemačkoj nije prikazan sve do 1958. godine.

Paklena naranča

Warner Bros

Film koji ima prikazanu, za to doba (snimljen 1971.) nevjerojatnu količinu nasilja i uz prikazano grupno silovanje, nije sjeo praktički niti jednom odboru za cenzuru pa je posvuda imao ocjenu 'za odrasle'. No neke države zabranile su film zabranom koja je trajala do današnjih dana. 

Tako je film dobio dozvolu prikazivanja u Irskoj i Velikoj Britaniji tek na prijelazu prošlog stoljeća u ovo, dok je u Singapuru samo prije pet godina dignuta zabrana. No i tada, prikazan je jednom, na festivalu, i nikad više.

Ben-Hur

AFP

1959. godine, Kina je pod režimom Mao Zedonga zabranila ovaj film o kršćanstvu. Razlog je bio taj što film 'promiče natprirodna vjerovanja, poimence kršćanstvo'. Osim tog smislenog obrazloženja, niti jedno drugo nije dano, a zabrana dan danas stoji.

Srećom, vremena se mijenjaju, pa novi 'Ben Hur' nije zabranjen.

Vuk s Wall Streeta

Screenshot/YouTube

Kenija i Uganda još uvijek drže zabranu na ovom filmu i po svemu sudeći, neće ju uskoro maknuti. U onim državama u kojima se film može pogledati, a koje su imale prigovore na radnju, dosta je materijala izrezano, što je značajno skratilo trosatni film.

No kad pogledamo da je u pitanju film s nevjerojatno puno psovanja, dosta scena seksa (uključujući i scenu homoseksualnog seksa, a homoseksualnost je, vrlo bizarno, zakonom kažnjiva u Ugandi) i korištenja droga, jasno nam je zašto su u odboru za cenzuru smatrali da bi 'Vuk' mogao povrijediti delikatne osjećaje stanovnika njihovih država.

Posljednji tango u Parizu

Film koji je originalno i u SAD-u imao oznaku X, u drugim dijelovima svijeta nije prošao toliko dobro. Zabranjen u Argentini, Čileu, Portugalu, Singapuru i Južnoj Koreji te Italiji, jer je korištenje maslaca, na način na koji je prikazan u filmu, jako zločest.

U Italiji je i autor remekdjela, Bernardo Bertolucci, završio u zatvoru zbog razvratnosti a kopije filma bile su spaljene.

Posljednje Kristovo iskušenje

Kontroverznu adaptaciju novele Nikosa Kazantzakisa (snimio Martin Scorsese, s Willemom Dafoem u glavnoj ulozi), koja daje malo drugačiji pogled na život Isusa Krista, zabranile su mnoge države, što vam odmah daje do znanja da su i pisac i redatelj taknuli pravu notu.

Razlog zabrane uglavnom je bio taj da su se vlasti brinule da bi film mogao povrijediti tanušne živce gledatelja filma, što nas vodi da se upitamo - zašto bi ga onda oni gledali?

Noa

Još jedan film kojeg su zabranile mnoge države, ovaj put nekoliko njih s Bliskog Istoka. Naime, kako je prema nekim tumačenjima Islama zabranjeno prikazivati proroke, tako je film automatski trebao (morao?) dobiti zabranu.

Zanimljivo da je iz istog razloga i Kina zabranila film, vrlo vjerojatno da ne bi uvrijedila šeike koji imaju naftu.

Simpsoni

web

Premda se može o zabranama filmova raspravljati danima i još uvijek se ne bismo složili koje zabrane su u redu, a koje nisu, ipak bismo se vjerojatno složili da je mjanmarska zabrana 'Simpsona' među najsmješnijima.

Naime, film je zabranjen jer su ljudi u filmu žute boje, pa su vlasti ustanovile da taj film podupire pobunjeničke skupine u Mjanmaru. Što više o tome reći?

Teksaški masakr motornom pilom

Klasik horor žanra koji je zabranjen diljem svijeta, a u mnogim državama i do danas nije prikazan, još od 1974. godine.

U Velikoj Britaniji je prvo prikazivanje originalne verzije došlo na velika platna tek 1999. godine, dok su Švedska i Island tek početkom ovog stoljeća maknule zabranu.

Zoolander

Blitz Film i Video distribucija

Ako vas je iznenadila zabrana 'Simpsona', onda se više jednostavno ne možete šokirati time da je i 'Zoolander' bio zabranjen u nekoliko država. Te koje su ga zabranile imale su prigovor na homoseksualne teme, no jedna je imala konkretniji problem.

Naime, u Maleziji je film bio zabranjen stoga što je filmu zaplet taj da Derek Zoolander, ispranog uma, ubije premijera Malezije. Premda film je 'komedija', ipak se Malezijcima nije svidio zaplet. Srećom, takve zaplete se bez problema dopušta u SAD, pa zato valjda i dobivamo toliko filmova u kojima netko pokušava ubiti predsjednika te države.

300

Iran, muslimanska država, nije imala problem s mnogim drugim stvarima u filmu koje su mogle uvrijediti muslimansko stanovništvo. No imala je problem s negativnim prikazivanjem perzijske vojske, koju 300 hrabrih 'Grka' zaustavi u Termopilskom klancu.

Nije baš jasno kakve veze imaju Perzijanci od prije 2400 godina s današnjim Iračanima, no pustimo im veselje, mi ćemo gledati taj film opet.

Srpski film

YouTube

Film kojeg su, za razliku od uobičajene situacije, zabranile relativno liberalne zemlje, ili barem zapadne zemlje, koje rjeđe imaju praksu cenzure.

Svima je smetala iznimna količina nasilja koju možemo naći u filmu, kao i spominjanje pedofilije. Kako živimo u onom dijelu svijeta u kojem razni servisi za gledanje preko interneta funkcioniraju bez problema, nije nam jasno kakva je ovo zabrana.

Pedeset nijansi sive

Zabranjen je jer navodno ima seksualnih sadržaja u filmu. Mi ga nismo našli, no vi ako nađete, javite nam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode