Obavijesti

Show

Komentari 4

Forman se ženio čak tri puta, a obožavao je bicikl i cigarete

Forman se ženio čak tri puta, a obožavao je bicikl i cigarete
5

Jedan od najvećih filmskih redatelj i dvostruki dobitnik Oscara Miloš Forman umro je nakon kratke bolesti u dobi od 86 godina

VIDEO

Njegov odlazak bio je miran i cijelo je vrijeme bio okružen obitelji i najboljim prijateljima, rekla je Formanova supruga Martina nakon što je proslavljeni oskarovac preminuo u petak u SAD-u nakon kratke bolesti.

Forman je rođen 1932. godine u češkom gradu Časlavu. Potječe iz skromne obitelji, njegov otac bio je Židov, a majka protestantkinja. U ranoj dobi ostao je siroče nakon što su mu roditelji umrli u njemačkom koncentracijskom logoru Auschwitzu. Svoju mladost proveo je u internatu za ratnu djecu koja su ostala bez roditelja.

FILE PHOTO: Czech director Milos Forman holds up the Silver Bear Prize during the awarding ceremony at the 50th Berlin Film Festival in Berlin

Nakon rata upisuje javnu školu George College u Poděbradyju, a studij nastavlja u Pragu gdje se upisuje na tek otvoreni Filmski institut na Sveučilištu. Za vrijeme 1960-ih pridružio se 'Novom valu' filmskih stvaralaca koji su se borili protiv komunističkog režima u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Kratko prije okupacije Čehoslovačke Miloš se preselio u New York gdje započinje novi život. Zaposlio se na sveučilištu Columbia gdje radi kao profesor i dopredsjednik katedre za film.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
FILE PHOTO: Czech director Milos Forman smiles during a news conference in Prague

- Upoznao sam politički i ideološki pritisak komunističke zemlje i komercijalni pritisak u Americi. Mnogo mi je draži komercijalni pritisak gdje ovisite o publici nego ideološki pritisak kada ovisite o bilo kojem idiotu - kazao je Forman jednom prilikom.

FILE PHOTO: Czech director Milos Forman talks after being presented with the

Nakon velikog uspjeha  s 'Audicijom', 'Crnim Petrom', 'Ljubavi jedne plavuše'  i 'Gori, moja djevojčice' stvorio je novi pravac kojem je karakteristika improvizacija, crni humor i amaterski glumci. Formanovo remek djelo 'Let iznad kukavičjeg gnijezda', osvojilo je čak pet Oscara uključujući onaj za režiju. Nagrade Američke filmske akademije 'Oscar' dobio je i za film 'Amadeus'. Poznata djela s kojima je osvojio srca diljem svijeta su i antiratni mjuzikl 'Kosa', epski 'Ragtime', briljantnu priču o Mozartu i Salieriju 'Amadeus', biografiju izdavača Hustlera 'Narod protiv Larryja Flinta' i portret karizmatičnog komičara Andyja Kaufmana 'Čovjek na mjesecu' s Jimom Carryjem. 

International Rome Film Festival

 Obožavao je duge šetnje, vožnju biciklom i pušenje cigareta. Ženio se čak tri puta, dva propala braka imao je s glumicama Janom Brejchovom i Verom Kresadlovom s kojima ima dva sina. Sreću je pronašao u trideset godina mlađoj kolegici Martini s kojom je dobio sinove blizance Andyja i Jima. 

FILE PHOTO: Czech film director Milos Forman smokes a cigar as he listens to journalists

- Formana sam upoznao prije dosta godina i to, nećete vjerovati, u Zagrebu, kada je sudjelovao na jednom okruglom stolu. Pamtit ću ga kao vrlo skromnog čovjeka - ispričao nam je oskarovac Branko Lustig (85). Formana će se, kaže naš istaknuti producent, ipak najviše sjećati po njegovim filmskim ostvarenjima.

- O Milošu kao osobi mogu reći sve najbolje. I inače se tako kaže da pokojne, ali za Formana je to zaista vrijedilo - zaključio je Lustig.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...
NOĆNA PTICA

Ma što to Filip iz 'Braka na prvu' radi u 4 ujutro? Ne, ne vježba...

Filipa Belića su eksperti 'Braka na prvu' spojili s Tamarom Razum. Kad ju je prvi put vidio, tvrdio je da ju nikad ne bi mogao odvesti baki, koja je važna figura u njegovu životu. Ipak, nedavno je promijenio mišljenje