Show

Komentari 7

Emir u 'Milijunašu' odustao na pitanju iz umjetnosti za 18.000 eura. Znate li vi točan odgovor?

Emir u 'Milijunašu' odustao na pitanju iz umjetnosti za 18.000 eura. Znate li vi točan odgovor?

Emir nije znao jesu li Jean de Dinteville i Georges de Selve na slavnoj slici Hansa Holbeina ml. iz 1533. carinici, poreznici, generali ili veleposlanici. Točan odgovor je bio veleposlanici

Prvi "najbrži prst" večerašnjega game showa, Emir Asani s Cresa bio je ujedno i najuspješniji u novom izdanju popularnoga kviza 'Tko želi biti milijunaš?'. Za razliku od svoje prethodnice, Koprivničanke Ivane Polančec, koja je netočnim odgovorom na 13. pitanje osvojila iznos drugoga praga, Emir je kviz napustio s 18.000 eura odustavši na pitanju iz umjetnosti.

Njegov je nastup slijedio nakon što je 28-godišnja Ivana, koja je u prošlotjednoj emisiji, iskoristivši dva džokera, osvojila 18.000 eura, večerašnjeg "Milijunaša" otvorila odgovarajući na spomenuto pitanje za 34.000 eura. 

Na njemu je zatražila pomoć publike upitavši je li Split, Osijek, Pula ili Varaždin prema popisu iz 1910. godine s 57.755 stanovnika bio drugi najveći grad na području današnje Hrvatske. 

Publika je najviše, 56 posto glasova, dala Varaždinu, 23 posto glasovalo je za Split, dva posto manje za Osijek, dok Puli nije dodijeljen ni jedan posto glasova.

Ivana je poklonila povjerenje publici, za konačan odgovor odabravši Varaždin, te je kviz napustila s iznosom od 5000 eura jer je upravo Pula prema popisu iz 1910. slovila za drugi najveći grad na području današnje Hrvatske.   

Emir Asani, rođeni Zemuničanin koji je život na otoku Cresu zamijenio onim u hrvatskoj metropoli, gdje je već četiri godine, prvoga džokera "pola-pola" iskoristio je na sedmom filmskom pitanju. Tko je 2000. osvojio Zlatnu malinu za najgorega glumca stoljeća, glasilo je pitanje za 600 eura. Upotrebom džokera iz sužena izbora ponuđenih odgovora izostali su Kevin Costner i Vin Diesel, a ostali Sylvester Stallone i Ben Affleck.

Emir se točno opredijelio za holivudsku akcijsku ikonu Stallonea, a Tarik je potom dodao kako je u obrazloženju odluke žirija, među ostalim, stajalo da mu se nagrada dodjeljuje za 99,5 posto svega što je ikada napravio te da je navedene godine u konkurenciji glumica nimalo laskavu nagradu osvojila Madonna.

Sljedećega džokera, onoga "zovi", natjecatelj je upotrijebio na devetom glazbenom pitanju. Nije znao koja je rock-grupa sedam puta svirala u Hrvatskoj. U ponudi odgovora bili su slavni bendovi Black Sabbath, Iron Maiden, Kiss te Metallica.

Nakon što je džoker ustvrdio da bi se možda kladio na Iron Maiden, ali da zapravo ne zna odgovor, Emir je odabrao upravo taj bend osvojivši 2500 eura. Naime, kultna britanska grupa svirala je četiri puta u Zagrebu, dvaput u Splitu te u Velikoj Gorici. 

Službena rezidencija predsjednika koje je države poznata i po nazivu Pizarrova kuća, glasilo je 11. pitanje na kojemu je natjecatelj zatrebao pomoć publike. Publika je 57 posto glasova dala Peruu, 11 posto glasovalo je za Boliviju, tri posto za Ekvador, dok je 29 posto glasova publika dala Paragvaju.

Emir je također poslušao džokera rekavši da je Peru država u kojoj je službena predsjednička rezidencija poznata i kao Pizarrova kuća. Osvojio je 10.000 eura.

Riječ je, dodao je Tarik, o rezidenciji koja se nalazi na mjestu na kojem je bila ona konkvistadora Francisca Pizarra. Pizarro je vladao tim područjem nakon što je osvojio carstvo Inka i bio je osnivač Lime.  

Na idućem pitanju natjecatelj je točno pogodio ime najljepše prašume Dinarida, očuvane u NP-u Plitvička jezera. Najzgodnije mu je zvučala, naglasio je, Čorkova uvala, pa je odabrao nju za konačan odgovor, dok su se u ponudi nalazili i Muški bunar, Prašnik te Devčića tavani.

Osvojio je 18.000 eura jer se Muški bunar nalazi na Psunju, Prašnik u blizini Nove Gradiške, a Devčića tavani na obroncima Velebita u okolici Senja. 

S tim iznosom Emir je i napustio "Milijunaša" odustavši na idućem pitanju. Nije znao jesu li Jean de Dinteville i Georges de Selve na slavnoj slici Hansa Holbeina ml. iz 1533. carinici, poreznici, generali ili veleposlanici.

Da je nastavio sudjelovanje u kvizu, pogodio bi da je riječ o veleposlanicima. Spomenuta imena na slici veleposlanici su francuskoga kralja te stoje usred gomile skupih znanstvenih instrumenata, matematičkih sprava i pjesmarica. Djelo Hansa Holbeina, jednog od najvažnijih njemačkih renesansnih slikara, i nosi naziv "Veleposlanici".

Posljednji ovotjedni natjecatelj, 45-godišnji Zagrepčanin Igor Barinić ima pet točnih odgovora, osvojenih 150 eura te rezervirano mjesto u sljedećem izdanju popularna game showa. 

Najčitaniji članci