Obavijesti

Show

Komentari 7

Glumci su čak dva i pol sata pjevali za umirovljene kolege

Glumci su čak dva i pol sata pjevali za umirovljene kolege
7

Novac od koncerta u dvorani “Vatroslav Lisinski”, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ide u fond Sindikata hrvatskih glumaca koji pomaže umirovljenim kolegama

VIDEO

Oko 120.000 kuna skupilo je tridesetak glumaca koji su u nedjelju besplatno nastupili kako bi pomogli umirovljenim kolegama od kojih neki žive sa samo 2000 kuna na mjesec.

Novac od dvoipolsatnog koncerta u dvorani “Vatroslav Lisinski”, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, ide u fond Sindikata hrvatskih glumaca koji pomaže umirovljenim kolegama.

- Sjajno je što su ovi moji mladi momci organizirali za umirovljenike, ali je i tužno da im se mora pomagati. Ova država i sve druge moraju znati da su se ovi ljudi bavili umjetnošću i da se sad mi trebamo baviti njima - rekao je Rade Šerbedžija (67), koji je na koncert došao s prosvjeda u Sarajevu. 

Budući da su glumci skromni i ponosni, samo nekoliko njih prijavi se za pomoć.


- Mi sami reagiramo kad čujemo da je nekome teško - kaže predsjednik sindikata, glumac Žarko Savić (64). Nada se da će ovaj koncert postati tradicionalan, a dobiveni novac dat će se za svakodnevne potrepštine, plaćanje režija i zdravstvenih računa. Kolegama je došao pomoći i Filip Šovagović (47), koji je nastupio sa svojim bendom D-Mol Dede. Njihov rad je promovirao noseći majicu sa stihovima svoje pjesme o narančastoj mrlji.

- Joj, ja mirovinu vjerojatno neću ni dočekati. Mi ćemo vjerojatno morati raditi do 88. godine - komentirao je Filip.
 Nakon koncerta Amar Bukvić, Vedran Mlikota i Goran Navojec pokazali su još jedan talent. Uzvanicima na šanku točili su pića poput profesionalaca. Time su uštedjeli na angažmanu pravih konobara pa je više novca ostalo za fond.

Mirovine su male i mnogi žive od danas do sutra...

Oduševljavaju me takve akcije. Sjajna je to ideja. U kriznim trenucima, kao što su bolest i neimaština, nešto takvo bude slamka spasa, kaže umirovljena glumica Jadranka Matković (62).

Mirovina, dodaje, ne pokriva njezine troškove jer već dvije godine živi kao podstanar.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika iz fonda solidarnosti često joj pomogne s 300 kuna. Perioda kad je zarađivala manje od tisuću kuna mjesečno ne želi se ni sjetiti.

- Živim od danas do sutra. Malo zaradim sa strane, a lani sam sinkronizirala nekoliko crtića i to je sve – kaže glumica.

Cijeli život bila je slobodni umjetnik, a u mirovinu je otišla jer više nije zarađivala dovoljno da pokrije životne troškove. Mirovina je, smatrala je tada, sigurno mjesečno primanje.

- Kad sam mogla imati stalni angažman, nisam to učinila i danas mi je žao. Trebala sam prihvatiti angažman, pa makar i izvan Zagreba. Sada to znam, ali onda mi je sloboda bila važnija - govori Jadranka.

Prije dvije godine deložirana je iz stana u kojemu je živjela 22 godine. Stan je, kao i ostali u zgradi, vraćen njegovoj vlasnici. Grad joj je obećao pomoći i ustupiti jedan od njegovih stanova, a Jadranka se, mada još nema dovoljno godina, raspituje i o staračkom domu.

- Nemam obitelji pa mi nema tko pomoći - kaže Jadranka. Da treba uskočiti umirovljenim kolegama, slaže se i Smiljka Bencet (80), poznatija kao Regica iz “Gruntovčana”.

- Sramotno je da je država dopustila da se našim kolegama treba pomagati u starosti. Kad čujem da čistačica, bez podcjenjivanja, ima veću mirovinu nego ja, a 40 godina sam radila, stisne me u grudima - kaže Smiljka, koju je raznježila akcija mladih kolega

Umrli su siromašni i zaboravljeni od svih

Beogradski komičari Miodrag Petrović Čkalja i Radmila Savićević umrli su u velikoj bijedi. Čkalja je kao zaboravljeni umjetnik, pisali su srpski mediji, živio na rubu egzistencije. Na njegove posljednje dane pažnju je skrenula Nela Eržišnik koja mu je napisala dirljivo pismo. Čkalja ga je proslijedio medijima. 
- Kad se sjetim kako je umro, mogu samo kucnuti o drvo i reći dobro je - komentirali su tada glumci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...
Parovi u 'Braku na prvu' otišli na putovanje: Klara je donijela odluku da napusti eksperiment
NAKON TEŠKOG TJEDNA

Parovi u 'Braku na prvu' otišli na putovanje: Klara je donijela odluku da napusti eksperiment

Mislim da je Lovre očekivao da ću napisati da ostajem i nije shvatio koliko je ovo mene pogodilo, emotivno je rekla Klara