Obavijesti

Show

Komentari 5

Golotinja i pelene: 'Magda' je provokativna izložba o starenju

Golotinja i pelene: 'Magda' je provokativna izložba o starenju
9

Performans "Magda" je emotivna priča o jednom životu. Magdin život se pomalo gasi i ona se suočava s tim, potomci su sada preci, a novi potomci suočavaju se s nedaćama starosti...

VIDEO

Konceptualna umjetnica Vlasta Delimar izložila je za Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, u prostoru Ekstenzije Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) i dvorani Gorgona izložbu i performans "Magda".

Riječ je o nastavku prvog dijela njezina umjetničkog rada "Diptih Dolina… Magda" radnog naslova "Poezija genetskog ponašanja" održanog u svibnju u Galeriji SC i Teatru &TD.

Datum performansa odabran je s obzirom na njegovu temu. Naime, UN tim danom želi naglasiti važnost osiguravanja životne sredine prilagođene potrebama i sposobnostima osobama treće dobi, a Vlasta Delimar u svom radu na poetičan način ukazuje na naše gensko naslijeđe, želeći nas nagnati da promislimo o tome što smo dobili od predaka, a što proslijedili potomcima, najavljeno je iz MSU-a.

Kako se ističe, izložba "Magda" ambijentalna je i uz auru sakralnosti želi u posjetitelja pobuditi poštovanje prema ulasku u nečiji intimni, skriveni svijet.

Ozračje intime čini video rad "Magda ide na sladoled" te nekoliko intimnih predmeta iz Magdine svakodnevice, svaki sa svojom pričom, pa kutija s fotografijama nije samo dokument o prošlom vremenu, nego i svjedočanstvo da ima još živih koji ih mogu promatrati.

Kip Srca Isusovog govori o kontinuitetu (prabaka, baka, mama), odnosno dobivenoj milosti koju želimo proslijediti dalje, dok zastori kojima je obložen cijeli prostor 'ušuškavaju' posjetitelja u tu intimu, odvajaju je od vanjskog svijeta i čuvaju od nemilih pogleda skrnavljenja.

Performans "Magda" je emotivna priča o jednom životu iz kojeg je proizašao drugi, pa treći. Magdin život se pomalo gasi i ona se suočava s tim, potomci su sada preci, a novi potomci suočavaju se s nedaćama starosti.

"Tada se postavlja moralno pitanje o prioritetima: što, koliko i kako možemo učiniti za one koji su nas donijeli na svijet?", napominje se.

U performansu, koji je posvećen i starijim osobama, posebno u Hrvatskoj gdje se za njih premalo skrbi, sudjeluju Anna Moor, Krešo Delimar, Milan Božić, Vlasta Delimar.

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći Youtube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte Youtube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih Youtube zvijezda.

Kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što poraste cijena!

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina