Obavijesti

Show

Komentari 9

Hoće li ove godine Christopher Nolan napokon dobiti Oscara?

Hoće li ove godine Christopher Nolan napokon dobiti Oscara?
2

Redatelj nas oduševljava godinama i njegovi filmovi su redovno izvrsno ocijenjeni kako od publike tako i od kritike. Ipak, priželjkivana nagrada mu izmiče iz ruku

VIDEO

Za svakog pravog ljubitelja filmske umjetnosti tek sada dolazi ono vrijeme godine kada se u kinima pojavljuju 'hvalevrijedni' filmovi. U pitanju je period od rujna pa do prosinca kada studiji objavljuju najviše filmova za koje smatraju kako imaju šansu osvojiti Oscara. Iako ne postoji garancija kako će film pušten u distribuciju u tom periodu uistinu i osvojiti taj kip, ipak valja spomenuti kako je u posljednjih 30 godina Oscara osvojio značajno veći broj filmova iz tog perioda naspram filmova iz ostatka godine.

No ove godine bi se taj trend mogao početi preokretati. Iako blockbusteri imaju manje šanse za osvajanje Oscara za najbolji film nego što Uwe Boll ima šansu da će snimiti išta gledljivo, jedan film pušten u opticaj u blockbusterskoj sezoni ove godine ipak ima vrlo dobre šanse.

U pitanju je 'Dunkirk' redatelja i scenarista Christophera Nolana. Redatelj nas oduševljava godinama i njegovi filmovi su redovno izvrsno ocijenjeni kako od publike tako i od kritike. Ipak, priželjkivana nagrada mu izmiče iz ruku. Do sada je Nolan dobio samo tri nominacije, i to niti jednu za režiju, već za scenarij i za najbolji film.

No ove godine je ovaj umjetnik ipak snimio film koji ostavlja bez daha već u prvim svojim minutama. Kako režijski tako i scenaristički film zapanjuje, uz glazbu koja nevjerojatno doprinosi cjelokupnom dojmu. Kad se tomu dodaju zapanjujući praktični efekti te produkcija i kostimografija koja je na nivou višem i od onoga što vidimo u superherojskim filmovima, jasno je da je pred nama pravi oskarski materijal.

Ali hoće li Akademija istinski imati sluha za takvim filmom, ostaje neodgovoreno pitanje. 'The Big Sick', 'Get Out', i 'Detroit' su također filmovi koji već sada imaju dobru šansu osvojiti priželjkivanu zlatnu statuu, ponajviše stoga što prikazuju potlačen narod, a to je već tisuću puta prežvakana tema koja je uvijek draga holivudskoj biračkoj populaciji. Uz njih, ove godine smo dobili po prvi put i superherojske filmove koji su istinski dobra djela, pa je i te kako moguće kako bi i oni mogli odnijeti pokoju nagradu. U pitanju su brilijantni 'Logan' i podosta kvalitetna 'Wonder Woman', koji su i jedan i drugi zadivili kako publiku tako i kritiku.

Što se tiče malene i nezavisne produkcije, teško je za naći ikakve filmove koji su do sada snimljeni, a koji bi mogli ugroziti Nolana na putu k zlatu. Ipak, točne ćemo odgovore dobiti tek u nedjelju 04. ožujka 2018. godine, kada ćemo gledati dodjelu Oscara.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode