Obavijesti

Show

Komentari 0

"Hrvatska u našoj regiji treba biti vodeća u hip-hop sceni"

"Hrvatska u našoj regiji treba biti vodeća u hip-hop sceni"
3

Večeras će u Tvornici na Chew The Fat!-u glavnu riječ voditi najbrži raper u Hrvata i show majstor Fil Tilen, te perspektivni hip-hop MC i producent Tone Tuoro

VIDEO

Chew The Fat! Croatia, program koji promovira bass glazbu u Tvornici večeras slavi 4. rođendan te uz bass predstavlja i hip-hop floor. Na njemu će glavnu riječ voditi najbrži raper u Hrvata i show majstor Fil Tilen, te perspektivni hip-hop MC i producent Tone Tuoro. Što misle o hip-hop i rap sceni, čime se sve bave i što spremaju za večerašnji tulum pročitajte u nastavku.

Kakva je po vama hip hop i rap scena u Hrvata?

Fil Tilen: Scena je živa, ali i dalje nedovoljno razvijena i zastupljena. Sam hip-hop, kao kultura, doživio je svoje uspone i padove, kako u svijetu , tako i kod nas. Dolaze novi trendovi, u skladu s godinom u kojoj živimo, tako da uz njih kultura prolazi kroz dosta transformacija, srž uglavnom ostaje ista. Brojčano je sve manje „pravih“ hip-hopera u nas, ali zato je publika sve veća. To se odnosi direktno na rap scenu/glazbu, kao muzički izričaj hip-hop kulture. Sve je više mladih koji slušaju, ali i onih koji stvaraju svoj zvuk. Jedini problem je, kao i u svemu kod nas, novac, lovica, pinka, šuška. Upravo zbog toga, rijetki se upuštaju u ozbiljno bavljenje rapom ili glazbom općenito. To mora biti velika strast.

Tone Tuoro: Rap scena u Hrvata nije na priželjkivanoj razini, s obzirom na količinu talenta na našem području. Dogodila se jedna smjena generacije, a sad vidim da ide u dobrom smjeru. Jedino što nam još treba je dobra promidžba, da se čuje za nas i da Hrvatska ponovno preuzme vodeću poziciju na regionalnoj sceni.

Kako ste vas dvoje uopće odlučili kreativno djelovati unutar tih žanrova?

Fil Tilen: Sloboda izražavanja, prenošenje poruke, način interpretacije, zgodne žene, zlato, dijamanti i osmjeh od uha do uha.

Tone Tuoro: Nema kako, to se jednostavno moralo dogoditi, jer živimo za to. Mogu za sebe i za Tilena reći da nam je muzika sve.

Gdje crpite inspiraciju za tekstove?

Fil Tilen: U ljudima, događajima, životu općenito.

Tone Tuoro: Iz svakodnevnog života, od najmanje sitnice, zafrkancije, do aktualnih tema i vrijednosti.

Fil Tilen, između ostalog, spajaš elektroniku i hip-hop, tko radi glazbu za tvoje stihove?

Uglavnom mlađa generacija producenata, naslušana i ponesena tim novijim zvukom. Aktivno sudjelujem u svakom segmentu stvaranja svoje glazbe, više glava pametnije je nego jedna, a usput i puno učim. Za ta nova imena tek će se čuti, polako preuzimamo. Ali radim i s nekim starijim mačcima iz posla, producenti su kao vino, što stariji to.... skuplji.

Poznat si po brzom rapu, možeš izgovoriti 400-tinjak riječi u minuti. Je li to samo tehnika u životopisu tj. kako to koristiš u nastupima?

To je vještina brzog izgovora, ponekad ju koristim u svojim pjesmama, tako i na koncertima. 

Nije da ju guram u prvi plan, ali definitivno privlači pažnju, ljudima je interesantno čuti nešto neuobičajeno.

Lansirao te hit "Debela", koliko je trebalo da dođeš pod povećalo javnosti?

Ravno deset godina rada, krenuo sam od ničega, bez tuđe pomoći i prevelike podrške. 

Ali vjerujem da je znanje stečeno tim putem, presudno za opstati na vrhu, kada se do njega dođe.

Kada očekujemo izlazak albuma i što će se nalaziti na njemu?

Izlazak albuma najavio bih za 4. ili 5. mjesec 2014. Na njemu će se nalaziti moj život, moja kreativnost i moja poruka. Kroz mjesec dana najavio bih i izlazak videospota za pjesmu „Padanje“ , jedan od singlova sa albuma.

Tone Tuoro, kako to da si odlučio izvoditi na engleskom jeziku? 

Na engleskom se najbolje izražavam. Dok sam živio u Nizozemskoj, išao sam u školu gdje su predavanja bila na engleskom. Iako sam tamo rođen i pričam nizozemski tečno, engleski mi je ipak zbog škole i društva primarni jezik. Tako da nije bila odluka, već prirodni slijed.

Ujedno si i beat maker, s kim surađuješ s te strane, kome daješ beatove? 

Beatmaking je moja velika strast, a upravo pohađam školu za audio produkciju u Ljubljani, SAE institut, kako bi postao i profesionalac u tom području. Surađivao sam s nekoliko producenata, za koje osobno mislim da su bolji i iskusniji od mene, tako da od njih što više učim. Svoje beatove dijelim reperima koji su mi dobri, ili se poznajemo, pa uvijek imam nešto na lageru za ekipu. Želim da se moja glazba čuje i da drugi uživaju u tome koliko i ja.

Imaš novi EP "Prepared for life", a počeo si ga i promovirati na službenoj turneji. Kakav je odaziv publike do sad? 

Prepared for Life EP mi je debitantski materijal, već sam jako zadovoljan feedbackom. Što se tiče odaziva je promjenjivo, na kraju krajeva, sve ovisi o samoj promociji evenata. Ljudi će doći, ako znaju za to. Jednostavna je formula, samo je pitanje koliko se želi ulagati sa strane organizatora evenata, što nažalost nije uvijek na razini. Neću ulaziti u to zašto je tako, samo ću reći da cijenim trud i da se protivim liniji manjeg otpora.

Kako ti je bilo uživiti se u ulogu MC-a na bass programu Chew The Fat! Cro budući da je to drugačije od svega što si radio? 

Uloga MC-a je stvorena za mene. Otkad sam krenuo s tim ja sam sretan čovjek. Uživam u hypeu, interakciji s publikom i u muzici.

Vas dvoje često nastupate zajedno, kako to izgleda?

Fil Tilen: S.H.O.W.

Tone Tuoro: Kako to izgleda? Show.

Nastupate na Chew The Fat Cro! 4. rođendanu koji objedinjuje bass i hip hop floor. Što spremate na vašem flooru tu večer?

Fil Tilen: S.H.O.W.

Tone Tuoro: Spremamo pravi hip-hop event, sa sjajnim DJ-evima Sunny Sun (Slo), DJ SF i DJ Don Tom, naravno i našim nastupima. Ja ću predstaviti novi EP, a Fil Tilen je akcija, show, raspašoj. Pozivam sve ljubitelje hip-hopa da nam se pridruže, garantiramo dobru vibru.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...
ATRAKTIVNA ARGENTINKA

Misica (60) o kojoj priča svijet bila je i na hrvatskim plažama. Otkrila je tajnu svog izgleda...

Odvjetnica iz Buenos Airesa, Alejandra Rodriguez proglašena je misicom svog grada, a sada je čeka nacionalni izbor
FOTO Kolinda u Zagrebu gurnula je pod stolicu torbicu od 3000 €
LUKSUZ NA PODU

FOTO Kolinda u Zagrebu gurnula je pod stolicu torbicu od 3000 €

Kolinda Grabar Kitarović je smeđu torbicu iskombinirala sa crnim hlačama i sa bijelom košuljom koja je imala svijetlo smeđe motive. Sve je upotpunila sakoom bež boje