Show

Komentari 0

Hrvatski kandidat za Oscara zaradio pohvale od cijenjenog američkog magazina Variety

Hrvatski kandidat za Oscara zaradio pohvale od cijenjenog američkog magazina Variety

Radnja filma prati potragu moderne urbane žene za majčinstvom u patrijarhalnom društvu. Nemogućnost da postane majka i pritisak okoline dovode ju do preispitivanja svog rutiniranog braka

Američki magazin Variety objavio je osvrt na film Danila Šerbedžije u kojem za film imaju same pohvale. Iako su mnogi u Hrvatskoj, pa i neki strani mediji (Screen International), predviđali kako će kandidat biti u Cannesu nagrađena 'Murina' Antonete Alamat Kusijanović, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika ipak se odlučilo za film Danila Šerbedžije. Film 'Tereza 37' hrvatski je kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma, a sniman je po scenariju Lane Barić koja je i utjelovila lik Tereze.

POGLEDAJTE TRAILER ZA FILM:

- Tereza spava sama u krevetu... Tako započinje naizgled mirna hrvatska drama s duhovitim i lukavo mračnim scenama. Taj je prizor prikladan vizualni predgovor Šerbedžijinu filmu jer je Tereza često usamljena kod kuće unatoč tome što je udana - piše Variety.

Radnja filma prati potragu moderne urbane žene za majčinstvom u patrijarhalnom društvu. Nemogućnost da postane majka i pritisak okoline dovode ju do preispitivanja svog rutiniranog braka. Njene dvojbe potaknule su niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

- Barić sa simpatijom i analitičkim stavom istražuje povezane obiteljske strukture jugoistočne Europe, tražeći korijene duboko ukorijenjenog patrijarhata društva u tradicionalnim obiteljima poput one koja je odgojila Terezu - piše Variety.

Dodaju i kako ženstvenost Lane Barić pojačava i kostimografkinja Željka Franulović. 

Najčitaniji članci