Obavijesti

Show

Komentari 0

Hana je naša budućnost: Sve je više nas žena u industriji filma

Hana je naša budućnost: Sve je više nas žena u industriji filma
7

Redateljicu i scenaristicu raduje to što je ženska pozicija među autorima u svim sferama hrvatskog filma osnažena. Mlade redateljice poput Jušić sve su prisutnije

Njezin “Ne gledaj mi u pjat” nagrađen je kao najbolji europski film u Veneciji, a kratkometražni igrani film “Da je kuća dobra i vuk bi je imao” nagrađen je u Londonu.

Hana Jušić i njezin 'Ne gledaj mi u pijat' oduševili Veneciju
Hana Jušić i njezin 'Ne gledaj mi u pijat' oduševili Veneciju

Redateljica je, dakako, Hana Jušić. Mlada umjetnica ne misli da njezini uspjesi utječu na ostale kolegice i da zato možemo govoriti o pojavi novog ženskog vala u filmskoj industriji Hrvatskoj.

- Razgovor o valu po identitetskoj, a ne poetičkoj osnovi, nije mi zanimljivo. Ali svakako se može govoriti o osnaživanju ženske pozicije među autorima u hrvatskom filmu - rekla je Hana.

Sumornom pričom o šibenskoj radničkoj obitelji rasturila je i u Tokiju. “Ne gledaj mi u pijat” na svim je većim i važnijim međunarodnim festivalima dobio nagrade, a mlade redateljice poput Jušić sve su prisutnije.

- Jednostavno nas ima sve više, pa smo tako i prisutnije i jače. Primjerice, trenutno moje kolegice Sonja Tarokić i Antoneta Alamat Kusijanović završavaju svoje dugometražne igrane filmove, Dubravka Turić u pripremama je za snimanje svojeg, nadam se da neku nisam preskočila. Taj najskuplji filmski proizvod donedavno je rijetko bio u ženskim rukama - kaže.

Ističe i mnoge mlađe kolegice koje rade odlične kratke filmove i zdušno se pripremaju za prvi dugometražni. Kako radi na ADU, ponosna je na svoje studentice, koje su ambiciozne i neustrašive. Također misli da je na njima starijima da se solidariziraju s mlađim ženama i pomažu im da ostvare svoj put.

- Kad sam ja studirala, Snježana Tribuson, kao jedina ženska profesorica na odsjeku i jedina žena koja se ostvarila u dugometražnim igranim filmovima, bila nam je velika podrška. Kako se širi broj žena u ovom poslu, tako se i mlađim ženama sve više čini da mogu ostvariti karijeru redateljice i živjeti od tog posla - priča Jušić.

Vidi razliku i u odnosu prema kolegicama koje se bave ostalim djelatnostima u filmskom svijetu. Producentice, redateljice i direktorice fotografije još utabavaju svoj put.

- U klimi međusobnog ženskog osnaživanja, i druge filmske radnice, kao što su glumice i montažerke, postaju hrabrije. U knjizi našeg poznatog pokojnog redatelja govori se o montažerkama kao o ugodnim ženicama iz podruma koje rade što im redatelj kaže. Danas to ne prolazi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...