Obavijesti

Show

Komentari 13

Filmski rekorder: 'Prohujalo s vihorom' slavi 80. rođendan

Filmski rekorder: 'Prohujalo s vihorom' slavi 80. rođendan
3

Film iz 1939., nastao po istoimenome književnom predlošku Margaret Mitchell, priča je o mladoj Scarlett O'Hari koja usred Američkog građanskog rata svim snagama nastoji zadržati obiteljski posjed...

VIDEO

Na današnji dan 1939. prvi put se prikazala američka ljubavna povijesna drama 'Prohujalo s vihorom', ujedno poznata i pod imenom 'Zameo ih vjetar'. 

Film iz 1939., nastao po istoimenome književnom predlošku Margaret Mitchell, priča je o mladoj Scarlett O'Hari koja usred Američkog građanskog rata svim snagama nastoji zadržati obiteljski posjed na jugu zemlje.

Otkazali projekciju 'Zameo ih vjetar' zbog gnjeva gledatelja
Otkazali projekciju 'Zameo ih vjetar' zbog gnjeva gledatelja

U filmu je maestralno glumi britanska glumica Vivien Leigh, a njezinog partnera Rhetta Butlera, Clark Gable

Film je osvojio osam nagrada Oscar, a imao je još pet nominacija. Osvojio je i dva počasna Oscara.

Ako se obračuna prihod što ga je ostvario 1939. godine u usporedbi s aktualnom vrijednošću dolara, film je zaradio 3.785.107.801 dolara, što ga svrstava u kategoriju najkomercijalnijih u povijesti američke sedme umjetnosti. 

Godine 1982. film je, zbog svojega kulturnog značaja uključen u 'državni filmski registar SAD-a', a Američki filmski institut uvrstio ga je na popis '100 godina 100 filmova'. 

Režirao ga je redatelj Victor Fleming. Zanimljivo je da je Gable ulogu dobio tek nakon što ju je odbio Gary Cooper, koji je tada izjavio da će 'film biti najveći neuspjeh u povijesti Hollywooda'. Prvi Flemingov izbor za Scarlet bila je glumica Paulette Goddard.

You Tube | Autor: screenshot/

Zanimljivo je i to da se za ulogu Scarlett prijavilo čak 1400 glumica, među kojima i Olivia de Havilland, koja je na kraju dobila važnu ulogu Scarlettine sestre Melanie. 

Film je počeo snimati George Cukor, no 'odradio' je 17 minuta te potom napustio film smatrajući da scenarij nije dobar.

Hattie McDaniel prva je crna glumica nominirana za Oscara. Na kraju ga je i osvojila u kategoriji najbolje ženske sporedne uloge, one Scarlettine dadilje Mammy.

Prva verzija filma trajala je više od četiri i pol sata, no kasnije je skraćena za 48 minuta. 

Na listi najboljih filmskih citata svih vremena Američkog filmskog instituta, našlo se i njih nekoliko iz filma 'Prohujalo s vihorom', a vjerujemo da su vam ova dva itekako poznata: 'Iskreno, draga, nije me briga' i 'Nakon svega, sutra je novi dan'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

21:06
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode