Obavijesti

Show

Komentari 26

Gastroakademija: Dino i Mate pomoćnici Tomislavu Škunci

Gastroakademija: Dino i Mate pomoćnici Tomislavu Škunci
4

Kandidati su danas učili o egzotičnoj kuhinji, spajanju voća i povrća te o rustikalnim jelima s naglaskom na istočnu kuhinju. Svidjelo im se sve što su vidjeli i naučili

VIDEO

U ovoj epizodi kandidati su ponovno bili u Gastroškolskim klupama. Marko Matei bio je jako sretan zbog Gastroakademije jer je njegovo znanje puno rupa. Usporedio ga je sa sirom Ementalerom. Kao 'profesor' u Gastroakademiji više mu se svidio Dino jer je 'kao ravnalo', dok je Mate opušteniji. Matu je usporedio s profesorom u gimnaziji, a Dina s fakultetskim profesorom. 

Da Časlav mora birati između Dine i Mate, izabrao bi Matu. Dino i Mate u Gastroakademiji su bili pomoćnici Tomislavu Škunci. Zajedno su osim dobrog kuhanja kanidatima pokazali i kako se radi u timu i važnost same hijerarhije u kuhinji. 

Potpuno drukčija Gastroakademija: egzotika i fusion

Kandidati su danas učili o egzotičnoj kuhinji, spajanju voća i povrća te o rustikalnim jelima s naglaskom na istočnu kuhinju, Karibe, Južnu Ameriku i slično. Budući da je Chef Tomislav proputovao svijet tri puta većina jela koja je pripremao imala su 'fusion touch' što zapravo znači spajanje različitih kuhinja ili pojedinih elemenata različitih kuhinja. Kandidati su gledali kako se priprema janjeći curry s basmati rižom, pačja prsa s coullisom od cikle i pireom od batata s kokosovim mlijekom, zatim losos s tropskom salsom, banana blini, te pileće meso u marinadi od šećera, chillyja i umaka od soje. 

Škunca je janjetinu marinirao u jogurtu, menti, limunu/limeti, naribanom đumbiru i češnjaku, soli, papru i crvenoj paprici. Dino je oprao rižu i zatim je krenuo pripremati nakon čega je pripremao banana blini. Za to vrijeme Mate je radio tropsku salsu i ribu. Dok je pripremao curry koji je simbol indijske kuhinje Chef Tomislav rekao je da je puno radio s Indijcima te da gotovo svako selo u Indiji radi drukčiji curry. Tako se, što se više ide prema jugu, curry radi blaži te koristi kokosovo mlijeko kao dodatak. 

Basmati riža, batat, riba s voćem i fine dining

Dino je kanidatima objašnjavao o basmati riži, a Mate je naglasio važnost vađenja sjemenki prilikom čišćenja chillyja. Chefovi su pojasnili da se kod nas ljudi još zgražaju nad kombinacijom ribe i voća, ali to je negdje tradicija kao što je kod nas riba i krumpir. Kandidati su danas upoznali još jednu novu namirnicu - batat odnosno slatki krumpir koji se najčešće peče, ali u današnjoj kombinaciji nije pripremljen na takav način već kao pire oplemenjen kokosovim mlijekom. 

Blini od banane je ruska priča, slična palačinkama, ali u 'Masterchefu' su ga radili kao fusion. Pile koje su danas pekli poslužili su na 'fine dining' način. Termin ´fine dining´ koristi se kod hrane koja se servira u malo boljim restoranima koji kuhaju na visokom nivou sa skupim namirnicama i gdje se hrana jede u slijedovima. 

- Moja prezentacija pačjih prsa mogla bi se uklopiti u fine dining koncept i prezentacijski, i po namirnicama - rekao je Chef Tomislav. Natjecatelji su s pozornošću pratili kuhanje i timski rad vrsnih kuhara, a Mate im je poručio da 90 posto namirnica koje su oni koristili imaju u smočnici te da od njih očekuju da to istraže. 

Chef, food stylist...

Tomislav Škunca kuha već gotovo 20 godina te, iako u zadnjih par godina ne kuha aktivno bavi se 'food stylingom' odnosno pripremom hrane za reklame, kuharice, plakate i slično. Tog zanimanja nema pretjerano kod nas što ga je i potaklo da ode u tom smjeru. 'Food styling' kao takav oduvijek je bio prisutan, ali se tek sad više pažnje posvećuje izgledu te hrane i prate se svjetski trendovi. 

Ovaj kuhar pozamašnog životopisa radio je u Londonu, Njemačkoj, Španjolskoj i duže vrijeme na brodu te je vidio veliki dio svijeta i stekao znanja o brojnim kulturama, ljudima i hrani. Bavi se i konzultacijama te vodi agenciju koja se bavi posredovanjem za zapošljavanje ljudi iz kuharstva te je na takav način i došao u Masterchef. Za njega kuhanje graniči s umjetnošću jer je kreativno i čovjek ima slobodu izražavanja. Nada se da su kandidati dobili ideju kako koristiti začine koji su im na raspolaganju. 

'Tip' za rižu zlata vrijedan

Petru Plantak fascinirao je način na koji se Škunca igrao sa začinima i namirnicama. 

- Janjeći curry mi je svjetsko otkriće s jogurtom i krastavcem. To je eksplozija u ustima i samo te odnese - rekla je. Kaže da se Mate danas stvarno iskazao te da ju je iznenadilo koliko je dobro napravio tropsku salsu. 

Marko Palfi misli da je današnji 'tip' za rižu koju je pripremao Dino zlata vrijedan. Prije nije znao kako ju pripremati, ali sad zna. Ines voli jače začine i ljutu hranu pa je današnju Gastroakademiju ocijenila ocjenom '5 plus'. Batat ne smatra zamjenom za krumpir jer joj je presladak. Marku Raiću današnji Chef bio je jako zanimljiv. Rekao je da su Dino, Mate i Škuf djelovali uigrano, nisu se razilazili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom
Baš kao u 'Sirovim strastima': Stankica iz 'Savršenog' snimila poznate kadrove kultnog filma
'IZAZOVNO I PRKOSNO'

Baš kao u 'Sirovim strastima': Stankica iz 'Savršenog' snimila poznate kadrove kultnog filma

Dizajnerica iz Banja luke pohvalila se videom na društvenim mrežama u kojem sjedi na stolcu i zavodljivo prebacuje nogu preko noge