Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
20 komentara

Gile se smirio: 'Odlazim u hram i tamo želim postati monah...'

SLUČAJNI BUDIST Gile iz Električnog orgazma zabunom je pročitao knjigu s Budinim citatima. Oduševio se njima i počeo meditirati. To ga ne smeta da ostane rock pjevač

Foto: Zeljko Hladika/24sata/PIXSELL
20 komentara

Srđan Gojković Gile (55) posljednjih je tjedana prionuo ozbiljnim pripremama za odlazak u budistički manastir u Mijanmar. U toj azijskoj zemlji bi se iduće godine trebao zarediti.

- S budizmom sam se upoznao slučajno, kad sam se prije četiri godine spremao za odlazak na more. Umjesto knjige ‘Put kojim se ređe ide’ uzeo sam knjigu s izvornim Budinim tekstovima jer je imala sličan omot - objasnio je ovih dana Gile. Iz knjige je shvatio da bez meditacije neće daleko dogurati, pa je po povratku u Beograd počeo svladavati i tu tehniku kako bi uravnotežio um i tijelo.

- Raspitao sam se postoji li neko udruženje i saznao sam za Srednji put. Sviđalo mi se što u budizmu nema misticizma ni bajki, nema dogmi, moranja i presinga - rekao je roker koji je počeo proučavati i “Meditaciju za početnike”. U Srednjem putu, gdje prakticiraju tzv. teravadu, odnosno staru školu, Gile je ubrzo postao potpredsjednik.

Od tada je počeo drastično mijenjati životne navike.

Jedva je izdržao pet minuta

- Sad svako jutro, čim ustanem, popijem čaj i počnem meditirati. Potrebno je usredotočiti se na disanje. Izgleda jednostavno, ali u početku je bilo jako teško. Izabrao sam nazalno disanje i izdžao bih najviše pet minuta. Sad svako jutro meditiram po dva sata - pohvalio se roker. Ovaj tjedan je u izolaciji na intenzivnom tečaju meditacije, odakle se tek povremeno javi SMS-om. Prije otkrivanja budizma i meditacije Gile je živio vrlo razuzdano. Jednom je ispričao da je i u osnovnoj školi bio vrlo nestašan pa ga je učiteljica kaznila tako da ga nije povela na ekskurziju.

Cijeli hram igra rock'n'roll

Najprije je osnovao bend Hipnotisano pile. Potkraj 70-ih osnovao je Električni orgazam, u kojemu je i danas.

- U engleskom slengu rock’n’roll znači voditi ljubav, pa smo zato tako dali ime grupi - objasnio je frontmen Električnog orgazma. Najesen će nastupiti u Tvornici kulture u Zagrebu i promovirati njihov novi album.

- Što je u tome čudno? Svirat ću i dalje jer rock nije u suprotnosti s budizmom - objasnio je Srđan Gojković.

Naši partneri pišu
Message