Obavijesti

Show

Komentari 5

'Goran': Pravi 'nebožićni' film oduševio mnogobrojne poznate

'Goran':  Pravi 'nebožićni' film oduševio mnogobrojne poznate
35

Filmska ekipa dobila je gromoglasne ovacije i višeminutni aplauz publike, nakon što se poklonila pred prepunom kino dvoranom. Čini se da je pred nama još jedno remekdjelo

VIDEO

Sinoć je u multipleksu CineStar u zagrebačkom Branimir Centru održana svečana premijera najiščekivanijeg filma  2017. godine - 'Goran', redatelja Nevija Marasovića. Premijeru filma o kojem svi pričaju proteklih mjesec dana nisu propustile brojne osobe iz javnog i društvenog života Hrvatske - Iva Šulentić, Judita Franković, Nevena Rendeli Vejzović, Ivana Paradžiković, Sanja Vejnović, Senka Bulić, Ana Maras Harmander, Nela Kocsis, Ivana Roščić, Iva Mihalić, Branka Krstulović, Bojan Glavašević, Tijana Pečenić, Lana Gojak, Mario Petreković, Lana Barić, Kristina Krepela, Iva Visković, Miran Kurspahić, Nina Mia Čikeš, Mia Biondić, Nera Stipičević, Robert Zuber, Hrvoje Klobučar, Ana-Marija Percaić, Amar i Alma Bukvić, Anamarija Vrdoljak te mnogi drugi.

Filmska ekipa, na čelu s redateljem Nevijem Marasovićem i scenaristom Gjermundom Gisvoldom, te glumcima Franjom Dijakom, Natašom Janjić, Jankom Popovićem Volarićem, Goranom Bogdanom, Filipom Križanom te Milanom Štrljićem poklonili su se pred punom kino dvoranom te su dobili gromoglasne ovacije i višeminutni aplauz publike.

Radnja ove psihološke drame odvija se u Gorskom kotaru. 'Goran' je priča o životu i posljedicama koje naši postupci mogu imati. Scenarij za ovu psihološku dramu potpisuje talentirani norveški scenarist i književnik Gjermund Gisvold koji je s redateljem stvorio jedinstvenu radnju, gdje snijegom zameten Gorski kotar ima presudnu važnost za radnju filma, kao i za sam razvoj karaktera likova.

Naizgled idilična atmosfera u Gorskom kotaru pretvara se u noćnu moru, a sedam života biva nepovratno uništeno. Naslovnu, glavnu mušku ulogu glumi jedan od najtalentiranijih hrvatskih glumaca, Franjo Dijak. Goran je cijeli svoj život predodredio brizi za slijepu suprugu koju je utjelovila Nataša Janjić, kojoj je ovo bila najizazovnija filmska uloga u karijeri. U prvom dijelu filma, svaka akcija, reakcija i stav izneseni od strane likova zbunit će gledatelja i prouzročiti blagu neugodu. Priča je u početku namjerno građena na taj način. Potom se postepeno razvija u drugom dijelu filma, otkrivajući tajanstvenu zagonetku.

- Dok sam pisao ovaj scenarij s Gjermundom Gisvoldom, imao sam jasnu viziju da želim napraviti čistokrvnu skandinavsku dramu koja će ujedno savršeno funkcionirati i kao hrvatski film s hrvatskim glumcima. Ukratko, udružili smo kreativne snage iz naših različitih podneblja i mentaliteta, izdvojili najbolje od oba svijeta kako bi dobili jedan novi, jedinstveni filmski svijet, u kojem ti elementi skladno nadopunjuju jedan drugog. I čvrsto vjerujem da smo u tome uspjeli, da smo uspjeli stvoriti hrvatski film sa snažnim dramaturškim skandinavskim pečatom. Radnja se odvija u Hrvatskoj, u planinskom predjelu Gorski kotar, kojeg još nazivaju i 'Mala Švicarska'. Ljepota snježnog krajolika i njegova mirnoća i pustopoljina reflektiraju unutarnje stanje likova te postaju ključni oblik izražavanja. Kombinirali smo statične i poetične s brzim i dinamičnim kadrovima, s ciljem postizanja neobičnog miksa u kojem se naizgled sve doima normalno i realistično, no u isto vrijeme je potpuno suprotno. Hiperrealizam susreće David Lyncha. Gorski kotar postaje mikrokozmos, izolirani svijet kojem je iznimno teško prići. Umjerena neobičnost (čudnost), koju želimo da gledatelj osjeća podsvjesno u inače veoma realističnoj priči i likovima, daje filmu unikatnu i originalnu notu. Vizualno i stilski, film je mješavina filma 'Fargo' braće Coen, 'Nebraska' Alexandera Paynea i 'Vožnja' Nicolasa Windinga Refna - izjavio je jedan od najcijenjenijih regionalnih redatelja mlađe generacije, Nevio Marasović.

'Goran' je svoju svjetsku premijeru imao na Fantasia International Film festivalu u Montrealu, gdje je Franjo Dijak osvojio nagradu Cheval Noir za najboljeg glumca, u konkurenciji s Melom Gibsonom. Film kojeg mnogi nazivaju hrvatskim 'Fargom', u kojem su na jedinstven način spojeni Skandinavija i Mediteran, zasigurno će oduševiti, ali i iznenaditi hrvatsku publiku zbog šokantnog raspleta.

Film koji dokazuje da ponekad dobre vijesti ne donose ništa dobro, u produkciji Antitalenta i distribuciji Blitza s kino prikazivanjem diljem Hrvatske kreće 22. prosinca 2016. godine. Zbog ogromnog interesa javnosti, distributer Blitz odlučio je krenuti s kino prikazivanjem već u prosincu, ranije od prvotno planiranog početka prikazivanja u siječnju. Ovo nije božićni film, ali odlična glumačka postava i filmska radnja koja će vas prikovati za kino sjedala, odlična su pozivnica da se uputite u najbliže kino i uvjerite se zašto ovaj film nazivaju hrvatskim 'Fargom'.

Kupnja ulaznica moguća je i online na stranici Blitz CineStara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode