Obavijesti

Show

Komentari 0

Gabriele Coen Quintet dolazi u Močvaru: Talijanski glazbenik spaja moderno i tradicionalno

Gabriele Coen Quintet dolazi u Močvaru: Talijanski glazbenik spaja moderno i tradicionalno

Skladatelj, saksofonist i klarinetist Gabriele Coen jedan je od najpoznatijih talijanskih jazz glazbenika, a svoj je rad posvetio spajanju jazza s klezmerom, tradicijskom židovskom glazbom

VIDEO

Istituto Italiano di Cultura Zagabria - Talijanski institut za kulturu, Jazz u Močvari i Vrelo zvuka povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta organiziraju koncert Gabriele Coen Quinteta iz Italije u ponedjeljak 31. siječnja s početkom u 20 sati.

Skladatelj, saksofonist i klarinetist Gabriele Coen jedan je od najpoznatijih talijanskih jazz glazbenika, a svoj je rad posvetio spajanju jazza s klezmerom, tradicijskom židovskom glazbom koja potječe iz središnje i istočne Europe. Iako je Coen pohađao glazbene škole za klasičnu glazbu, a njegov otac Massimo je bio jedan od najcjenjenijih violinista svojeg vremena, Gabriele se u ranoj fazi svoje karijere okrenuo klezmeru i njegovom spajanju s jazzom. No, osim autorskog rada, Coen surađuje i s raznim drugim glazbenicima, među kojima je i Blixa Bargeld iz legendarnih Einstürzende Neubauten.

Upravo je s Blixom i Tehom Teardom, Gabriele prije pet godina već nastupao na koncertu prvo rasprodanom u Močvari, a zatim i u Pogonu Jedinstvo gdje je prebačen. Sada će s autorskim bendom donijeti zvuk kojeg nismo puno puta imali priliku slušati u Zagrebu.

Coenov autorski put je počeo krajem 90-ih godina prošlog stoljeća s grupom Klezroym s kojom je objavio pet studijskih albuma da bi potom djelovao pod svojim imenom kojem je dodavao sufikse vezane uz sastav grupe s kojom je tada svirao. Njegov rad je ubrzo prepoznao i legendarni John Zorn koji počinje surađivati s Coenom na nekim projektima. Zorn je u nekoliko navrata nastupao s Coenom, a za svoju izdavačku kuću Tzadik je objavio nekoliko Coenovih albuma u seriji 'Radical Jewish Culture'.

"Kombinirajući duboko znanje i iskreno poštivanje tradicije s briljantnim smislom za dramu i maštu, Gabriele Coen stvara neke od najuzbudljivijih, najmaštovitijih novih židovskih skladbi današnjice. Jako moderno, ali čvrsto ukorijenjeno u povijesti, Gabriele Coen Quintet svira sa strašću, integritetom i besprijekornim muziciranjem", rekao je John Zorn o sastavu koji nam dolazi u Močvaru, a kojeg je Coen osnovao 2005. pod imenom Gabriele Coen Jewish Experience da bi kasnije promijenio ime u jednostavni Gabriele Coen Quintet.

S ovim sastavom Coen je dodatno iskoračio u spajanje jazza s klezmerom, ali sada je u cijelu priču ubacio i elemente tradicijske glazbe iz drugih mediteranskih zemalja. Sve je kulminiralo albumom "Sephirot, Kabbalah In Music" o kojem sam Coen ovo govori:
"Ovaj magični i metafizički svijet inspirirao nas je za deset originalnih skladbi snažnog električnog zvuka koji spaja energiju i strast rocka s dubinom i sofisticiranošću jazza. Naš rad snažno je inspiriran Milesom Davisom i albumima "Bitches Brew" i "In a Silent Way", a da ne spominjemo Electric Masadu Johna Zorna i The Dreamers, koji su priznata referentna točka susreta između židovske glazbe i električnog jazza."

Više informacija o koncertu možete pronaći OVDJE

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.